L'èxit dels 21 horts d'oci anima a l'ajuntament a buscar noves parcel•les per al futur

L'èxit dels 21 horts d'oci anima a l'ajuntament a buscar noves parcel•les per al futur

Després d'un període d'inscripció a la primavera i un sorteig al començament de l'estiu, ja  que hi havia més sol·licituds que parcel·les, el 24 de juliol els agraciats rebien la seua  parcel·la en el Paratge Natural Municipal La Costera i complien un dels seus xicotets somnis: cultivar el seu propi hort, tant per a consum familiar com per a disfrutar de la vida en el camp. Hui, els horts ja són una realitat... que pot créixer en el futur.

Mentres recorre les 21 parcel·les, totes elles d'unes mesures aproximades de 8 x 4, o siga, 32 metres quadrats, el regidor de medi ambient recorda el que ha costat arribar a aconseguir eixa agradable sensació: verdures i hortalisses lluïxen amb un aspecte envejable, apetitós, llistes per al consum humà.

Primer vam fer un tanteig al febrer, per a saber quants veïns estaven interessats a cultivar el seu propi hort en La Costera”, recorda Salvador Àvila. “Al mateix temps, vam començar els treballs per a eliminar els antics hivernacles i crear les parcel·les, incloent el reg per goteig amb una canalització d'aigua des del depòsit situat en la zona més alta del paratge natural municipal”.

Els preinscrits van haver de presentar la documentació corresponent, en total unes seixanta sol·licituds, per la qual cosa va caldre realitzar el sorteig de les 21 parcel·les, acte que es va celebrar el 10 de juliol en el saló de plens, obert al públic. Com resultat, Acció Ecologista-Agró, la Plataforma 14 d'abril, l'associació d'immigrants Asimun i 18 veïns de Puçol van obtindre el seu propi espai per a cultivar plantes aromàtiques, hortalisses i inclús fruiters. Només una prohibició estricta: no a les espècies exòtiques i invasores.

El 24 de juliol es va realitzar l'entrega oficial: les claus, el material, el reglament i, per descomptat, els 32 metres quadrats on cada un podia per fi cultivar. A més, un monitor de l'Associació Sembra en Saó es va ocupar de les primeres instruccions sobre el terreny, una mà així de gran per a aprendre a treballar amb horts ecològics, perquè hi ha adobs que no es poden utilitzar i cures que no cal oblidar perquè el reg per goteig funcione a la perfecció.

L'últim pas va ser instal·lar unes tanques per a evitar que els conills es donaren un festí i sens dubte ha sigut un gran encert, veient l'aspecte tan atractiu que tenen hui en dia. Si no hi haguera tanques estes verdures i hortalisses fa temps que haurien desaparegut”, assegura Salvador. “Vistos els resultats, l'esforç  per posar en marxa els horts d'oci ha merescut la pena... tant que ja estem pensant a ampliar les propostes”.

Una ampliació per a la que es remenen distintes possibilitats: potser no sols siga en La Costera, sinó també en alguna parcel·la prop del nucli urbà; potser no siguen d'oci, sinó també per a famílies que puguen autoabastir-se, ara que la crisi obliga a pensar davant de tot les necessitats bàsiques, i l'alimentació és una d'elles; potser es puga participar en un projecte a nivell mancomunal...

Massa potser, encara que açò no és nou, també els hi havia quan es va posar en marxa el primer projecte d'horts d'oci. Hui són una realitat. Donem temps a realitzar les gestions oportunes: tornar a cultivar xicotetes parcel·les, amb agricultura ecològica, a la manera antiga, ja no és una utopia: 21 horts d'oci són bona prova d'això.

Informa: Sabín

fotos_noticia

1042-huertos-ocio-7

 

29 Novembre 2012
FaceBook  Twitter  

Altres