Platja, palmeres, sendera i festes, les tasques de l'«equip taronja» per a rebre la tardor

Setembre comença amb les festes, una activitat que comporta muntatges i desmuntatges continus, a vegades a un ritme frenètic, en els quals la Brigada Municipal d'Obres i Serveis inverteix gran quantitat de temps. Amb el final de les festes canvien algunes de les tasques, però es manté el ritme: desmuntar el mobiliari urbà de la platja, mantindre de totes les zones verdes i les festes dels barris són, amb l'arribada de la tardor, l'objectiu principal de l'equip taronja municipal.

«Donem vacances a l'estiu a la major part del personal de la brigada i comptem amb incorporacions puntuals a través de diferents projectes i subvencions», apunta Juan Carlos Piñol, el coordinador de la brigada. «Perquè a partir de setembre l'activitat es multiplica amb les festes que hi ha en diferents barris, a les quals cal sumar les tasques pròpies de manteniment i jardineria en els espais públics de la platja i el nucli urbà».

Tasques a vegades silencioses, encara que visibles quan ens acostem a llocs com la platja: desmuntar tot el mobiliari urbà de l'estiu exigeix un ampli equip humà en la segona quinzena de setembre i primera d'octubre. «Ombrel·les, pèrgola de la platja accessible, cadires de socorristes, papereres i, sobretot, les passarel·les de fusta han de ser retirades per a previndre possibles temporals que acabarien destrossant-ho tot».

Retirades i guardades en l'Espai Voramar durant la resta de l'any. Una labor poc vistosa, com també ho és el manteniment de la vereda Mangraners, aquesta via cicle-turista que uneix el nucli urbà amb la platja, que cada vegada compta amb més adeptes i també exigeix major dedicació pel creixement natural dels arbres i els arbustos que l'adornen.

«La vereda té reg per degoteig, però no és suficient amb mantindre aquesta instal·lació i arreglar les seues eventuals deterioracions», continua el coordinador de la brigada. «També cal podar els arbres, retallar les tanques, eliminar les males herbes i, en definitiva, tot el necessari perquè puguem gaudir la vereda per a passejar i fer exercici».

La que no és una activitat discreta és la poda dels arbres més alts, sobretot les palmeres que hi ha disseminades per tot el terme municipal: dia a dia, amb ajuda d'una grua de 16 metres d'altura, un equip de la brigada es dedica a treballar cada zona, una tasca en la qual els acompanya una trituradora, amb el que, més enllà del soroll puntual durant la jornada de treball, la tasca no ocasiona molèsties ni genera desaprofitaments als carrers i places.

«Encara que al setembre i octubre hem hagut de llogar una grua addicional, de 20 metres d'altura, per a arribar a les més altes: ja són entorn de 50 palmeres les que exigeixen esta nova grua i això comporta treballadors a l'altura de les circumstàncies, perquè no tothom s'atreveix a manejar una serra a 20 metres del sòl».

I, com és habitual, al setembre i octubre continuen les festes: El Barrio, l'Agrupació de Penyes, l'Avinguda, Ildefonso Fierro… llocs on cal muntar escenaris, tanques i barreres taurines, a més de netejar després de cada esdeveniment amb àmplia participació. Tot a punt cada setmana en un barri diferent de la població.

És una altra d'estes tasques silencioses, que l'equip taronja realitza sobretot de nit, amb discreció. Discretes, però imprescindibles perquè tots gaudim de les festes amb normalitat.

Informa i fotos: Sabín

fotos face678-brigada-poda-palmeras-2

01 Octubre 2018
FaceBook  Twitter  

Altres