El PQPI de Jardineria col•labora en la restauració de la flora dunar de Puçol eliminant les plantes invasores de la platja

El PQPI de Jardineria col•labora en la restauració de la flora dunar de Puçol eliminant les plantes invasores de la platja

Este dimarts 6 de novembre, els alumnes del Programa de Qualificació Professional Inicial (PQPI) de Jardineria de l'Ajuntament de Puçol s'han sumat al projecte de restauració de la flora dunar d'este poble de l'Horta Nord. Els futurs jardiners, amb la col·laboració de voluntaris d'Acció Ecologista-Agró, han eliminat les plantes invasores de la platja, per a afavorir així la proliferació de la vegetació costanera autòctona.

Esta activitat forma part del projecte Entre la Terra i la Mar. Agró a la Platja, una iniciativa impulsada pels ecologistes i la Fundación Biodiversidad per a restaurar i conservar els valors mediambientals de les platges valencianes.

Esta primavera Acció Ecologista-Agró, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Puçol, inicià la restauració de la flora dunar de la platja d'este poble de l'Horta Nord. Per a assolir este repte, els ecologistes instal·laren dos tancats a la part nord de la costa de Puçol, junt a la Marjal dels Moros, per a protegir així la vegetació costanera autòctona.

Després de realitzar un primer estudi de la flora dunar, editar un xicotet catàleg amb les espècies més característiques i celebrar el Dia Mundial del Medi Ambient en esta platja, els ecologistes també realitzaren una plantació de llavors i bulbs, gràcies a la qual este estiu el lliri de mar (Pancratium maritimum) ha tornat a florir a la platja de Puçol, on feia anys que s'havia extingit.

Ara amb l'arribada de la tardor, la flora dunar continua, pam a pam, recuperant el seu territori. Tanmateix també proliferen algunes altres espècies vegetals que no formen part dels ecosistemes dunars mediterranis i que cal eradicar, per a afavorir així l'expansió i consolidació de la vegetació costanera autòctona.

Per això, este dimarts 6 de novembre, els voluntaris d'AE-Agró i els alumnes del Programa de Qualificació Inicial de Jardineria de l'Ajuntament de Puçol es desplaçaren fins a la platja, per a eliminar estes plantes invasores. Concretament actuaren sobre dos grups: les plantes adventícies, també conegudes col·loquialment com "males herbes", i les exòtiques invasores, que a la platja de Puçol només estan representades pel sud-africà curatall (Carpobrotus edulis).

Després d'un parell d'hores de treball, els ecologistes i els alumnes del PQPI eliminaren completament el curatall de la platja i les adventícies de major tamany dels tancats de flora dunar. Ara, espècies costaneres autòctones com el card marí (Eryngium maritimum), la barrella punxosa (Salsola Kali), el rave de mar (Cakile maritima) o el trèvol femella (Lotus creticus) disposen de més espai per a continuar colonitzant la platja de Puçol durant l'hivern.

I així, restaurar a mig i llarg termini l'ecosistema dunar mediterrani, que representa el nostre millor aliat per a minimitzar la pèrdua de l'arena ja que, com ocorre a les muntanyes després d'un incendi, una platja sense vegetació està indefensa davant de l'erosió provocada per les inclemències de l'oratge i especialment de la mar.

Precisament, difondre els valors ambientals de les platges i de la seua flora dunar és l'objectiu del projecte Entre la Terra i la Mar. Agró a la Platja. Esta iniciativa, impulsada pels ecologistes amb la col·laboració de la Fundación Biodiversidad del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, es desenvolupa en diferents municipis costaners valencians, com per exemple Puçol, i tindrà la seua pròxima cita este dissabte 10 de novembre, quan la Colla Verda, el grup de voluntariat ambiental de l'Ajuntament de Sagunt i AE-Agró, protagonitzaràn una plantació de flora dunar a la platja del Port de Sagunt.

Si estàs interessat a participar, pots inscriure't enviant un correu electrònic a Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. o telefonant pel matí al 962 690 854. T'esperem!!!

Entra en acció amb AE-Agró.

Informa: Miguel Crespo

fotos_noticia

1058-agro-y-pcpi-1

 

10 Novembre 2012
FaceBook  Twitter  

Altres