La Colla Verda continua amb la recuperació ambiental del Delta del Palància

La Colla Verda continua amb la recuperació ambiental del Delta del Palància

La Colla Verda, el grup de voluntariat ambiental de l'Ajuntament de Sagunt que compta amb l'assessorament d'Acció Ecologista-Agró, realitzà el dissabte 15 de gener la seua primera activitat de 2011. Els voluntaris es van desplaçar fins al Delta del Palància per continuar amb els treballs de recuperació ambiental del riu iniciats en 2009 amb el projecte Viu el Riu.

La Colla Verda va encetar el seu calendari d'activitats de l'hivern de 2011 amb una nova actuació en el Delta del Palància. En primer lloc, els voluntaris van plantar tamarius (Tamarix gallica) en les riberes de la desembocadura del riu. Amb esta iniciativa es pretén fomentar la presència de flora autòctona en el delta i, a poc a poc, substituir la vegetació exòtica invasora, com les canyes (Arundo donax L.), per vegetació de ribera pròpia del nostre territori.

Després de la plantació del tamarius, la Colla Verda va continuar els seus treballs de restauració ambiental del riu amb la neteja dels residus que s'acumulen en el delta. Els voluntaris van treballar de valent i van omplir bosses i bosses de fem. Pneumàtics de cotxes, gots, matalassos, botelles, llandes, plàstics de tot tipus, taulells... Per desgràcia, les riberes del Palància pareixen un supermercat del fem i es pot trobar tot tipus de residus. Malauradament alguns encara utilitzen este lloc com abocador il·legal. Inclús algunes de les persones que viuen a les cases que estan ubicades en la part nord del delta tiren el fem al riu.

A més a més de la plantació i de la neteja en el Palància, la Colla Verda també va mesurar la salinitat de les aigües de les llacunes del delta, construïdes per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer amb motiu de les obres de restauració ambiental del riu. El resultat va ser de 3 grams per litre. L'aigua del mar, per exemple, té aproximadament 35 grams per litre. Per tant, les aigües de les llacunes són salobres, com les de les marjals. Esta dada és molt important, ja que la quantitat de sal en l'aigua restringeix el tipus de vegetació que es pot o no plantar de cara a futures activitats de la Colla Verda en el delta. Per exemple, ara sabem que seria possible plantar lliris grocs.

Després d'un intens matí de plantació, neteja, eliminació d'exòtiques i mesuraments, la primera activitat de 2011 de la Colla Verda va arribar a la seua fi. Una activitat amb la qual els voluntaris van continuar amb els treballs de restauració ambiental del Palància que s'iniciaren en 2009 gràcies al projecte Viu el Riu. La pròxima cita de la Colla Verda serà el Dia de l'Arbre, que es celebrarà el 29 i el 30 de gener. El dissabte 29 els voluntaris tornaran al Palància per plantar més arbres i el diumenge 30 aniran a la muntanya de Romeu.

No li dones l’esquena a la natura i unix-te a la Colla Verda!

Informa: Miguel Crespo

046-colla_verda_en_palancia-2

 

20 Gener 2011
FaceBook  Twitter  

Altres