Tècnics de La Costera anoten a Gandia noves idees per a l'explotació mediambiental del paratge

Tècnics de La Costera anoten a Gandia noves idees per a l'explotació mediambiental del paratge

El Parc Natural Municipal de La Costera hi ha estat present en les IV jornades de la Xarxa de Paratges Naturals Municipals de la Comunitat Valenciana (Panamu) celebrades a Gandia, on tècnics municipals han intercanviat experiències amb entorns semblants per a millorar la gestió i explotació sostenible del paratge.

La Costera s'apunta a la coordinació i homogeneïtzació de recursos que proposa la xarxa de Paratges Naturals Municipals de la Comunitat, amb l'objecte de millorar la seua gestió i col·laborar amb altres enclavaments semblants que hi ha al llarg de la geografia de la nostra Comunitat. I tot amb un ferm propòsit: protegir i al mateix temps explotar amb major capacitat les seues possibilitats d'una manera sostenible.

Per este motiu, el passat 25 d'octubre, el regidor de medi ambient de Puçol, Salvador Àvila, acompanyat per dos tècnics de l'ajuntament, es va desplaçar fins a Gandia per assistir a les IV Jornades de la xarxa Panamu, una trobada que va servir per a intercanviar experiències i establir contactes amb altres municipis, i on també es va presentar el nou manual d'identitat corporativa de la xarxa, a la que pertany La Costera.

Els representants de Puçol van estar atents a esta profitosa reunió per a captar idees noves i vore la seua possible aplicació en La Costera. Així, en la trobada es va parlar de les noves tecnologies al servici del turisme, com per exemple la senyalització virtual d'espais, o la difusió en línia dels paisatges naturals municipals a través de les webs municipals.

El Paratge Natural Municipal La Costera pretén, gràcies a la xarxa Panamu formada per 64 espais naturals, comptar amb el suport de les distintes conselleries i disposar de majors recursos

En el cas de La Costera, Salvador Àvila assegura que “amb l'alberg quasi al 100% acabat, i amb l'aula natura en funcionament, cal buscar vies per a donar a conéixer, posar en valor i començar a explotar la Costera, però donant-li uns usos mediambientals, de sensibilització ciutadana, sempre des del respecte i atenció que l'entorn requerix”.

A partir d'esta trobada, els responsables de gestionar la Costera ja s'han posat mà a obra per a fer partícips als veïns de Puçol en l’aprofitament d'este parc natural municipal de la Serra Calderona sense descuidar la seua protecció. I una bona idea per a començar pot ser fomentar l'educació mediambiental dels més menuts.

En este sentit, el regidor afirma que “en estos moments estem recopilant informació per a vore la forma de donar a conéixer La Costera a tots los centres escolares de l'Horta Nord, per a això estem a l'espera de concretar una reunió-visita al parc”. Però prèviament necessiten “explicar als directors dels centres el mode d'explotació a seguir i vore com s'impliquen ells durant este curs escolar”, assegura Salvador Àvila.

Les activitats de l'aula natura estan encaminades en esta direcció d'educació mediambiental, així com les accions de l'associació ecologista Agró, gràcies al conveni custòdia signat fa uns mesos, i que es traduïxen en projectes de conservació de flora i fauna i de recuperació d'ecosistemes. I a falta de finalitzar l'alberg, que potenciarà el senderisme per la zona, la idea que des de la regidoria es proposa és “unir en un sol espai diferents àrees com agricultura, turisme i sensibilització ciutadana en temes de medi ambient com per exemple el reciclatge de residus”.

I per a fer més fàcil esta integració d'àrees, l’enclavament natural de La Costera pretén, gràcies a la xarxa Panamu, formada en l'actualitat per un total de 64 paratges naturals, comptar amb el suport de distintes Conselleries i disposar de majors recursos perquè tots puguem disfrutar d'este espai natural sense descuidar la seua protecció.

Informa: Susana Fernández Piqueras

740-jornadas_gandia-1

 

04 Novembre 2011
FaceBook  Twitter  

Altres