Els festers garantixen que, a pesar del retall pressupostari, enguany hi haurà festes patronals

Els festers garantixen que, a pesar del retall pressupostari, enguany hi haurà festes patronals

El ple municipal va aprovar a finals d'abril una reducció del pressupost per a festes, amb el vot en contra del Partit Popular. La “vox populi” va interpretar allò com l'eliminació de les festes d'enguany. Per a aclarir la situació, els festers van haver de pujar a l'altar, durant les albaes de maig i explicar que festes hi haurà segur... una altra cosa és saber quants dies i quins actes formaran el programa.

 

En el ple del 27 d'abril, el vot conjunt d'Esquerra Unida i el PSOE va permetre aprovar una proposta per a destinar 58.000 euros de la partida de festes a pagar la pujada semestral de l'arreplegada de fems. La mesura suposa en la pràctica un estalvi d'uns huitanta cèntims mensuals per família, en concepte de taxa de fems, però també suposa deixar el pressupost de festes reduït a la mitat.

Una notícia que va encendre les alarmes en certs sectors de la població, sobretot perquè alguns van creure entendre que enguany no hi hauria festes populars i patronals. Per a aclarir la situació, els festers d'enguany van aprofitar les albaes de maig, que enguany es van celebrar el dijous 30 d'abril, per a aclarir la seua postura i explicar la veritat.

"Res més lluny de la realitat: hi haurà festes segur, almenys el 6 i el 8 de setembre, que són els dies dedicats a la patrona i que organitzem nosaltres", explica Irene Esteve, una de les festeres i, precisament, l'encarregada de llegir un comunicat oficial dels festers en la parròquia dels Sants Joans, que estava abarrotada a l'inici de les albaes.

No va ser un comunicat elaborat amb molt de temps, en realitat ho havien escrit eixa mateixa nit, en acabant de sopar, uns minuts abans de pujar a l'altar per a aclarir dubtes als veïns.

"Nosaltres ens comprometem que haurà entrà de la murta, ofrena de flors, processó a la patrona, les misses, l'actuació musical del 8 de setembre i, en general, tots els actes relacionats amb la patrona, que són els que tenim la responsabilitat de posar en marxa", continua la festera. "Una altra cosa és quins actes podrà organitzar l'ajuntament amb el pressupost que els queda, però ací nosaltres no podem entrar".

De moment, els festers ja estan elaborant un pla d'activitats alternatiu, destinat a recaptar fons durant els mesos de maig, juny i juliol: cine, teatre, monòlegs, bingo, parxís i tot tipus de propostes figuren en la seua agenda, res està descartat. Es tracta, en suma, d'organitzar esdeveniments que permeten obtindre xicotetes recaptacions que sumar al pressupost de festes. Quasi tot val, l'important és traure les festes avant.

Ja se sap que en les situacions de crisi és quan un descobrix els amics autèntics i als companys de viatge interessats. Per això, per als festers ha sigut una sorpresa i una satisfacció comprovar, en la reunió mantinguda durant la primera setmana de maig, que no estan sols en la seua aposta per a tirar endavant les festes: són moltes les associacions de la població que han acceptat acostar el muscle, organitzar col·laboracions amb un mínim de pressupost i proposar projectes amb un cost pràcticament zero.

Un detall que els festers agraïxen, encara que insistixen que els retalls arribaran a tots, perquè no es pot mantindre el ritme d'actes i gastos d'anys anteriors: "és evident que enguany no podem gastar els mateixos diners en l'acabat final d'alguns actes, pel que, per posar un exemple, potser hàgem de prescindir d'extres com les xarangues o la banda de música acompanyant els cercaviles o l'ofrena, però encara que siga en silenci, haurà arreplegada de festeres i flors per a la patrona, d'això no tenim cap dubte", finalitza la representant dels festers.

 

11 Maig 2009
FaceBook  Twitter  

Altres