La faula de la falla que van construir uns quants, va caure sola i la van tornar a alçar entre tots

La faula de la falla que van construir uns quants, va caure sola i la van tornar a alçar entre tots

Esta és una història amb final feliç, amb la seua moralitat, com totes les faules. En ella trobem la il·lusió inicial d'un grup, la Falla Palau-La Torre, els problemes per a tirar endavant eixa il·lusió, el vent que va tirar el monument, i l'actitud d'un món en què tots acosten el muscle per a tornar la il·lusió no sols a una falla, sinó a tota la població.

Tots els mons tenen les seues anades i voltes, les seues tires i afluixes, els seus bon dia i els roïns. En totes parts couen faves, que diu el savi refranyer popular.

I el món de les falles no és distint: de tant en tant transcendixen històries en què es parla d'enveges, de zels pels premos, de rancors, de gent que discutix i, cada un pel seu costat, es munta la seua pròpia falla…

I tot això és cert. A vegades.

Però també hi ha altres ocasions en què el món faller ens dóna lliçons de generositat, de coratge, d'amor propi, de solidaritat. En suma, lliçons de vida.

Durant la nit del 13 al 14 de març, Puçol ha viscut una d'eixes lliçons que alguns mai podran oblidar i altres hauríem de recordar pel que comporta d'aprenentatge.

Dos falles van comentar el muntatge dels seus monuments el dimecres 13, Hostalets i Palau-La torre. Va ser un dia de vent i Protecció Civil ja havia anunciat a través de les xarxes socials que la nit s'acostava pitjor.

I vaja si ho va ser. Eixa nit, mentres uns sopaven i altres treballaven en el muntatge de les seues pròpies falles, Facebook i Twitter es feien eco que la falla Palau hi havia vingut baix.

Els propis Voluntaris de Protecció Civil il·lustraven la situació amb una foto en el seu Facebook. Foto que prompte va recórrer tots els racons i va avivar consciències. L'acompanyaven amb una recomanació: “Ens indiquen que la Falla Palau-La Torre ha caigut a causa del vent. Fem pública esta notícia no pel fet de la caiguda en si, que lamentem profundament, ja que amb ella va el treball d'un artista i d'una falla de la nostra població, sinó per a donar-vos una mostra que en els dies de falles cap, més encara, caminar amb cuidat. Les estructures falleres (il·luminació, monuments, bastides, pals...) són elements temporals i per tant més febles. Evitar en cas de fortes ràfegues de vent transitar prop d'estes estructures i, com sempre, evitar obres, balcons amb tests i conduir amb precaució. Volem mofetes a tots disfrutar de la festa sense contratemps”.

Curiosament, Palau tenia previst muntar el dijous 14, però va haver-hi un problema amb el transport, es va portar el monument el dimecres i, ja que estaven ací, van decidir aprofitar el viatge matinal per a avançar part del muntatge. A la vesprada, eixe treball artista faller i el seu equip es va vindre baix.

272-falla-en-el-suelo

Nacho Giner, el president de Palau-La torre, va rebre la primera notícia poc després de les 8 de la vesprada. Al principi ho va prendre com una broma dels seus companys de falla. Però les imatges que li van arribar pel grup privat de la junta directiva prompte li van demostrar que la cosa anava seriosament. A partir d'eixe moment, tot va ser rapidesa i eficàcia.

Vam anar al casal i a veure el monument. Havien caigut les dos màscares de la rematada central i el mig arc que les subjectava estava en el sòl, però no estava trencat. Vam telefonar l'artista faller, que va enviar dos operaris per a avaluar els danys i després va vindre ell amb el seu equip. Abans de la mitjanit ja estàvem tots en el casal, on vam ficar les màscares i vam començar a treballar, reconstruint les estructures internes de fusta. Després, a aplicar aquaplast i restaurar el disseny. Poc després de les tres de la matinada la faena principal ja estava feta”.

Durant el dijous, a deixar eixugar el material i el divendres a pintar i a muntar, complint l'horari previst.

Vicente Albert, l'artista faller, és la primera que treballa amb Palau-La Torre, però ha donat mostres de professionalitat i generositat: si cal treballar, es treballa. La il·lusió d'una falla està en joc.

I la gran família de Palau allí, al peu del canó, ajudant en el que fera falta durant la primera nit i redoblant els esforços durant els dies 14 i 15 perquè tot estiga a punt el dissabte al matí, quan passe el jurat.

I si parlem de família, no podem oblidar a Aitor, Javi, Beatriz, María, José Luis i molts altres representants del món faller de Puçol, gent que s'ha acostat a tirar una mà en el que fera falta, gent que ha telefonat per a brindar el seu suport, les seues instal·lacions i el que fóra necessari. Fallers, en suma, que són rivals quan toca, però que saben ser companys de fatigues quan les circumstàncies el requerixen.

Tots sabem que hi ha una gran rivalitat en el món faller, per això és d'agrair que hagen telefonat i que s'hagen acostat per a ajudar-nos i més en una nit en què tots estaven molt ocupats treballant en els seus propis monuments”, agraïx Nacho. “I de la meua falla què puc dir, només agrair que estigueren tots al peu del canó, fins a les tres de la matinada, donant ànims i ajudant en el que cada un podia. El dia 15 estarà la nostra falla muntada, complint l'horari previst i això serà possible gràcies a l'esforç de tots junts”.

I fins ací la faula: Palau tindrà la seua falla gràcies a l'esforç de tots.

Final feliç.

Posdata: després, el dissabte, passarà el jurat, avaluarà les falles i concedirà el seu premi a cada una d'elles, per descomptat no tots estaran d'acord i… bo, eixa és una altra història de què ja vos parlarem en el seu moment.

Informa: Sabín
Fotos: Nacho Giner, Protección Civil y Departamento de Comunicación

fotos_noticia mas-fotos_facebook

272-falla-reconstruida-3

 

14 Març 2013
FaceBook  Twitter  

Altres