Infussió, cinc anys de “rocanfolc” en els escenaris i ara també en CD

Infussió, cinc anys de “rocanfolc” en els escenaris i ara també en CD

La banda de Puçol Infussió prepara el seu primer treball d'estudi després de 5 anys fusionant la música tradicional valenciana amb estils tan variats com el rock o el tango. El seu primer disc eixirà a la venda a principis de 2011 i promet ser una elèctrica infusió de sons i melodies: el “rocanfolc”, el nou sabor de la música valenciana.

Al setembre del 2005, naixia a Puçol un apassionant projecte musical: Infussió, un grup de folk que trasllada les melodies i el repertori de la música popular valenciana a altres estils com el rock, el vals o el tango... La banda estava formada en els seus orígens per tres amics de tota la vida que es van conéixer en l'Escola Municipal de Tabal i Dolçaina de Puçol: Juanen Carreres en el baix, Alejandro Torres en la bateria i Juanjo Ruiz amb la dolçaina. A més d'estos tres amics, que porten més de 20 anys tocant junts la dolçaina i el tabal, Infussió va arrancar amb altres dos components: Chelo Lahuerta, la veu del grup, i Hugo Leis, el guitarrista de la banda.

Juanen, actual cantant i guitarrista d'Infussió, explica que “som un grup d'amics que es va conéixer en l'Escola de Dolçaina i que ja havíem compartit alguna experiència musical en correfocs o processons i en altres grups com Albercocs. Vam decidir fusionar ritmes i melodies tradicionals amb altres estils musicals com el ‘rock' o el tango”. Amb eixe concepte musical Infussió gravava en 2007 la seua primera maqueta, que constava de cinc cançons, entre elles No Moix o Catxirulo.

Com indica Juanen, “ho vam fer el millor que vam poder dins  dels límits que ens permetia una gravació casolana. De totes maneres la maqueta va funcionar molt bé i vam vendre més de 500 còpies i ens va permetre començar a moure'ns i compartir escenari amb grups com Al Tall, Aluminosi, Ki Sap, Orxata Sound System, Bajoqueta ‘Rock', Pepet i Marieta i altres bandes més experimentades que nosaltres. També vam tindre l'oportunitat de presentar este treball en alguns programes de ràdio com per exemple el d'Amàlia Garrigós en Ràdio 9”.

En la seua primera gira, Infussió va realitzar més de 50 concerts. La banda va actuar en festivals com la Nit de Rock d'Albalat dels Sorells, l'Aplec dels Ports, la Fira Alternativa de València o les Trobades d'Escoles en Valencià. A més, Infussió també va participar en concerts amb un marcat compromís social, com per exemple a Faura, on van tocar contra el PAI de la Marjal d'Almenara, o a Puçol, on van participar en les Jornades Ecològiques Tren Sí, AVE No.

Durant la gira, el percussionista Nicolás Chueca i la violinista Leonor Simó s'uniren a Infussió per a complementar els ritmes i melodies del grup. A més, la banda també va comptar amb multitud de col·laboracions d'altres artistes com el dolçainer José Miret o els rockers  Vicent Redolat i Sergio Navas.

Finalment, després de desenes de bolos en 2009 el grup es va prendre un descans per a reflexionar sobre el seu so. Esta parada es va prolongar fins al 2010, quan van tornar als escenaris però amb importants canvis en la seua formació. Nico, Chelo i Hugo abandonaven el grup. Juanen es convertix en el nou cantant i en guitarrista de la banda. El nou baixista de la formació passa a ser Manuel Baena i la nova guitarra solista Victòria Sanchis. Tant Manuel com Victòria són dos jóvens músics formats en l'escola de rock de Puçol i amb experiència en altres bandes de l'Ampli.

Juanen destaca que “Manuel i Victòria, amb els seus 20 i 17 anys respectivament, aporten joventut i frescor al grup, una joventut i una frescor que se sumen a la il·lusió i a l'experiència del projecte musical d'Infussió. Manuel, gràcies als seus coneixements de solfeig, s'ha convertit en una peça fonamental del grup. És el matemàtic de la banda. I Victòria, com a guitarra solista, és les que s'encarrega de posar el color i el rock&roll a la música d'Infussió”.

Amb la seua nova formació, Infussió inicia en 2010 una nova gira per tota la península ibèrica amb la qual fan les delícies dels seus fans amb les cançons de la seua primera maqueta i sorprenen el públic amb el so dels seus nous temes. Juanen comenta que “durant 2010 hem realitzat al voltant de 20 actuacions. Hem tocat en les festes populars de Faura i en molts altres pobles. Inclús hem arribat a actuar en el Festival Internacional Sons e Ruralidades de Portugal. I com no, també hem tocat a Puçol: en la Casa de Cultura, en pubs, en cafeteries i en el concert solidari amb el Sàhara celebrat en el camp de futbol. Estes actuacions ens han servit com a pretemporada per a afrontar ara el repte de gravar el nostre primer disc amb un estil renovat”.

I és que des de finals de 2010 Infussió prepara el seu primer treball d'estudi a València. Després de més de 5 anys de vida i més de 70 concerts, ara arriba el moment de plasmar la seua música en el seu primer treball professional. Com afirma Juanen “l'última gira ha sigut un divertit  calfament, una experiència molt enriquidora, per a posar a punt el so de la banda i començar a gravar el nostre primer treball seriós. Afrontem este repte amb molta il·lusió i moltes ganes, independentment dels resultats”.

A principis de 2011, el nou treball d'Infussió estarà preparat. Sens dubte, una magnífica oportunitat per a disfrutar de la música tradicional i popular valenciana fusionada amb el rock, el vals o el tango. Este disc promet ser una elèctrica infusió de sons i melodies que no deixarà indiferent a ningú. La música valenciana ja té el seu nou sabor: “rocanfolc”.

Informa: Miguel Crespo

La nova formació d'Infussió

10 Gener 2011
FaceBook  Twitter  

Altres