La platja de Puçol, un model de gestió mediambiental

La platja de Puçol, un model de gestió mediambiental

L'any 2005, l'Ajuntament de Puçol va obtindre la ISO 14001, un certificat internacional que garantix que la platja del municipi és un gran exemple de gestió mediambiental. A mitjan de juliol d'enguany, s'ha realitzat una auditoria de seguiment per a comprovar si la bona gestió es manté: el resultat ha sigut que Puçol continua tenint una platja modèlica.

''La platja de Puçol és un cas únic a la Comunitat Valenciana, perquè tot just dos anys d'existència, des que es van construir els espigons, el passeig i es va omplir d'arena, s'ha atrevit a sol·licitar la ISO 14001 i, a més, ho ha aconseguit''. D'esta manera tan contundent s'expressava el portaveu de Tüv International, l'empresa que durant els dies 18 i 19 de juliol ha estat a Puçol realitzant l'auditoria de seguiment de la gestió mediambiental que s'està duent a terme en la platja de Puçol.

Mª José Máñez i Pilar Esteve són les dos tècniques municipals dels departaments d'Urbanisme i Medi Ambient encarregades del protocol necessari perquè els nivells de gestió es mantinguen. Van estar les dos amb l'auditor de Tüv International revisant escrupolosament tota la documentació i, a més, van visitar conjuntament les distintes instal·lacions de la platja.

''És important assenyalar que la ISO 14001 no és una norma de qualitat, sinó de gestió mediambiental'' -assenyala Mª José Máñez-. ''A través d'esta normativa es realitza un seguiment dels controls que l'Ajuntament realitza sobre els residus sòlids, la neteja de l'arena, la qualitat de les aigües i verifica que no hi haja abocaments incontrolats. Finalment, certifiquen que els tècnics encarregats de realitzar tots els processos estiguen degudament qualificats''.


La normativa internacional no sols exigix uns requisits molt elevats per a concedir la ISO 14001, sinó que garantix el seu manteniment per mitjà de dos auditories que han de realitzar-se en els dos anys següents a la concessió. En esta primera revisió anual, després de l'exhaustiva anàlisi de la documentació i les instal·lacions, Tüv International ha confirmat que la gestió mediambiental continua sent excel·lent, ja que únicament s'han detectat quatre xicotetes desviacions que en trenta dies seran esmenades, ''però són desviacions de tipus documental'' -subratlla Pilar Esteve-. ''És a dir, alguns documents acreditatius no tenen còpia en la documentació presentada, com el certificat del gestor de residus per a olis usats; però la gestió l'estem fent, encara que ens falta incloure eixe certificat en l'expedient. Una simple qüestió burocràtica''.

Per al regidor d'Urbanisme i Medi Ambient, Mariano Sanchis, el balanç de la gestió municipal en la platja no pot ser més positiu, ja que al juny l'Ajuntament va obtindre el certificat Qualitur, que garantix la qualitat dels serveis; i ara, al juliol, una auditoria externa confirma que la gestió mediambiental és excel·lent: ''només ens falta que el Ministeri de Medi Ambient òmpliga amb arena algunes zones que tenen deficiències i estarem en condició d'obtindre la bandera blava el pròxim estiu... amb això haurem complit els objectius que es va marcar l'actual corporació per a la platja''.

25 Agost 2006
FaceBook  Twitter  

Altres