La forma més saborosa de conéixer Puçol i les seues festes: la Ruta de la Tapa

La forma més saborosa de conéixer Puçol i les seues festes: la Ruta de la Tapa

Durant les festes patronals, de l'1 al 9 de setembre, 40 bars i restaurants de Puçol oferixen una tapa i una beguda per 1,90 euros. És una iniciativa de l'Agrupació de penyes per a celebrar el seu 25 aniversari i, al mateix temps, una fórmula nova en la població per a potenciar el comerç i les festes.

Extractes del blog de notes del turista accidental. Anotacions precipitades sobre un dia a Puçol, poble de l'Horta Nord fins ara conegut per la seua platja, el monte Picaio i els seus festejos taurins. Després de l'experiència viscuda en les últimes 24 hores, caldrà recomanar a les autoritats pertinents que incloguen la Ruta de la Tapa com un dels seus atractius turístics més saborosos.

Arribar a Puçol és fàcil: trens cada mitja hora des de l'estació del Nord de València i des de qualsevol poble de la línia a Castelló. També hi ha autobusos, carril bici i, si un preferix la comoditat, sempre pot agafar el cotxe o la moto. Només a 20 quilòmetres de València i a 5 de Sagunt.

(Desdejuni: café amb llet ràpid. Diuen que hi ha una celebració gastronòmica de l'1 al 9 de setembre i no convé abusar de les coses habituals. Millor deixar buit en l'estómec a la imaginació.)

Des de l'últim diumenge d'agost, que se celebra la romeria al Cabeçol, fins al 9 de setembre, el poble celebra les seues festes populars i patronals. Enguany, la gran novetat és una exhibició gastronòmica permanent, la Ruta de la Tapa: 40 bars i restaurants oferixen una beguda i una tapa distinta per només 1,90 euros.

Participar és fàcil: demanes un carnet en qualsevol dels locals i cada vegada que tastes una de les tapes han de posar-te l'encuny del local. Quan omplis els sis requadros de la part posterior, ho deposites en l'urna de qualsevol local participant. Abans cal votar per la millor tapa de les sis. Hi ha premi per a les tapes més votades. Però també hi haurà sortejos entre tots els que hagen depositat el carnet, que ací anomenen el passaport de la ruta.

Parle amb un dels organitzadors, José Reyes, membre de l'Agrupació de penyes, que ha sigut l'entitat organitzadora de l'esdeveniment. Quedem, clar, per a esmorzar en un dels restaurants de la ruta.

(Esmorzar a mitjan matí: Redondo ibèric amb salsa de verdures, La puta cabra, Canuts sabor la fonteta, Tapa de fuma-vos, El volaoret de la cooperativa, Xipirons al vi blanc… Amb estos noms qui pot resistir-se? I només són les 11 del matí. Ja veurem després qui dina.)

Reis està encantat amb l'acceptació que ha tingut la idea, inclús desbordat en alguns moments, però les penyes han aconseguit donar una altra vegada en la diana.

La idea era celebrar els 25 anys de l'Agrupació de penyes amb una cosa diferent i, al mateix temps, agrair la col·laboració que hem tingut de molts establiments hostalers en estos anys”, assegura José Reyes Gallego mentres dóna bona compta d'unes apetitoses Flores de formatge Ausias acompanyades d'una copa de vi negre. “Gràcies a moltes empreses patrocinadores, nosaltres els servim la beguda els quaranta locals participants i ells posen la tapa, cada un ha triat una distinta, la que ha volgut”.

La beguda inclou aigua, cervesa, vi o refrescos. Les tapes… les tapes són increïbles, cada local pareix haver-se'l pres com un desafiament. Alguns segur que no guanyen res amb l'1,90 que costa cada tapa i beguda. Però és una bona idea i, sobretot, una gran inversió per a animar als veïns a eixir al carrer durant les festes.

Tot això ho anem comentant mentres passegem pel cas urbà.

El passeig obri la gana. El més just per a arribar a la zona oest del nucli urbà. El barri d'Hostalets. Allí també hi ha locals de la ruta. Decidim menjar així, de tapeig, amb el passaport en una mà, la forqueta en l'otra i la beguda… la beguda, bo, ja vorem.

