Curs de llengua de signes, la constatació que no té més raó el que més alt parla

Curs de llengua de signes, la constatació que no té més raó el que més alt parla

En una època en què és habitual contemplar tertúlies en els mitjans de comunicació que es transformen en acalorades discussions en què el que més crida més raó té, sorprén comprovar que un curs en què no se sent pronunciar ni una sola paraula té tant d'èxit que obliga a posar en marxa una segona edició. Parlem del curs de llengua de signes i el divendres 15 de gener comença eixa segona oportunitat.

 

El passat 2 de novembre, una de les aules de l'Espai Social dels Majors acollia per primera vegada un Curs de llengua de signes, impartit per la Fesord (Federació de sords de la Comunitat Valenciana) a jóvens de Puçol que busquen una formació complementària en una matèria que difícilment té cabuda en les programacions oficials dels estudis de magisteri o animació social.

L'èxit de la proposta va desbordar les previsions i, des del primer moment, l'Ajuntament de Puçol va assumir el compromís d'organitzar un segon curs, ja que dels més de trenta jóvens interessats en el projecte, només quinze han tingut cabuda en esta primera edició, que es realitza tots els dilluns a la vesprada fins al mes de febrer.

El curs va ser presentat al novembre per la intèrpret Eva Nisa, però, després de la jornada inicial, la monitora Francis Recio ha sigut l'única encarregada d'impartir el taller, amb la particularitat que totes les classes han sigut íntegrament en la llengua de signes o, el que és el mateix, per una professora sordmuda que es comunica amb els alumnes a través de la seua pròpia llengua.

Segons Eva Nisa, el curs suposa per als quinze jóvens participants "una oportunitat per a acostar-se a la realitat dels sords, a la seua llengua i a la seua cultura, a través de l'aprenentatge dels nombres, les expressions habituals i, en definitiva, la seua forma de viure dia a dia".

La demanda entre els estudiants de Magisteri i Psicologia feia obligada una segona oportunitat i esta ja ha arribat: el divendres 15 de gener, a les 6 de la vesprada, en l'Espai Social La Barraca, comença la segona edició, per a vint alumnes i en col·laboració amb la Fesord.

Juan Manuel Busto, regidor de Joventut, subratlla este interés per la llengua dels signes perquè "és una mostra de solidaritat per part dels jóvens de la població i una demostració de sensibilitat cap aquells que necessiten més suport per a la seua adequada integració".

Per la seua banda, l'alcalde José Vicente Martí, en l'antesala del nou curs, insistix en les paraules que va pronunciar en el moment d'inaugurar la primera edició, després de constatar que hi havia moltes animadores i futures professores entre les assistents: "és una ferramenta més en la vostra formació; aprofiteu esta oportunitat perquè l'èxit vostre és també l'èxit de Puçol".

I és que cridar no sempre atorga la raó; hi ha molts camins per a saber comunicar-se i un d'ells pot ser d'allò més silenciós.

 

13 Gener 2010
FaceBook  Twitter  

Altres