No sols donar-los ajuda, sinó ensenyar-los a treballar: la millor fórmula per a integrar dones immigrants

No sols donar-los ajuda, sinó ensenyar-los a treballar: la millor fórmula per a integrar dones immigrants

La demanda de dones per a atendre el servei domèstic creix cada dia en la nostra societat. Prova d'això és que en la borsa de treball de Puçol no hi ha demandants amb este perfil. Per a ajudar a integrar dones immigrants i, al mateix temps, ensenyar-los la nostra cultura i gastronomia, l'Ajuntament de Puçol ha sigut pioner en la integració d'un grup de sis alumnes dins d'uns cursos d'ajuda domiciliària.

La idea d'estos cursos no és nova, el Centre Secular Obreres de la Creu de Museros treballa des de fa cinc anys, en col·laboració amb Cáritas, per a atendre immigrants que vénen derivats de distintes parròquies. En este temps han sigut més de 2.500 les immigrants que ja han trobat treball a través del centre, la majoria d'elles sud-americanes o de l'est d'Europa, fonamentalment Romania.

La novetat l'ha aportat la regidoria de la Dona de l'Ajuntament de Puçol, que ha integrat sis dones (cinc marroquins i una espanyola) en un d'estos cursos, amb resultats altament satisfactoris: a pesar d'estar en el mes del Ramadà, les dones participants han sabut integrar-se en el taller, descobrir els avantatges de la dieta mediterrània i, igual que les altres vint-i-una participants en el curs, han trobat treball per a cuidar ancians, xiquets i encarregar-se de les tasques domèstiques.

''Si és el cas és un poc més complicat'' -reconeix Carmen Carrasco, la responsable d'este institut religiós seglar-. ''Sobretot perquè les dones marroquines consideren normal anar pintades de jena i un tipus de roba que és poc còmoda per a realitzar les faenes domèstiques en el nostre país. Però la demanda és molt àmplia, a l'octubre arribem a atendre 160 peticions de dones per a serveis domèstics,  pel que finalment estem aconseguint inserir-les a totes''.

La fórmula té nombrosos avantatges: d'una banda, ajuda a què estes immigrants comprenguen millor la nostra cultura i els nostres costums; per un altre, al facilitar-los un treball, s'aconseguix que no hagen d'acudir a demanar ajudes institucionals; finalment, a més d'afavorir la integració de les dones immigrants, s'afavorix als ciutadans que cada dia demanen més este tipus de serveis.

Eloísa Rosa Martínez, regidora de la dona, es mostra tan satisfeta amb el resultat d'esta experiència pilot que ja està estudiant la fórmula perquè noves immigrants de Puçol s'integren en els huit cursos que, al llarg de 2006, realitzarà el Centre Secular Obreres de la Creu en les seues instal·lacions de Museros, ''perquè les alumnes han acabat molt contentes, a més estan il·lusionades amb la possibilitat de trobar el que per a moltes d'elles és el seu primer treball''.

Al mateix temps, la regidora destaca els avantatges que eixes mateixes alumnes han descobert per a la seua vida quotidiana, sobretot en matèries com l'alimentació, ''ja que no és el mateix la nostra dieta mediterrània, que un potet per als xicotets; ara ja saben que amb un olla poden dinar els adults i també els xiquets... i és molt més sa''.

El passat 8 de novembre tenia lloc un senzill acte de clausura d'este primer curs en el saló de plens de l'Ajuntament, en el qual van estar presents no sols les alumnes, sinó també regidors i tècnics municipals, junt amb representants de l'institut religiós seglar que impartix les classes. La trobada va servir per a constatar l'èxit de la iniciativa i per a entregar a les alumnes el certificat corresponent i un llibre de cuina que els permeta aprofundir en esta nova forma de cuinar.

Però l'acte va ser un simple punt i seguit. Este mateix mes de novembre, comença un nou curs a Museros i, per segona vegada, immigrants derivades des de l'Ajuntament de Puçol compartiran plaça amb què acudixen a través de Cáritas.

 

28 Novembre 2005
FaceBook  Twitter  

Altres