Retrobament i comiat: Els alumnes de jardineria obtenen el seu diploma després de mesos treballant en casa

Com cada any, els alumnes del curs de jardineria organitzat per Benestar Social han celebrat la fi de curs l'última setmana de juny amb un lliurament de diplomes acompanyada d'un picotege en el Mas de Mur. I malgrat les restriccions i novetats a les quals han hagut d'adaptar-se des del mes de març, el programa ha complit les seues expectatives: facilitar als joves la seua inserció en el mercat laboral i obrir-los les portes a continuar els seus estudis.

Un lliurament de diplomes, un picotege i algunes paraules emotives han servit de retrobament i comiat per al grup d'alumnes i professors del Programa de Formació de Qualificació Bàsica d'Auxiliars en Jardineria, organitzat pel departament de Benestar Social.

Encara que en els seus inicis el projecte es dirigia exclusivament a joves amb discapacitat, des de fa diversos anys està obert per a tots aquells majors de 16 que vulguen optar a realitzar-lo. «És un xicotet impuls cap al món laboral, perquè almenys tinguen esta titulació en el seu currículum i puguen especialitzar-se en alguna cosa», comenta Pepe Brumós, un dels educadors.

Però més enllà de la part pràctica de jardineria, els joves també han de superar una part teòrica, amb assignatures com a llengua i matemàtiques, la qual cosa també els facilita el camí a continuar estudis. «Ja que estudien estes assignatures, els apuntem també a les proves de graduat escolar o per a accedir a cicles formatius».

Però la part pràctica és la clau d'est curs formatiu, cosa que, des de setembre fins a juny, els joves practiquen en diferents ubicacions del municipi: parc Ribelles, altres zones amb tanques en la localitat o el Mas de Mur, espai on s'ha realitzat l'acte de lliurament de diplomes amb la presència de la corporació municipal.

«Esta és una de les instal·lacions on es fan classes teòriques i pràctiques, perquè comptem amb hort i jardí», comenta Margarita Moraño, una de les professores de jardineria. D'esta manera, el Mas de Mur es converteix en l'espai perfecte per a realitzar el manteniment de la vegetació existent, reg, plantat… «També hem fet un viver en l'hivernacle que tenim, els alumnes han reproduït plantes per llavor i de manera asexual...».

La dificultat principal enguany ha sigut la crisi sociosanitària, que ha impedit als alumnes continuar amb les seues classes teòriques i pràctiques presencials, a més de realitzar les seues pràctiques en centres de treball. Així i tot, gràcies a la seua disposició i a l'esforç dels docents, els joves han continuat el seu aprenentatge a través de videotrucades amb els seus professors.

Durant el confinament «pensarem què podien fer a casa de manera pràctica i, com teníem la idea de posar un hort d'estiu, se'ns havien quedat plantes en l'hivernacle», comenta Moraño. Així, ella i la resta de professors es van encarregar de portar fins als domicilis dels seus alumnes els tests amb les plantes, abonament i tot el material necessari «perquè pogueren continuar amb el manteniment des de casa».

I això han fet: A través de vídeos i videotrucades se'ls ha anat explicant diferents assumptes relacionats amb l'abonat, les podes, la pol·linització, la recollida de fruits, el control de plagues… I han pogut cuidar en la seua pròpia casa de tomaqueres, pimentons, carabassetes «i alguna floreta que se sol posar en els horts», afig la professora: «Han desenvolupat un dossier amb totes les activitats que posteriorment hem avaluat».

Així, este projecte, batejat com a Hort en el balcó, ha permés als joves finalitzar amb èxit el seu curs formatiu i obtindre, en un acte de retrobament i comiat amb els seus professors celebrat el 23 de juny, els merescuts diplomes que els faciliten l'entrada al món laboral o, per què no, a altres cursos formatius per a ampliar els seus coneixements i currículum.

Informa: Irene Mollá | Fotos: Sabín e Irene Mollà

fotos face

326-taller-jardineria-2

25 Juny 2020
FaceBook  Twitter  

Altres