Quint concurs de la truita: un plaer en tots els sentits

Quint concurs de la truita: un plaer en tots els sentits

La nit del dissabte 10 de desembre, unes dos-centes persones es van donar cita en la Casa de Cultura per a degustar les trenta truites participants en el quint concurs organitzat per l'Associació Extremenya l'Horta Nord. Un esdeveniment que en esta edició ha comptat amb una major repercussió en els mitjans de comunicació i, sobretot, ja ha aconseguit ampliar fronteres: en esta ocasió va haver-hi un premi fins per a una truita argentina.

Carlos Durán (coordinador de les associacions extremenyes a la Comunitat Valenciana), Salvador Claramunt (regidor de Cultura) i Juan Manuel Busto (alcalde) van ser les tres persones que van tindre el plaer i la responsabilitat de tastar en primer lloc la trentena de truites exhibides en la planta baixa de la Casa de Cultura. Eren els tres membres del jurat que havia de dictaminar els quatre premis de la vetlada. I la tasca no era fàcil.

En primer lloc, perquè decidir quina oferia una millor presentació no és un tema senzill, sobretot si davant s'oferixen suggestius plats que responen a denominacions no menys suggeridores: terra i mar, ceba i pimentons, betlem creïller, truita feliç, tripartit, a la cassola, jardinera, catalana, espinac i formatge, creïlles i pollastre trufat, figues i, quan la imaginació ja no donava per a més, una enorme truita de tres pisos que va ser qualificada com ''de tot un poc''.

En segon lloc, perquè els sabors no desmereixien en absolut als originals noms amb què es van presentar a competir entusiastes cuiners com Vicky, José, Mari Carmen, Vicenta, Pedro, Carmen, Carlos, Horten, Luci, Inma, David, Juan, Ignacio, Noguera, Víctor o Juani.

I en tercer lloc, perquè allí estaven tots ells i molts més, esperant impacients que finalitzara l'entrega de premis per a passar a la promesa degustació de tots els plats participants, acompanyats per a l'ocasió de formatge manxec, vi de Rioja i pernil extremeny.

En suma, la nit va ser una festa per als sentits. Tots els presents van poder disfrutar de la vista, l'olfacte i, sobretot, el gust. Encara que només quatre d'ells van obtindre l'anhelat premi. D'ells, dos ho tenien fàcil des del principi: botava a la vista que la truita de creïlles amb figues presentades per Antonio Oliva era la més gran, després el seu triomf no admetia cap discussió; també era evident que Carlos Macaeno, un veterà argentí que va presentar una truita batejada precisament com a truita argentina, no tenia rival en el premi a la truita viatgera, que es concedia al participant d'un lloc més llunyà. Més complex va ser decidir la que tenia millor sabor, que finalment va recaure en la jove Inma Villanueva per la seua original truita amb betlem creïller. Finalment, Vicenta Sánchez va veure premiat el seu esforç amb el guardó a la millor presentació, per la seua truita mediterrània.

''Com no podia ser d'una altra forma, ací està l'Ajuntament, col·laborant amb els col·lectius que realitzen activitats en la població'', van ser les paraules amb què Juan Manuel Busto, va donar començament el seu discurs en l'entrega de premis. A continuació, es va fer eco dels recents problemes sorgits precisament amb l'Associació Extremenya per a trobar-los una nova seu, encara que va assenyalar que és un conflicte momentani la solució del qual està pròxima ''però no teníem elecció, ja que l'Escola d'Adults necessitava un local amb determinades característiques o desapareixeria el servici de l'AU a Puçol, d'ací que hàgem fet obres en l'Espai Social La Barraca per a instal·lar-la definitivament allí i als clubs i associacions afectats vos trobarem un local adequat per a les vostres necessitats en breus dates''.

Precisament la falta del local en què tradicionalment s'havia realitzat el concurs de la truita va ser un dels temes més comentats, tant en el programa de ràdio de la Cadena Ser (emés el dissabte al migdia, amb entrevista a Hipólito Terrón, un dels expresidents de l'associació

15 Desembre 2005
FaceBook  Twitter  

Altres