Agró, voluntaris i residents del Centre d'Acollida l'aconseguixen: el Paratge Natural La Costera de Puçol se suma al projecte Adopta una Bassa

Agró, voluntaris i residents del Centre d'Acollida l'aconseguixen: el Paratge Natural La Costera de Puçol se suma al projecte Adopta una Bassa

El passat dissabte 17 de desembre, Acció Ecologista-Agró organitzà, amb la col·laboració del grup naturalista Roncadell i de l’Ajuntament de Puçol, l’últim voluntariat mediambiental de 2011 al Paratge Natural Municipal de La Costera. Durant l’activitat, els participants visitaren tres punts d’aigua de La Costera, on viuen actualment o poden viure en un futur diferents espècies de gripaus i granotes.

AE-Agró, que té la custòdia del territori d’este Paratge Natural Municipal, ha decidit incloure estos hàbitats en el projecte Adopta una Bassa de Roncadell, que pretén constituir una xarxa de punts d’aigua per a la conservació dels amfibis en tot el País Valencià.

Després de col·locar caixes-niu per a ocells insectívors i retirar quasi 500 quilograms de les exòtiques i invasores figueres de pala (Opuntia ficusindica), Acció Ecologista-Agró finalitzà el seu programa de voluntariats mediambientals de la tardor al Paratge Natural Municipal de La Costera el passat dissabte 17 de desembre, amb una activitat dirigida a la conservació dels hàbitats dels amfibis.

Una vintena de voluntaris, molts d’ells residents del Centre d’Acollida d’Immigrants de Puçol, participaren en esta jornada teoricopràctica sobre granotes i gripaus, que va comptar amb la destacada presència de Vicent Sancho, biòleg del grup naturalista Roncadell i un dels majors especialistes del País Valencià en la conservació dels amfibis.

El voluntariat arrancà en la Bassa dels Directius de La Costera, un futur punt d’aigua permanent per a granotes i gripaus que actualment AE-Agró està impermeabilitzant. Este va ser el lloc on Vicent Sancho va explicar als voluntaris la importància dels amfibis com a bioindicadors de la salut dels ecosistemes, ja que són espècies molt sensibles als canvis, i també el paper clau que tenen com a insecticides naturals, ja que la seua alimentació està basada en la ingesta d’insectes, com per exemple els mosquits.

Vicent Sancho, a més a més, va informar els participant que actualment els hàbitats dels amfibis s’estan reduint per l’abandonament del món rural, la urbanització del nostre territori i la contaminació de l’aigua. Per aquest motiu, Roncadell ha posat en marxa el projecte Adopta una Bassa, que pretén establir una xarxa de punts d’aigua per tot el territori valencià per a la conservació de les granotes i els gripaus i que, des del passat dissabte 17 de desembre, compta entre les basses del projecte amb les tres que hi ha a La Costera de Puçol: la futura Bassa dels Directius, el Depòsit de Reg d’este Paratge Natural Municipal i l’Aljub de La Costera.

Després de les explicacions que Vicent Sancho realitzà a la Bassa dels Directius, els voluntaris visitaren els altres dos punts d’aigua de La Costera. Primer, pujaren al Depòsit de Reg d’este Paratge Natural Municipal. Esta bassa actualment és una trampa per als amfibis i la resta de la fauna de La Costera, ja que està sotmesa a continues fluctuacions en el seu nivell d’aigua i quan este nivell està molt baix els animals queden atrapats en ella, amb el conseqüent risc d’ofegament, inclús per als amfibis. Per a evitar este risc, AE-Agró instal·larà pròximament una rampa d’escapatòria en esta bassa, que permeta als animals eixir d’ella quan el nivell de l’aigua siga massa baix.

La següent parada dels voluntaris va ser a l’Aljub de La Costera, un xicotet punt d’aigua de gran importància per a la conservació de la biodiversitat d’este Paratge Natural Municipal. Els voluntaris, amb l’ajuda de Vicent Sancho, mesuraren les dimensions i la temperatura de l’aigua d’esta bassa i, a més a més, identificaren les diferents espècies d’insectes, crustacis i mol·luscos que tenen en ella la seua llar. I com no, identificaren també a l’estrela de l’Aljub de la Costera: els cabuts de tòtil (Alytes obstetricans), una espècie de gripau, protegida pel Conveni de Berna, la Directiva d’Hàbitats de la Unió Europea i el Llistat d’Espècies Silvestres en Regim de Protecció Especial (LESPRE), que gràcies a este xicotet punt d’aigua pot sobreviure en este Paratge Natural Municipal.

Després de visitar les tres basses per a amfibis de La Costera, els voluntaris realitzaren una batuda de neteja en la rodalia del Depòsit de Reg i de l’Aljub de La Costera, una zona de la muntanya que malauradament acostuma a patir la manca de respecte per la natura d’alguns dels seus visitants. Després de Nadal, AE-Agró reiniciarà els voluntariats mediambientals al Paratge Natural Municipal de La Costera, que durant l’hivern tindran com a protagonistes les plantacions i les reforestacions amb diferents espècies autòctones de flora.

Informa: Miguel Crespo
Acció Ecologista Agró l’Horta Nord

fotos_noticia

041-voluntarios-balsas-3

 

13 Gener 2012
FaceBook  Twitter  

Altres