El festival XS Puçol celebra la seua novena edició amb curts exprés, sessions per a instituts i la competició oficial

Este cap de setmana se celebra la primera activitat del festival de curts  XS  Puçol. Es tracta del certamen exprés, on s'han inscrit 16 grups de joves disposats a rodar i editar un curt en 48 hores. El festival  XS  Puçol arriba a la seua novena edició, que situa a Puçol un any més en el centre del panorama del curtmetratge. Ho fa amb tres blocs d'activitats: un certamen de microcuts exprés, les projeccions per als alumnes dels instituts i la programació oficial, dividida en dues categories, nacional i autonòmica.

Amb seu central a l'Espai Jove , el festival XS Puçol 2020 es prepara per a una segona quinzena d'octubre en la qual joves, aficionats i professionals es reuniran per a elaborar i projectar els seus curtmetratges en les seues diferents seccions.

Micrometratges XpreS  és la primera, els dies 17 i 18 d'octubre. En ella, els joves locals als quals interese el món audiovisual han d'idear, rodar i editar un curtmetratge. Tot, seguint unes instruccions que se'ls donaran amb tan sols 48 hores d'antelació al lliurament: un repte que, a més, premiarà a les tres millors obres.

En esta edició s'han inscrit 16 grups de joves atrets pel desafiament i pels tres premis en metàl·lic. Tots estan citats el dissabte 17, a les 9 hores, a l'Espai Jove, per a conéixer les normes i la clau secreta que ha d'aparéixer en tots els curts. Tenen 24 hores per a presentar el resultat final.

A més d'este enfocament dirigit a joves, XS Puçol es compon d'altres dues seccions competitives. D'una banda, la secció nacional , amb la participació d'autors consolidats en el panorama nacional i uns altres amb menys recorregut, però molt a mostrar.

Per un altre, Mirades des d'Ací , d'àmbit autonòmic, que pretén donar cabuda i promoure la llengua valenciana amb la presència d'autors de la terreta.

La selecció inicial s'ha realitzat a partir del major nombre de títols de tota la història del festival: 800 curts de l'últim any .

«Un equip de treball els ha anat veient fins a triar els aproximadament 80 preseleccionats, dels quals finalment s'ha extret la programació oficial del certamen, amb 17 curtmetratges », explica José Luis Gómez , tècnic de Joventut.

Estos 17 curts finalistes són els que ha de veure el jurat de la secció oficial, que és el que s'encarrega de decidir el primer premi de cada secció.

A més, estos curts seran projectats durant el cap de setmana del 23 i 24 d'octubre, dividits en quatre sessions d'una hora de duració, aproximadament, i amb premis de 600 euros per al millor curtmetratge en cada categoria.

L'assistència a les sessions és completament gratuïta i comptarà amb un sorteig entre el públic assistent cada dia. Naturalment, les mesures de control per a assistir a les projeccions estan subjectes a totes les normes que exigix el Covid-19.

Però més enllà del vessant competitiu, el festival XS Puçol té com a objectiu, per sisé any consecutiu, «ampliar l'espectre del públic i afavorir la creació de nous públics juvenils i infantils, i promoure així la projecció social del  XS », explica Ángela  Santamaría , regidora de Joventut.

Per a això, el dimarts 20 i el dimecres 21 d'octubre arriba el torn als estudiants de la localitat i la secció  XXS : la projecció de tres sessions dirigides als alumnes de Batxillerat de l'Institut d'Educació Secundària i als alumnes d'ESO del centre Virgen al Pie de la Cruz. Totes elles a l'Espai Jove, en horari escolar i amb presència del professorat.

«Encara que amb molta incertesa enguany, la idea és realitzar les activitats amb els joves de Puçol, separats en diferents sessions, però mantenint la llavor perquè el seu contacte amb el cinema i el curtmetratge es mantinga », afig el tècnic de Joventut. «Volem que els joves de Puçol vegen cine en el local adequat, és a dir, en un cinema; però també que facen cinema, d'ací la secció exprés per a potenciar la seua formació audiovisual ».

Per a anunciar el festival s'ha optat per una línia de disseny potent i renovada. Un any més, elaborada per José Alonso , col·laborador implicat en el festival des dels seus inicis, tant en la programació com en el disseny de la imatge. El seu objectiu enguany era destacar el concepte XS per a donar-li més empenyiment, comenta: «Per a això, el cartell presenta diferents formes geomètriques i una paleta cromàtica reduïda ».

I a ell se sumaran altres elements visuals, com unes animacions que en els mitjans digitals —web, xarxes socials— se situaran sobre el cartell per a crear l'efecte d'una tira de pel·lícula. «La idea és que siga una imatge senzilla, però amb molta potència visual», afig Alonso.

El certamen exprés, les projeccions en els instituts i la programació habitual del festival, tot això del 17 al 25 d'octubre , a l'Espai Jove com a nucli central de les activitats.

La novena edició del festival XS Puçol t'espera… amb tots els actes gratuïts, naturalment .

Informa: Irene  Mollá  i  Sabín  | Cartell: José Alonso | Fotos: Sabín

349-sesion-escolar-en-2019

 

13 Octubre 2020
FaceBook  Twitter  

Altres