Espai Jove: la llar per a la creativitat dels jóvens ja és una realitat

Espai Jove: la llar per a la creativitat dels jóvens ja és una realitat

A la primavera de 2007 es presentava públicament el projecte per a crear l'Espai Jove. El 5 de novembre del 2010 s'inaugurava, amb la presència del subdelegat del govern, Luis Felipe Martínez. Entre una i una altra data el projecte ha patit diversos redissenys i la seua finalització ha sigut possible gràcies als diners del Pla E del govern central.

Va ser l'anterior corporació local la que va presentar en l'Espai Social La Barraca un projecte amb tres enormes edificis en forma de cubs de colors (blau, verd i taronja). Aquell disseny inicial era obra d'ADL Arquitectes i havia guanyat un concurs d'idees convocat per l'Ajuntament de Puçol, a través del aleshores regidor de joventut, Salvador Claramunt.

Però el projecte era econòmicament inviable.

L'Espai Jove va quedar ajornat i, amb el canvi de legislatura, el nou equip de govern, comandat pel Partit Popular, durant dos anys no va trobar la fórmula per a traure-ho avant. Estava aparcat, pendent de trobar uns fons que no arribaven.

Fins que a la primavera de 2009, en plena crisi econòmica, el Govern d'Espanya va traure avant el primer Pla E, la forma abreviada de referir-se al Fons Estatal d'Inversió Local, un projecte amb dos clars objectius: combatre la desocupació a nivell municipal i crear infraestructures en cada població. El Pla E atorgava una quantitat de diners segons el nombre d'habitants, sense importar el color polític de cada ajuntament, per a portar avant els projectes que cada municipi considerava més necessaris.

Com va recordar Luis Felipe Martínez en el seu discurs inaugural del 5 de novembre: “l'Espai Jove ha donat ocupació a 183 persones, d'elles 131 eren parats, i ha servit per a crear un local destinat a concerts i tot tipus d'activitats per als jóvens, inclosa la possibilitat de veure en directe algun mundial, perquè inclou una pantalla gegant”.

Els diners del primer Pla E va permetre per fi la construcció d'un Espai Jove que per a llavors ja no comptava amb tres edificis, sinó amb dos: el blau serà la nova Biblioteca Municipal i el verd un local multiús que inclou sala d'exposicions i saló d'actes.

El seu cost final ha sigut de 2.160.000 euros i les obres han anat a càrrec de l'empresa BM3, encara que en la seua finalització i posada al punt ha tingut molt a veure l'esforç dels tècnics municipals de departaments com a joventut, comunicació, urbanisme i la brigada municipal d'obres, que han sigut els encarregats d'ultimar eixos detalls que moltes vegades passen desapercebuts: la senyalització de les entrades, la creació de distints tallers per a la inauguració, el so, la il·luminació, la posada al punt de l'entorn...

Acte d'inauguració de l'Espai Jove

Però és l'Espai Jove i, com va dir al presentar l'acte d'inauguració el tècnic de joventut, José Luis Gómez, “és un principi, un edifici de tots, que hem d'omplir amb els nostres projectes”. Així que la inauguració va ser precisament això, la constatació que els jóvens ja ho estan fent seu: va començar l'acte amb una visita a la sala d'exposicions, on es van poder contemplar els 56 dissenys que havien participat en el concurs de logotips per a l'Espai Jove, entre ells el guanyador, que ha servit de base per a la imatge corporativa del local.

A continuació, Luis Felipe Martínez, l'alcalde José Vicente Martí, la corporació local i entorn de dos-cents veïns, entre ells molts jóvens, van assistir a l'acte protocol·lari d'obertura del local. Un vi d'honor va ser l'intermedi i, al mateix temps, una de les formes de col·laborar dels jóvens monitors, perquè es van encarregar d'animar als assistents a participar en tallers de fotografia, vídeo o inclús construir un gran logo amb els desitjos de cada u. El punt final a la vesprada ho va posar una exhibició de jóvens artistes locals: monòlegs, màgia, hip-hop, dansa del ventre i música rock van ser els protagonistes del primer espectacle jove.

El regidor de joventut, Juan Manuel Busto, va destacar que “gràcies als més de tres milions del Pla E destinats a Puçol, hem pogut tirar endavant este Espai Jove l'obra del qual va ser aprovada per unanimitat dels quatre grups polítics que formem l'actual corporació municipal”. Una vegada finalitzada la primera fase, que era l'obra, “ara entrem en la segona fase, en la que cal traure-li tot el seu suc a este local”.

Luis Felipe Martínez no sols va destacar els diners invertits des del govern estatal en els municipis d'Espanya, amb els dos plans d'inversió local (“un total de 8.000 milions d'euros en dos anys”), i els avantatges introduïts per a no asfixiar a les corporacions locals (“el govern central ha avançat els fons per a evitar problemes financers”), sinó que va explicar la gran innovació tecnològica que ha suposat el Pla E a nivell d'organització: “per primera vegada hem realitzat una gestió telemàtica dels expedients, sense usar paper, i ha sigut molt més ràpid, més còmode i més ecològic. Per això he de felicitar els funcionaris encarregats de realitzar els tràmits”.

Va ser l'alcalde José Vicente Martí l'encarregat de tancar l'acte protocol·lari i, com veterà professor que és, no va dubtar a tindre paraules afectuoses per a la nova biblioteca “perquè és imprescindible per als veïns i els llibres sempre existiran”. També es va referir a la importància del Fons Estatal per a l'Ocupació i la Sostenibilitat Local, en forma abreviada Pla ES, segona injecció econòmica del govern central als ajuntaments, en este cas realitzada en 2010 i centrada en projectes d'interés social: “han sigut dos milions d'euros destinats en Puçol a 37 projectes distints, moltes inversions xicotetes que arribaran a tots els veïns”.

Finalitzada la inauguració oficial, finalitzada la primera actuació de distints col·lectius de jóvens, l'endemà l'Espai Jove ja era la seu per als playbacks solidaris de les falles de la població. Comença a ser realitat el gran objectiu amb el que es va pensar: “servir de punt de trobada per a tots els jóvens, una llar on desenvolupar la vostra creativitat”, com va sintetitzar l'alcalde en el seu discurs.

L'Espai Jove ja es una realitat

Fotomatón Espai Jove 

09 Novembre 2010
FaceBook  Twitter  

Altres