Puçol ensenya democràcia als jóvens de l’institut i de Virgen al Pie de la Cruz amb el Ple Juvenil

Puçol ensenya democràcia als jóvens de l’institut i de Virgen al Pie de la Cruz amb el Ple Juvenil

Com cada any, l'Ajuntament de Puçol celebra el Ple Juvenil, amb el que els alumnes dels instituts del nostre poble commemoren l'aniversari de la Constitució i prenen contacte amb l'exercici del joc democràtic. Qui sap si el dia de demà algun d'estos jóvens no serà regidor o el futur alcalde de Puçol.

El divendres 17 de desembre, els alumnes de 4t d'ESO de l'Institut d'Educació Secundària de Puçol i del Virgen al Pie de la Cruz van participar en el Ple Juvenil, que com cada any organitza l'Ajuntament de Puçol amb motiu dels actes commemoratius de l'aniversari de la Constitució Espanyola.

Nerviosos davant de la seua nova responsabilitat, alguns dels 17 rejovenits regidors de la localitat van oblidar col·locar la mà sobre la Carta Magna durant el jurament del seu càrrec. Altres regidors es van equivocar al prometre el seu càrrec i se autoproclamaren alcaldes per error. Però la crisi de govern no va anar a majors i la nova Alcaldessa de Puçol, Marta Fernández, va poder prendre possessió del seu càrrec sense cap tipus de problema i la sessió del nou  Ple Juvenil de Puçol va començar.

Una a una, els xavals del nostre poble van anar aprovant les seues propostes per a millorar la nostra localitat: beques per al transport dels alumnes de batxillerat, fomentar la integració dels immigrants, millorar els camins d'accés a la platja i les  rondes del municipi, més fonts i un millor manteniment dels parcs i jardins, ajudes municipals a l'energia solar, millores en el poliesportiu, promocionar la pilota valenciana... No obstant, la polèmica va arribar al Ple Juvenil amb els excrements dels gossos i el debat de si cal instal·lar més pipicans o no. “Si jo no tinc gos, perquè he de pagar els pipicans dels altres”, va comentar algun dels jóvens. A pesar de les reticències inicials d'alguns regidors, la iniciativa de més pipicans també va eixir endavant en la sessió plenària .

Com explica Montse Palop, professora de l'institut Virgen al Pie de la Cruz, totes les propostes presentades pels alumnes en el Ple Juvenil van ser prèviament consensuades pels propis alumnes. “Els estudiants van proposar i van votar les seues idees. Amb este exercici democràtic deprenen el que significa la democràcia i entenen el que significa assumir la representativitat ciutadana. A més, també deprenen a guardar les formes en actes públics i a respectar als altres i a les seues opinions”, afirma la professora.

Per la seua banda, Joan Bohiges, mestre d'Història de l'IES Puçol, destaca que “este tipus d'activitats és molt positiu perquè, entre altres coses, el Ple Juvenil i el que significa el podem relacionar amb el temari de classe, com per exemple les revolucions burgeses”.

Juan Manuel Busto, regidor de Joventut, va ser el mestre de cerimònies dels estudiants que van participar en el Ple Juvenil i els va recordar que “Espanya va sofrir durant 40 anys una dictadura que ens va privar de la democràcia i actualment encara hi ha països que patixen règims totalitaris. Per això, és molt important que els jóvens participeu en el joc democràtics i valoreu el que significa i tot el treball que ha costat aconseguir-la. Per això vos anime que vos interesseu per la política”.

Per la seua banda, l'alcalde José Vicente Martí va destacar el bon treball realitzat per l'alcaldessa en funcions, el que li va donar peu per a comentar “la dificultat que comporta el dia a dia en la gestió d'un ajuntament. No és fàcil, sobretot en els temps de crisi, decidir què es pot portar avant i quins projectes no poden escometre's, encara que siguen necessaris, per la falta de pressupost”.

A més d'esta sessió plenària, cal recordar que l'Ajuntament de Puçol també va celebrar tres Plens Infantils amb els escolars dels col·legis de la nostra  localitat. Tal vegada, el dia de demà algun d'estos xiquets o jóvens siga regidor o el futur alcalde de Puçol.

Informa: Miguel Crespo

Tots els alumnes de l'institut que van participar en el ple juvenil

Més fotos de la notícia

18 Desembre 2010
FaceBook  Twitter  

Altres