Un impactant curt sobre els xiquets soldat a Àfrica dóna pas a la inauguració de “The Curts Festival”

Un impactant curt sobre els xiquets soldat a Àfrica dóna pas a la inauguració de “The Curts Festival”

Comença la primera edició del Festival Nacional de Curtmetratges de Puçol amb una discreta assistència de públic i un bon nivell en la primera sessió de projeccions, en la que va estar present Víctor Palacios per a presentar el seu curt Abril, i es va veure un dels títols més impactants d'enguany: Aquel no era yo, d'Esteban Crespo. Bon nivell organitzatiu i notable qualitat mitjana dels títols presentats.

Apenes 50 persones es van donar cita per a la primera sessió de curtmetratges de The Curts Festival, el divendres 26 d'octubre, en l'Espai Jove de Puçol. Entre ells estava Víctor Palacios, director d'Abril, qui va presentar la seua pel·lícula i va ratificar la necessitat rodar-la a Argentina, on va tindre lloc la història real en què es basa el seu duel entre dos germanes, ambdós enamorades de dos germans, en una època en què els segrestos i les violacions eren notícia habitual dels mitjans de comunicació argentins.

Rebuda amb aplaudiments pels assistents, les projeccions van continuar amb altres cinc títols, entre els que va destacar l'emotiva Carta a Sasha, de Javier Reverte i Andoni Jaén, un docudrama en el que es mesclen imatges documentals dels camps de refugiats sahrauís en Auserd amb la missiva que escriu una xiqueta a la filla d'Obama, ambdós d'onze anys. Puçol està agermanat amb la daira d'Agüeinit i això es va notar en la calorosa recepció que va tindre el film per part del públic.

També va destacar un sincer homenatge a la sèrie B amb Cargols, obra de Javier Jarillo i un grup de frikis interessats a imitar als ídols de la seua infància (o d'interminables hores de videoclub i festivals com el de Sitges, on esta gamberrada es va presentar el passat any). Amb efectes especials enginyosos, la història d'este caragol gegant que ataca a un grup d'adolescents en ple concert no passa de ser això, una gamberrada filmada amb un cert estil.

Encara que si cal triar un títol de la primera jornada, eixe és sens dubte Aquel no era yo, d'Esteban Crespo, una autèntica superproducció per als estàndards del curtmetratge espanyol, amb una brillant seqüència bèl·lica, bona ambientació, adequats intèrprets i una dura història de metges solidaris segrestats per un grup revolucionari en qualsevol país africà. Violència, sang, tensió, execucions, una violació i una exposició davant d'un públic que aprén què és això dels xiquets soldat. Pel·lícula amb missatge però sense tuf pamfletari. Un film dur, no apte per a tots els públics, però que parla amb claredat d'un tema poc tractat en el cine comercial: la manipulació dels xiquets soldat.

Després de l'aspre sabor de boca que va deixar esta última projecció, va ser José Manuel Muñoz, alma mater de The Curts Festival, l'encarregat d'iniciar l'acte d'inauguració, en el que van estar presents l'alcaldessa Merche Sanchis i representants dels distints grups polítics municipals.

El curtmetratge és un gènere menyspreat amb massa freqüència. El públic mitjà guarda una imatge d'ell que se sol allunyar molt del que en realitat ens pot oferir”, va començar explicant l'organitzador de l'esdeveniment. “És principalment un gènere amb dignitat i personalitat pròpies i amb una màgia especial que probablement naix de la seua major llibertat creadora en comparació amb un altre tipus de projectes audiovisuals”.

Després d'anunciar que la segona edició de The Curts Festival ja està en marxa i que inclourà novetats tant en les seccions com en els premis, va invitar als presents a votar la millor pel·lícula en cada una de les sessions: “Aprofiteu l'oportunitat de ser partícips d'esta festa votant a favor del curt que més vos ha agradat. Els vostres vots determinaran qui serà el guanyador d'un dels set premis que s'entregaran en la clausura del diumenge: el premi del públic”.

1036-inauguracion-2

A continuació, va ser Adolfo Bellido l'encarregat de pujar a l'escenari de l'Espai Jove, lloc on se celebren tots els actes del certamen. Adolfo pujava com a representant del jurat i com a director de la revista de cine Encadenados, però també com a persona molt vinculada al món del cine a Puçol: ell va ser el fundador de l'Escola Municipal de Cine en 1982, un projecte formatiu amb multitud de premis en festivals de qualsevol tipus. Projecte que després va donar origen a l'Emissora Municipal de Televisió i a l'empresa VIP (Vídeo Industrial Puçol), ambdós formades en els seus començaments per alumnes de la primigènia escola.

Estar ací per a inaugurar el primer festival de cine és per a mi un plaer i un honor perquè, d'alguna forma, es tanca eixe cicle que va començar amb l'escola de cine”, va apuntar el representant del jurat. “Felicitar a tots per esta iniciativa, perquè sé que ha sigut molt dur triar entre els tres-cents títols presentats, i animar-vos que continueu recolzant al cine espanyol, siga llarg o curt. Hi ha molts festivals en este país, però l'important és potenciar estes iniciatives perquè puguen exhibir-se els treballs d'estos autors que realitzen curtmetratges sense cobrar res per això i, a vegades, invertint tot el que tenen per a tirar endavant la seua idea”.

Finalment, va ser la regidora de joventut qui va tancar l'acte d'inauguració, abans de procedir a un lleuger àgape que va permetre als assistents reposar forces per a una sessió nocturna en què es van poder veure títols divertits (com 036, de Juanfer Andrés i Esteban Rodella, o Beeeee!, d'Álvaro Oliva), encara que també algun drama amb tints terrorífics (Alexis, d'Alberto Evangeli), reflexions amb mala llet (Adivina quién viene a comer mañana, de Pepe Jornada) o algun conte decididament melodramàtic (Dulce, d'Iván Ruiz).

Rosa Portalés, com a representant de l'ajuntament, va destacar l'esforç realitzat per tots els membres del comité organitzador i pels tècnics municipals que han col·laborat en la posada en marxa d'esta vella aspiració dels jóvens de Puçol. “Encara que açò és només el començament i posar en marxa qualsevol projecte sempre és costós, animem a tots els veïns a acostar-se i disfrutar d'estos curts i, sobretot, als jóvens, que no sols participen com a públic sinó també com a autors, una cosa que potenciarem l'any que ve creant alguna secció específica per als autors de Puçol i els seus voltants i, qui sap, potser inclús alguna novetat que permeta atraure més públic i jóvens artistes a l'Espai Jove”.

En definitiva, The Curts Festival ja està en marxa. Ha costat posar-lo a rodar, encara que precisament això, el rodatge, és el que pot garantir-li un futur reeixit. De moment, la qualitat dels curts està fora de dubte, la qualitat de la projecció i el so és excel·lent, i el nivell organitzatiu en general està a l'altura requerida.

Tot això ho podeu comprovar el diumenge 28 a les 8 vesprada, en l'acte de clausura, on a més es projectaran les pel·lícules premiades i es podrà debatre amb els autors de les mateixes… i també amb el jurat, per si algun assistent no estiguera del tot conforme amb el veredicte d'eixos cinc hòmens sense pietat que són els encarregats de decidir els premis.

Informa: Sabín

fotos_noticia

1036-rosa_portales

 

27 Octubre 2012
FaceBook  Twitter  

Altres