La Ruta de la tapa, 80.000 motius per a apostar per una nova imatge de les festes

La Ruta de la tapa, 80.000 motius per a apostar per una nova imatge de les festes

Va començar com una aposta personal de l'Agrupació de penyes per a celebrar els seus 25 anys de vida, i ha acabat per convertir-se en la responsable d'un important canvi d'imatge en les festes: carrers plens a totes hores, bon ambient, inclús cues en alguns bars. Han sigut les festes amb més participació de la història.

Una participació que es pot mesurar: 80.000 tapes en nou dies, repartides entre els 40 bars i restaurants que han format part de la primera edició de la Ruta de la tapa. Els números ho diuen tot, però també les sensacions entre els locals que han participat, entre aquells que no van prestar atenció a la idea de les penyes i, per descomptat, entre els veïns, que han sigut els més beneficiats d'esta iniciativa.

La idea ens ha desbordat, pensàvem que podia tindre èxit, però no tant com finalment ha succeït”, reconeix José Reyes Gallego, el cervell de les penyes que ha posat en marxa la ruta. “L'estimació de 80.000 tapes naix del consum de begudes i del seguiment que hem realitzat dia a dia als distints locals, encara que potser puguem afinar més la xifra quan fem balanç final amb les distintes cases patrocinadores que han subministrat la cervesa, el vi, l'aigua i els refrescos als quaranta bars i restaurants, per a acompanyar les distintes tapes”.

Que el nombre puga afinar-se més tampoc és important, de fet hi ha tapes fàcilment controlables (un bar va acabar amb les existències d'ous de guatla no sols dels proveïdors locals, sinó de la resta de la comarca), però hi ha altres en què calcular el nombre final de tapes no és tan fàcil (com es mesura la quantitat d'esgarrat o de porc amb tomaca?).

L'important és el canvi de fisonomia que s'ha produït a Puçol de l'1 al 9 de setembre, durant les festes populars i patronals.

En anys anteriors era habitual veure els carrers buides entre els actes del matí i els de la vesprada, o entre estos i els de la nit. Enguany, eixos buits, xicotets per cert, eren aprofitats per a fer la Ruta de la tapa: en qualsevol carrer, en qualsevol avinguda, era fàcil veure taules plenes en la terrassa o veïns de peu, en la barra, inclús fent cua perquè els atengueren… era l'hora de la tapa.

Potser gran part de culpa també l'hagen tingut els mitjans de comunicació, que s'han bolcat amb la iniciativa: des del portal de turisme de la Generalitat Valenciana (on ha sigut un dels esdeveniments destacats de l'estiu) fins a periòdics, ràdios i pàgines web d'informació general (amb entrevistes i reportatges quasi diàriament), passant per descomptat per l'ampli reportatge que li va dedicar el programa En connexió de Canal 9: un directe amé, saborós i amb un gran seguiment entre els veïns, ja que la pròpia Agrupació de penyes s'havia encarregat de promocionar-lo en la població.

Amb els nervis propis del directe, va ser un exemple de participació i col·laboració. El local triat va ser Entre brases, el públic estava compost per l'Agrupació de penyes, tots uniformats amb la camiseta oficial de la ruta. I quatre cuiners compartien taula i tovalles: Carolina del Rey Don Jaume, Vicente de La Fonteta, Isabel del Nazaret i Paco d'Entre brases. Tots van parlar de la seua tapa, de la idea, de l'èxit que estava tenint, mentres les penyes assistien en directe i ho veien al mateix temps per televisió, fent fotos del Making of del programa. Al final, clar, va haver-hi aplaudiments i degustació de tapes.

Gràcies a tots ells hui la Ruta de la tapa de Puçol no sols és una idea, sinó una marca comercial en procés de registre (ja hem dit que José Reyes és el cervell de les penyes), una iniciativa que ha calat en tota la població (especialment els jóvens, que no eren fins ara assidus del tapeig, un gran desconegut per a ells), un acte que ja té garantida la seua presència en les pròximes festes (inclús alguns demanen que s'amplien les dates) i, en fi, una altra forma de viure les festes.

A més, esta ruta portarà cua a l'octubre.

Perquè l'Agrupació de penyes hi ha previst uns premis als participants i també a les tapes més votades, d'ací que cada vegada que un prenia la seua tapa deguera cunyar el seu passaport en el local corresponent. Sis encunys i a votar per la millor, depositant el vot en les urnes distribuïdes per tots els locals participants.

I ara ha arribat l'hora de saber els guanyadors.

Hi ha premis per a les tapes, un socarrat de disseny que podrà ser exhibit amb orgull pels locals guanyadors a partir del pròxim mes d'octubre. Un distintiu que potser ara no considerem important, però amb el temps serà símbol de prestigi. I més per als que van triomfar en aquella llegendària primera edició.

Però també hi ha premis per als ruteros, per als que han hagut de patir amb enteresa el dur esforç que suposa anar de bar en bar, amb el passaport en la mà, devorant tapes en el breu espai de temps que quedava lliure entre acte i acte. El sorteig dels premis es realitzarà a finals de setembre i l'entrega de regals (tots ells cedits per les cases patrocinadores) es realitzarà durant la primera setmana d'octubre, com a part de la programació de les festes de l'Agrupació de penyes.

I a més hi haurà una degustació de tapes.

Sí, exacte, hi haurà una mini ruta. No, esta vegada no serà per bars de la població, sinó directament en el pàrquing de l'antiga estació de Renfe, on les penyes celebren les seues festes. Serà una forma d'agrair a tota la població la seua participació.

Al cap i a la fi, hi ha 80.000 motius per a estar agraïts per este gran èxit. I els mossos de l'Agrupació de penyes són gent que saben reconéixer l'esforç de tots. Estarem atents a la data triada.

Informa: Sabín

597-cuatro_cocineros

fotos_noticia

 

16 Setembre 2011
FaceBook  Twitter  

Altres