Paco Soler ha superat el seu propi rècord: Mil peces artesanals, quaranta moviments i un carrer en què neva sempre… mai havies vist un betlem així a Puçol

El dimarts 25 t'esperem en la inauguració del Betlem gegant de Paco Soler, a les 19.30 hores en l'Espai Social La Barraca. Més de mil peces, totes elles fetes a mà per l'autor, quaranta moviments i, per primera vegada, un carrer en què està nevant. Si vols ser protagonista del moment en què tot es posa en marxa, sé puntual... a més, hi haurà alguna sorpresa per als assistents.

L'origen de l'amor de Paco pels betlems recorda a la pel·lículaCinema Paradiso: al novembre i desembre, sent un xiquet, acudia a casa d'un veí per a ajudar-li a muntar un betlem que a ell li pareixia gegant. En la seua pròpia casa no podien permetre's un betlem, així que era la seua forma de disfrutar de l'experiència.

En aquella època, es va prometre a si mateix que algun dia ell construiria els betlems més grans del seu poble…

Cinquanta anys després, el seu somni es va fer realitat en el casal de la Falla Hostalets. Durant dos dècades va muntar cada any un betlem més gran, amb més peces, amb moviments més sofisticats… fins que el casal se li va quedar xicotet.

Durant tres nadals Paco va haver d'emportar-se les peces i la il·lusió a un altre espai, fora del seu poble, i el va trobar en el Port de Sagunt.

Però Paco volia tornar a casa, així que al novembre del 2013, gràcies al suport de l'ajuntament, va tornar a Puçol, en esta ocasió a l'Espai Social La Barraca, on va muntar el betlem més gran que mai havia aconseguit articular, amb l'ajuda d'Anun, la seua mà dreta a l'hora de situar cada peça en el seu lloc.

Des de finals d'octubre, Paco Soler ha estat treballant novament en silenci en La Barraca, amb un objectiu: “Fer el betlem un poc més gran, amb algunes peces més, amb més moviments i amb alguna novetat, que enguany és el carrer en què sempre està nevant… i tot això amb figures que he construït i pintat jo mateix, amb motles dissenyats per a cada una”.

Un treball a què dedica hores tot l'any, primer en estones mortes, després més intensament i, quan ja s'acosta la data d'inauguració, centrant totes les seues hores en el betlem gegant de Paco, que és com tot el món el coneix.

Enguany el betlem s'inaugura el dimarts 25 de novembre, a les 19.30 hores, en l'Espai Social La Barraca. A més de posar-lo en marxa, durant l'acte d'inauguració Paco explicarà alguns dels seus secrets per a aconseguir que tot funcione de forma sincronitzada. Una oportunitat de conéixer el treball d'un mestre artesà que crea personalment les seues peces, les dissenya, les construïx, les pinta, prepara els seus moviments… un autèntic artesà.

Estarà obert en La Barraca de dilluns a divendres, de 17 a 21 hores, fins al 6 de gener. A més, els col·legis i els grups amplis poden concertar una visita guiada telefonant Paco Soler, al 671 177 177. Una experiència que entusiasmarà xics i grans.

Informa i fotos: Sabín | Disseny cartell: Sento Pascual

1055-montando-belen-paco-3

25 Novembre 2014
FaceBook  Twitter  

Altres