Les falles encaren la seua setmana gran amb una variada programació organitzada per la Junta Local Fallera i compartida per les sis comissions de Puçol

Després de les presentacions, els playbacks benèfics, els jocs esportius, la cridà, la nit d'albaes, l'exposició del ninot i la cavalcada, entrem en l'última setmana de falles, on s'acumulen els actes tant a nivell de cada comissió com aquells compartits per totes: la plantà, la visita del jurat, l'entrega de premis, el correfocs, l'ofrena de flors i la nit de la cremà.

Fa quatre mesos que van començar els actes oficials de les sis falles de Puçol amb la presentació de Camí La Mar en la Casa de Cultura. Pel mateix escenari van anar desfilant també les falleres majors i les comissions de Picaio, Palau-La Torre, l'Antiga Muralla, Molí de Vent i Hostalets, l'última a realitzar la presentació el 1 de febrer.

Però no sols de presentacions viu el món faller. També han acostat el muscle per a celebrar els playbacks solidaris a benefici de Pásalo (el 23 de novembre en l'Espai Jove) o per a disfrutar d'un matí a l'aire lliure, jugant les més variades competicions esportives (9 de febrer en el Poliesportiu Municipal).

I ja en ple mes de febrer, com és tradicional, el calendari faller es multiplica: el dissabte 15, les falleres majors i les infantils van realitzar la cridà des del balcó de l'ajuntament, totes amb el mateix afany de compartir la festa. Eixa nit la festa es va prolongar fins ben entrada la matinada, amb la nit d'albaes.

Una setmana després, el dia 22, l'Espai Social La Barraca acollia l'exposició del ninot, una mostra que arreplega un element distintiu de cada falla, encara que en esta ocasió un va cridar poderosament l'atenció: la figura d'un regidor abducido per extraterrestres… i és que les falles continuen conservant intacte el seu sa esperit crític, una cosa que sempre és d'agrair. Per a completar la jornada, un sopar de convivència en l'Espai Jove va servir per a estretir els llaços entre tots els fallers.

Març va començar el dissabte 1 amb la cavalcada del ninot, on el malbaratament d'imaginació corria parell a l'afany de disfrutar. D'ací que la festa no acabara a la vesprada, sinó que es va prolongar a la nit amb el ball de disfresses en l'Espai Jove.

Si febrer va ser el mes dels esports, març ho és dels jocs de casal: des del tradicional truc als més silenciosos escacs, passant per les dames, el dòmino i alguna que una altra sorpresa. Com és habitual, la festa es va dividir en dos jornades: el divendres 7 a la nit la competició dels adults i el dissabte a la vesprada la dels xicotets. Això sí, ambdós en el casal de la Falla Hostalets.

I arribem a la traca final, el moment en què els monuments fallers passen a cobrar el protagonisme de la festa. Encara que cada falla té la seua pròpia programació d'actes, també participen totes juntes en les activitats organitzades per la Junta Local Fallera, que inclouen:

Dissabte 15: Plantà de les falles al llarg del dia i la nit. A les 8 del matí finalitza el termini oficial. Per a amenitzar la vetlada, la corporació municipal i la Junta Local Fallera visiten els distints casals al llarg de la nit.

Diumenge 16: A les 10 hores, el jurat qualificador visita els sis monuments infantils i els adults. Després de la deliberació oportuna, a les 17.30 hores es realitza l'entrega de premis en l'ajuntament i, per a tancar la jornada, visita de cortesia per les falles locals.

Dilluns 17: Al matí, cercaviles conjuntes de les sis falles. A la vesprada, correfocs de dimonis… per als que no poden esperar a la nit del foc.

Dimarts 18: Un acte que es manté inalterable en el temps, l'ofrena de flors a la Mare de Déu al Peu de la Cruz, patrona de Puçol, amb eixida a les 6 de la vesprada des de l'avinguda Font de Mora i arribada a l'església dels Sants Joans.

Dimecres 19: A les 22 hores, cremà simultània de les falles infantils i, al tall de la mitjanit, comença la cremà de les falles grans amb l'orde següent: Camí La Mar, Palau-La Torre, l'Antiga Muralla, Hostalets, Molí de Vent i Picaio.

Informa: Sabín | Disseny cartell: José Luis Muñoz i Sento Pascual

166-cabalgata-fallas-2

11 Març 2014
FaceBook  Twitter  

Altres