Les urbanitzacions de Puçol es preparen per a combatre incendis com l'ocorregut al setembre

Les urbanitzacions de Puçol es preparen per a combatre incendis com l'ocorregut al setembre

El 27 de setembre es produïa un incendi a peus del Monte Picaio, entre els termes de Sagunt i Puçol. No va tindre conseqüències greus, però cal estar preparats per a casos semblants, per això a finals de novembre, en la Urbanització Alfinach es va realitzar un simulacre d'incendi forestal amb perill per a la urbanització, perquè les ratxes prenien direcció cap a les vivendes.

Dotacions dels bombers de Sagunt, els bombers forestals de Bétera, membres de Protecció Civil de Puçol, la patrulla de la Policia Local i el seu intendent cap, la Guàrdia Civil, una ambulància de SSM i el servici d'autobús es van mobilitzar, junt amb els Equips de Primera Intervenció (EPI) d'Alfinach , per a la realització de les dites maniobres que van consistir en el desallotjament d'un dels sectors de vivendes més pròxims al lloc de l'incident.

Ràpidament els bombers actuaven tirant bromera en les zones pròximes a les cases i desplegaven mànegues mentres que els EPIs avisaven casa per casa de la necessitat desallotjar, apegant en les portes etiquetes per a identificar que s'havia evacuat eixa vivenda i/o si tenia piscina en cas de necessitar aigua.

Es va tallar el trànsit, i es va fer pujar l'autobús de les urbanitzacions, quedant este a disposició dels veïns per a traslladar-se al punt de reunió.

També es va simular una persona amb problemes respiratoris i trasllat amb ambulància al centre de salut.

Posteriorment, es van traslladar totes les unitats i veïns a la sala multiusos on es va exposar la situació viscuda amb l'incendi real del 27 de setembre, així com la realització d'este simulacre. El coordinador forestal dels bombers va remarcar la importància de la col·laboració ciutadana en els incendis forestals, no en la realització de tasques d'extinció i control de l'incendi, sinó en tasques de logística, guia dels efectius pels camins més apropiats i recepció de les unitats que vagen arribant.

El millor en cas d'incendi és que tanquen finestres i portes, i isquen de casa sense demora”, va assegurar el coordinador de bombers. Per a reforçar les seues paraules va indicar que millor que estar entorpint la labor operativa dels bombers, “podrien col·laborar preparant uns entrepans o portant aigua”, ja que són les tasques que més ajuden en estos casos si no es disposa de material apropiat.

Per part de l'Ajuntament de Puçol van estar presents l'alcalde, José Vicente Martí, i el regidor de protecció civil, Manolo Piñol. Precisament  Manolo Piñol es va reafirmar en “la importància d'estos simulacres de cara a una millor actuació per part de tots, tant veïns com mitjans d'extinció”.

A mes, va destacar la necessitat “una bona col·laboració per a la creació dels plans de seguretat que d'ací a uns mesos hauran d'estar vigents en totes les urbanitzacions”. En el cas de Puçol el tema és més complex ja que inclou Alfinach, Los Monasterios i Monte Picaio, estes dos últimes en col·laboració amb l'Ajuntament de Sagunt.

Text i fotos: Rubén Hernandis
Protecció Civil Puçol

Manolo Piñol es va reafirmar en 'la importància d'estos simulacres de cara a una millor actuació per part de tots, tant veïns com mitjans d'extinció' 

12 Desembre 2010
FaceBook  Twitter  

Altres