Un carrer unit por el seu patró: Sant Miquel, unes festes davall el signe de Miguelito, el bou de cartó

Un carrer unit por el seu patró: Sant Miquel, unes festes davall el signe de Miguelito, el bou de cartó

Unes festes que tenen el seu origen a principi del segle passat, unes festes tan arrelades que van resistir a la dura guerra del 36 i que any rere any són organitzades pels veïns del carrer Sant Miquel que amb molt devoció dediquen uns dies al seu patró, que dóna nom al carrer on habiten.

Mª Carmen Silvana, Inma i Pepita, veïnes del carrer Sant Miquel són les encarregades d'organitzar enguany les festes en honor  al seu patró, al costat de la col·laboració de la resta de veïns.

Una festa organitzada per les dones del carrer i en la qual participen principalment els residents de la travessia però a la que acudixen també nombrosos visitants. “Són unes festes que s'organitzen de tota la vida i que nosaltres, els veïns, tenim molta il·lusió en què esta tradició passe de pares a fills i de fills a néts i aconseguir que esta pràctica festiva no es perd”, comenta Mª Carmen Silvana, veïna i organitzadora de les festes.

Un costum que se subvenciona amb la caritat dels veïns i una xicoteta ajuda de l'ajuntament, no obstant això hi ha gent externa que també col·labora perquè estes festes es facen possible. “Vull agrair a tots els que fan possible que esta festa continue any rere any i que gràcies a ells esta tradició no es perd, veïns, amics, familiars i devots del sant. I no vull acabar sense fer una xicoteta menció a Vicentica la Parraca, que antigament era una de les dones que va fer possible que la tradició no es perdera en una època en què esta festivitat va passar per una mala època” assenyala Mª Carmen.

Les festes se celebren del dilluns 26 al dijous 29 de setembre. El dilluns a les 19:00 de la vesprada tots els veïns ixen al carrer a guarnir la travessia de Sant Miquel per mitjà de banderes i flors, donant-li el toc festiu a unes festes molt esperades per tots els veïns. Una vegada ornamentat el barri començarà a les 22.00 de les nit el primer sopar de sobaquillo d'estes festes.

L'endemà, dimarts 27, chocolatá a les 17.00 hores per a tots aquells xiquets que vullguen assistir, seguit a les 20:00 hores de la desencaixonada del nostre volgut Miguelito, el bou de cartó.

El responsable d'embolar a Miguelito enguany és Ximo Lara, veí de Sant Miquel i que té el jònec de cartó en sa casa des de la finalització de les festes de l'any passat.

Mª Carmen explica joiosa:“Miguelito es queda cada any a casa d'algun veí del carrer però principalment se'l solen quedar veïns que tenen familiars malalts o fills que donaran a llum o que es van a casar com a símbol de bona sort i esperança”. La nit finalitza amb un sopar de sobaquillo a les 22:00 hores.

El dia 28 a les 19:00 hores es realitza un dels actes més esperats, el passeig al sant Sant Miquel, el veritable protagonista de les festes, que recorrerà el carrer cobert de flors des del principi de la travessia fins al final. A les 21:00 hores donarà començament la nit de les paelles.

Per a finalitzar, el dijous 29 ve carregat d'activitats. A les 8 del matí es realitza una despertá en honor al dia de Sant Miquel, dia del patró i alçar els veïns perquè assistisquen a la missa que se celebra a les 11 en l'església de Santos Juanes. A les 14.00 hores es tirarà una traca i a les 17.30 hores es realitzarà una cavalcada on els veïns mostraran la seua originalitat i creativitat i lluiran les seues millors disfresses.

Les festes de Sant Miquel finalitzen a les 22:00 hores amb un sopar de sobaquillo entre els veïns d'un carrer, un carrer que unida ha aconseguit que un any més estes festes es facen realitat, un carrer que dóna nom al seu patró, Sant Miquel i les festes del qual en el seu honor perduraren al llarg de la història.

Informa: Lorena Reolid

 

18 Setembre 2011
FaceBook  Twitter  

Altres