Millorar la flora dunar perquè servisca de protecció al passeig marítim i a l'arena de la platja

El divendres 10 d'abril es va celebrar en la platja de Puçol una reunió presidida pel subdelegat del Govern, Juan Carlos Valderrama, en la que van estar presentes representants de la Direcció General de Costes, la Direcció General del Medi Ambient, la Conselleria de Medi Ambient i l'Ajuntament de Puçol, amb un tema únic: mesures a prendre per a protegir l'arena de la platja, el passeig marítim i les vivendes.

Totes les parts implicades en la protecció i defensa de la costa es van reunir el 10 d'abril amb l'objectiu d'analitzar les mesures a desenrotllar en el futur amb les dunes i la flora dunar plantada en la zona nord de la platja de Puçol, una activitat duta a terme per Acció Ecologista Agró en col·laboració amb l'ajuntament.

El subdelegat del Govern, Juan Carlos Valderrama, va ser l'encarregat de presidir una reunió de treball en què també estaven presentes Vicente Ibarra (cap de la Demarcació de Costes a València), Salomé Prada (directora general del Medi Natural), l'alcaldessa Merche Sanchis, el regidor de platja Salvador Ávila, el regidor d'agricultura Salvador Almenara i els tècnics de medi ambient de l'Ajuntament de Puçol i la Conselleria d'Infraestructures, Territori i Medi Ambient.

L'objectiu era estudiar les mesures a prendre amb la flora dunar i, després de comprovar els avantatges que suposa quant a neteja i protecció, tant per al passeig marítim com per a retindre la pròpia arena de la platja quan hi ha temporal, es va acordar que cal mantindre la flora dunar, però en millor estat de què actualment es troba”, explica el regidor Salvador Ávila. “Ara és tasca de l'ajuntament realitzar un treball continuat per a eliminar les males herbes i mantindre les espècies protegides, al mateix temps que cal delimitar clarament les zones de flora i les d'accés a la platja”.

Per als tècnics i els polítics és indubtable que l'arena que s'acumula en el passeig marítim, en la zona sud, es deu a l'absència de dunes i de flora dunar que impedisca eixa invasió, per la qual cosa la proposta duta a terme en la zona nord és la millor ferramenta per a la protecció les vivendes, el passeig i la platja.

Cal tindre en compte que en la zona sud l'arena no sols embruta les vivendes i el passeig, sinó que obstruïx totes les canalitzacions per a evacuar l'aigua, el que implica no sols brutícia, sinó també problemes per al passeig i les vivendes, ja que l'aigua queda estancada en èpoques de pluja abundant”, continua Salvador.

El manteniment de les dunes anirà a càrrec de la brigada municipal d'obres i serveis, que estarà assessorada pels tècnics de la Conselleria de Medi Ambient per a distingir les espècies protegides de les plantes invasores: les primeres es mantindran, mentres que les males herbes seran arrancades.

El treball començarà de forma imminent, perquè abans de l'estiu els accessos a la platja estiguen aclarits, les zones de flora dunar degudament delimitades i les plantes invasores eliminades. Es tracta de que la flora dunar tinga el millor aspecte possible i, al mateix temps, complisca amb la seua funció protectora.

L'objectiu final és tindre unes dunes i una flora dunar ben definides i el més cuidades possible, perquè són la millor protecció per a la platja, com ja s'ha demostrat en altres poblacions com El Saler, Canet o el Port de Sagunt”, finalitza el regidor. “Una vegada comprovats els seus beneficis en la zona nord anem a assentar-nos amb Acció Ecologista Agró per a començar a estudiar un pla que ens permeta en el futur crear zones de flora dunar en el sud de la platja, una cosa que alguns veïns ja estan reclamant després de comprovar els avantatges que oferix en la zona nord”.

Informa i fotos: Sabín 

fotos facefotos hq330-autoridades-con-flora-dunar-3

13 abril 2015
FaceBook  Twitter  

Altres