El concert de Nadal de Santa Cecília: una festa per als músics i per al públic

El concert de Nadal de Santa Cecília: una festa per als músics i per al públic

Amb el director pràcticament interpretant les peces com si fóra un instrumentista més, sense director sobre l'escenari, vestits d'etiqueta, amb gorro de Papa Noel, amb el públic en absolut silenci, amb tres-cents espectadors cantant a l'uníson, pràcticament a fosques o amb la sala il·luminada perquè Pare Noel es passejara pel pati de butaques repartint caramels... amb tot això i molt més, el concert de Nadal de Santa Cecília va ser una autèntica festa que va començar sobre l'escenari i es va contagiar el públic que quasi omplia el saló d'actes de la Casa de Cultura.

Oficialment, a la sala d'actes caben 338 butaques. En el concert de presentació del nou Centre Musical i Instructiu Santa Cecília, celebrat a finals de novembre, la sala es va quedar xicoteta. Per al concert de Nadal del diumenge 18 de desembre la capacitat vingué justeta, a penes alguna butaca buida ací i allà, i això que a la mateixa hora se celebrava un altre acte en la plaça del País Valencià, amb els patges reials arreplegant les cartes dels xiquets (i algun pare que altre) de Puçol.

Com era el segon concert conjunt de l'Orquestra, la Banda i el Cor de Santa Cecília (ara que ja estan unificats en un únic centre, les seues antigues denominacions ja han desaparegut) i per tractar-se d'unes dates tan entranyables, el programa previst combinava peces serioses amb altres més pròpies de l'època nadalenca.

Així, en la primera part, sota la direcció de Sergi Rajadell (un home que ''viu'' cada peça damunt de l'escenari i, a vegades, pareix que es vaja a col·locar junt amb qualsevol grup d'instruments, tal és la ''passió'' que posa en la seua tasca), l'Orquestra va obrir l'acte amb l'obra ''Finlàndia'' de Sibelius, per a continuar amb el ''Concert per a contrabaix'' de Capuzzi (excel·lentment interpretat pel solista Francisco Ruiz) i va finalitzar, com no podia ser d'una altra manera, amb el ''Vals de l'Emperador'' de Strauss.

Va prendre el relleu amb la batuta Juan Gonzalo Gómez Deval (que semblava contagiar-se de l'esperit nadalenc i també de la passió de l'anterior director; va estar menys moderat que en altres ocasions i més apassionat del que és més habitual sobre un escenari) i, enfront d'ell, els membres de la Banda de Santa Cecília, que van interpretar inicialment dos peces: la ''Dansa hongaresa núm. 5'' de Brahms i ''Sinatra en concert'' de Hughes.

Però va ser en la tercera peça on van començar les novetats de la matinal. Amb el suport d'una dotzena d'alumnes del curs preparatori de l'escola de música, sota la direcció del professor Juan Andrés Trachiner, es va representar una de les escenes més famoses de la pel·lícula ''Somriures i llàgrimes'': aquella en què la professora ensenya als xiquets què és això de la música. El suport musical de la Banda va permetre disfrutar d'una de les peces presentades amb major imaginació en molt de temps... però la festa acabava de començar.

I és que, en el següent tema, Juan Gonzalo es va fer a un costat per a deixar que anaren els alumnes sols, sense director, els que feren un regal als presents: la polca ''Chit chat'' de Johann Strauss, un d'eixos temes que formen invariablement partix del repertori del concert d'any nou. Amb més d'un músic lleugerament tremolós en l'inici, per la responsabilitat de tocar sols, la polca va acabar enganxant a tots els assistents, que van acompanyar amb palmes la interpretació.

També va haver-hi acompanyament per a la penúltima peça del matí: la nadala ''Jingle Bells'' de Pierpont. Però va ser un acompanyament encara més imaginatiu: tots els components de la Banda es van col·locar un gorret de Pare Noel per a la interpretació, mentres pel pati de butaques circulava un individu de barba blanca, vestuari roig i un enorme sac d'on contínuament treia caramels per a repartir entre el públic assistent.

Com a colofó, l'última peça va ser l'estrena del ''Himne a Puçol'', interpretat per primera vegada amb la

21 Desembre 2005
FaceBook  Twitter  

Altres