José Sanchis i Irene Esteve ja calfen motors per a les festes de setembre

José Sanchis i Irene Esteve ja calfen motors per a les festes de setembre

Els festers de setembre ja ho tenen tot llest. A menys de dos setmanes perquè donen començament els actes que amb molt de gust han preparat, José Sanchis i Irene Esteve, ell, el cap dels festers, ella, treballadora nata, reflexionen sobre el que ha sigut enguany de treball i les expectatives que tenen sobre els resultats.

José Sanchis, cap dels Festers de la Mare de Déu de 2009, i Irene Esteve, una de les festeres, tenen clar que la crisi no els capgirarà les festes, i des del primer moment sabien que les portarien cap endavant costara el que costara.

Ambdòs coincideixen que ha sigut un any diferent, i no sols pel tema econòmic, també i com diu José Sanchis, "al principi, el grup de festers no érem el grup d'amics i hi havia una falta de confiança que ràpidament vam superar. De fet, ara passe més temps amb els festers que amb el meu grup d'amics".

Ja fa anys que es va tornar a recuperar la tradició dels festers, i amb ells, va tornar elcartonet, una forma de finançar part de les festes i que no a tot el món agrada. Irene Esteve, assenyala que "les dones majors són les que més col·laboren en el cartó, de fet hi ha molt poca gent jove, que és la que realment acudeix als actes que preparem: discomóvils, concerts, tornejos...i són els que menys col·laboren. S'hauria d'idear alguna cosa perquè tot el poble col·laborara en les festes populars".

I és que els dos festers assenyalen que la crisi sobretot s'ha notat en el cartonet i en la publicitat. Molts establiments que podrien haver-hi posat publicitat en el llibre de festes, ara han tancat, o com diu José, "molta gent ens deia que no tenia diners en el moment en què passàvem a cobrar el cartonet, i que passàrem la setmana següent o a principis de mes. Ha sigut un any dur".

Falten només duess setmanes perquè el treball que han dut a terme durant onze mesos done els seus fruits, i enguany vénen amb algunes novetats per a les festes, com és el concurs de Karaoke, els dies 31 d'agost i 1 de setembre. Segons Irene, "el 'karaoke' s'ha fet amb la intenció de passar-nos-ho tots bé, però sobretot, que la gent perda la vergonya... encara que sabem que serà difícil tindre una participació massiva en este acte. Només dir que hi ha cançons de tota classe i que estem oberts a tota la població".

Encara que com cada any, el primer acte de festes serà la romeria al Cabeçol el diumenge 23 d'agost, oficialment, les festes donaran començament amb la Presentació dels festers i el Pregó de festes, el divendres 28. I este primer acte és el que amb més ganes espera Josep, "per vore la gent, als nostres pares, i abans que res, per vore les festeres vestides amb el seu trage blanc, que porten tot l'any parlant d'ell i nosaltres, els xics, sense assabentar-nos de res".

Esperen que tot el món participe en les festes, ja que sense gent, no hi ha res a fer, i, passe el que passe, que no els ploga. A més, i referent a la participació, volen donar les gràcies a les associacions, ja que s'han bolcat molt i estan participant en tot, a pesar del tema recurrent de la crisi.

Perquè, com diu Irene, "anar a les festes és gratis, baixar a la plaça no li costa diners a ningú, així que, que baixen a passar-se-ho bé en la nostra companyia".

Informa: Aitor Caballer

20 Agost 2009
FaceBook  Twitter  

Altres