Jorge Cortell: de promesa del bàsquet a combatre malalties per tot el món

Jorge Cortell era una jove promesa del bàsquet quan va descobrir la seua passió per la tecnologia biomèdica. Després de guanyar-se un lloc en el Pamesa València i disputar diversos partits de pretemporada en la lliga ACB, va veure com la seua carrera esportiva enlairava… Però sense ell. Tenia els dos genolls trencats i acumulava més de cinc cirurgies en cadascun. No obstant això, el que suposava la fi d'una etapa va ser, finalment, el punt de partida cap a una professió que està ajudant a lluitar contra malalties genètiques i infeccioses a tot el món. Últimament, des de casa… I l'OMS s'ha fixat en ell.

Durant tots aquells mesos passant de quiròfan en quiròfan per les lesions de genoll «vaig veure molta imatge mèdica, que em va cridar l'atenció», recorda Cortell, que es fixava en cadascuna de les radiografies, entre altres proves. En comprendre que havia de deixar el bàsquet, va decidir tornar a estudiar. «Havia fet empresarials, però volia alguna cosa que m'agradara més», comenta, així que es va endinsar en el camp de la informàtica, amb especialització en imatge mèdica i satel·litària. I va encertar.

En finalitzar els seus estudis, este veí de Puçol va continuar formant-se i aprenent de manera autònoma: «Vaig muntar empreses, vaig aprendre molt, vaig fer classes en la Universitat Politècnica de València durant quatre anys...», explica, encara que en esta última va tindre algunes confrontacions per la seua defensa pel programari lliure, que xocaven amb les idees de la institució. I, en tancar aquella etapa, va voler crear una empresa basada en els seus principis. «Vaig decidir que havia d'estar lliure de sistemes amb copyright i patents». I així va nàixer Kanteron.

Al principi, l'empresa se centrava en el camp de la imatge mèdica, allò en el que s'havia especialitzat el CEO i fundador. Però tot va canviar a Nova York. Es trobava a l'altre costat del toll tractant d'expandir el seu sistema i, en una de les moltes reunions amb hospitals i xarxes mèdiques, va topar amb el cas d'una pacient de càncer de mama recurrent. «Era la segona vegada que ho patia i no donaven amb una solució clara per a ella», comenta Cortell: «Vaig decidir que calia centrar-se en este cas específic». Així que va deixar de costat desenes de projectes per a enfocar tota la seua atenció i la dels seus treballadors en esta pacient.

Va trobar a l'amor de la seua vida

Jorge va detectar que els serveis mèdics no estaven sent eficaços: «Hi havia informació que no es comunicava bé entre els metges, prenien notes a mà, no es posaven d'acord...». El motiu, segons ell, era que la informació que tractaven no era digital, per la qual cosa va bolcar tota la seua plataforma a dissenyar un sistema enfocat a la medicina de precisió i a oferir una anàlisi i un registre d'informació integral del pacient. I va funcionar.

El sistema va descobrir per què el tractament no funcionava i quina medicació podria ajudar-lo sobre la base de les seues mutacions genètiques. «Esta pacient ja no té càncer i a més es va casar amb mi, així que tot va eixir bé», fa broma Cortell. I el millor és que, a partir d'aquell cas, van poder ajudar a molts altres pacients en situacions semblants i li va permetre combatre malalties en molts altres països. 15, fins hui.

177-jorge-con-proteccion-civil

L'objectiu principal de l'especialista és oferir als metges i hospitals un sistema de medicina de precisió que permeta conéixer el tractament i la dosi necessària per a cada pacient específic, evitant errors, i estalviant temps i diners. Però el mes de novembre passat va fer un pas més enllà, presentant a Bangkok, Tailàndia, un sistema revolucionari centrat en el tractament de malalties contagioses, concretament, en el dengue.

Este nou enfocament de Kanteron ha captat l'atenció de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ja que, a més de centralitzar tota la informació sobre la base d'un programari lliure i proporcionar reportes en temps real, aconsegueix minimitzar el contagi al personal sanitari.

Però al contrari del que caldria esperar, de moment no és possible aplicar-ho al COVID-19, ja que ha de «passar processos tradicionals de certificació que porten el seu temps», lamenta Cortell. No obstant això i com reconeix l'OMS, sí que seria possible aplicar-ho davant possibles situacions similars en el futur.

Mentrestant, l'especialista busca la manera de continuar contribuint al bé comú. I ho fa com tot fill de veí: treballant des de casa. «Cal mantindre el distanciament social», alerta, perquè «és fonamental per a frenar el contagi». Envoltat de pantalles d'ordinador, telèfons i videoconferències, treballa contra la malaltia en tots els racons del món. Començant per Puçol, perquè el passat 25 de març va donar a Protecció Civil una impressora 3D acompanyada de filament per a imprimir màscares de protecció contra la infecció.

«Açò a poc a poc passarà, però m'agradaria que aparegueren empreses similars per a estar el més preparats possible davant futures situacions similars», assegura el que un dia va ser promesa del bàsquet i que és, hui, el nou fitxatge de l'OMS per a combatre malalties a tot el món.

Informa: Irene Mollá Fotos: Jorge Cortell

177-jorge-cortell-2

Altres