(Dinar, les opcions continuen creixent: Tosta de carxofes i gambes, Terra i mar, Mancheguito a la taronja, Gamba de Neptú, Agredolç d'anxova, Vint besos… Déu meu, tenen tan bona pinta que qualsevol es resistix. Potser serà un bon moment per a tirar una sesta… No, no és el nom d'una tapa, és el que a mitjan vesprada abellix.)

Qui va dir que el tapeig només era típic d'algunes regions espanyoles? Quaranta locals, quaranta tapes. I al mateix temps activitats pels carrers: la volta a peu, l'entrada de la murta, cercaviles, processons, competicions esportives, jocs de taula… les opcions qualsevol vesprada són moltes.

I el passeig. Sempre en ruta, amb el passaport en la butxaca. I si es gasta, a votar, a depositar-lo en el bar de torn. I a demanar un nou passaport. Si s'ho pren seriosament, un pot omplir diversos en un sol dia.

Bon temps, molta gent en els carrers, també en els bars.

Això de la ruta és un bon invent.

(Parada tècnica per a berenar: alguna cosa ràpida a triar entre: Escalibada, Morro ibèric fregit, Revolt amb pernil, Mandonguilles a la mel, Tapa tasketa, Assortit mediterrani... Bo, potser no siga tan ràpida la parada. Ens prendrem algun temps.)

Per a abaixar el berenar, passegem pel nucli antic. També per la zona històrica hi ha locals de la Ruta de la Tapa. Inclús en el camp de futbol es pot usar el passaport.

En la taula del costat algú comenta que no coneixia este bar. Ni altres de què ja ha visitat amb la ruta.

És el que té la imaginació, servix per a combatre molts tipus de crisi. La ruta està donant a conéixer alguns restaurants als propis veïns. La idea de les penyes és una gran promoció per al comerç local.

Assistim una competició de jocs tradicionals: menjar meló, llançament d'os d'oliva, menjar poma sense mans, guerra de globus d'aigua... Tots disfruten, els participants i el públic.

Comença a fosquejar. Decidim acostar-nos a la platja. Allí també hi ha restaurants que participen en la ruta. El passeig marítim invita al relax, l'arena de la platja també. Un aperitiu ací i un altre allà. Cal aprovisionar el cos, que a la nit hi haurà més festa. Segur.

(Opcions per a sopar en la platja mentres un disfruta del bon temps i la suau brisa marina: Gambes Tarongina, Chupa-chups i Capritxos de llobarro.)

S'acosten les 11 de la nit. És l'hora habitual dels grans espectacles nocturns: música, monòlegs, nit de paelles, cavalcada, ball de disfresses, playbacks… tots els dies hi ha alguna cosa distinta.

Excepte el 7 de setembre. Eixe és el dia gran del bou a Puçol i ací no hi ha res a fer. Només disfrutar de la ruta de la tapa i del bou en els carrers del nucli antic.

Així, amb el passaport en la butxaca, viatjar per Puçol en les festes és una experiència nova. Distinta. I, sobretot, saborosa.

Anotar en l'agenda: l'any que ve reservar plaça en els hotels o els càmpings locals. Si cal disfrutar de les festes i la ruta de la tapa, millor fer-ho diversos dies. Així un s'estalvia l'Almax…

Informa: Sabín

PD: en la web municipal tenen fotos de totes les tapes, així és més fàcil organitzar-se la ruta. No oblidar estos links:

Ací tens el fullet amb totes les dades de la Ruta de la Tapa:
els bars, les tapes, les adreces, les bases...Ací tens el fullet amb totes les dades de la Ruta de la Tapa:els bars, les tapes, les adreces, les bases...
     fotos_noticia  
Tota la Ruta de la TapaAcí tens el fullet amb totes les dades de la Ruta de la Tapa: els bars, les tapes, les adreces, les bases...

543-cartel_ruta_tapa-1

01 Setembre 2011
FaceBook  Twitter  

Altres