La tensa espera dels alcaldes enfront del Ministeri de Foment

La tensa espera dels alcaldes enfront del Ministeri de Foment

Els alcaldes de l'Horta Nord continuen reafirmant la seua ''unitat indestructible'' davant del traçat de l'AVE proposat pel Ministeri de Foment. La reunió del dilluns 5 de febrer a Meliana va servir per a informar de les trobades mantingudes prèviament amb la COPUT i amb el mateix ministeri a finals de gener i, paral·lelament, per a autoconvéncer-se que la postura que mantenen els ajuntaments és l'adequada: esperar que Foment moga fitxa.

I és que el Ministeri de Foment ja ha assumit que la seua proposta és manifestament millorable i, després de trobar-se amb dos alternatives al seu traçat sobre la taula, li toca ara començar la ronda de negociacions.

D'una banda, la COPUT, amb un projecte que transcorre per l'horta, però unificant les vies de l'AVE i les de Rodalia, al mateix temps que eliminant la muralla de deu metres, oferix una alternativa per un itinerari semblant al de Foment, però amb un impacte ambiental, paisatgístic i social molt per davall de l'oferta ministerial.

D'altra banda, els ajuntaments seguixen aferrant-se a un possible traçat lluny de l'horta, paral·lel al bypass de la A-7 i amb connexió a València a través de l'aeroport de Manises, on hi hauria una segona estació de l'AVE. Però este traçat no acaba d'estar ultimat i a José Luis Miralles i el seu equip de treball de la Universitat Politècnica de València se li acaba el temps.

I és que precisament la paraula clau és eixa: temps. El ministeri comença este mes de febrer la seua ronda de consultes amb els distints ajuntaments el terme municipal dels quals serà travessat per l'AVE. El dia 12 acudixen Alboraia i Meliana a Madrid, uns dies després, en data encara per confirmar, ho farà Puçol. Si a Foment hi ha acord amb estos dos nuclis, que són els més conflictius del traçat, tot anirà bé; si no...

Dividix i voràs?

Les consultes a Madrid seran individuals, per a intentar atendre les demandes dels municipis un a un. Un tipus de reunions lògic, perquè caens limitem a proporcionar-losda un té les seues pròpies reivindicacions, però també perillós, perquè pot posar en dubte la tan promocionada ''unitat indestructible'' dels ajuntaments de l'Horta Nord enfront de l'AVE.

Davant del que es preveu com una negociació dura, llarga i difícil, no sols per l'estratègia ministerial de pactar amb cada municipi per separat, sinó també pel període preelectoral en què ens trobem immersos, els alcaldes recorren als dinars de treball i a les rodes de premsa conjuntes per a continuar proclamant que és Foment qui ha de millorar la seua proposta i, si és el cas, demostrar per què no val l'alternativa que està dissenyant la universitat.

Però no perden de vista altres formes de pressió. Albuixech va obrir la veda dissabte passat, 3 de febrer, amb una manifestació de veïns en la plaça del poble. ''No va ser un acte convocat ni per l'ajuntament ni per cap partit polític'' -va explicar l'alcalde, Mariano Tamarit, durant la trobada amb la premsa-. ''Va ser organitzat per un veí i nosaltres ens vam limitar a proporcionar-los la megafonia que ens van sol·licitar en el seu moment''.

De moment, tots els alcaldes subscriuen que el diàleg és l'única via i només si esta fallara s'acudiria a altres fórmules, ja que no consideren lògic dialogar i, al mateix temps, organitzar altres mesures de pressió. ''Representem les administracions públiques i no ens toca convocar manifestacions'' -va assegurar Juan Manuel Busto, alcalde de Puçol-. ''Ara és el moment de negociar, a temps de convocar altres actes estarem sempre''.

Qui tem l'AVE feroç?

06 Febrer 2007
FaceBook  Twitter  

Altres