La romeria al Cabeçol, el camí que assenyala l'inici de les festes de Puçol

La romeria al Cabeçol, el camí que assenyala l'inici de les festes de Puçol

El diumenge 28 d'agost, a les 7 del matí, més d'un miler de veïns de Puçol recorreran a peu el camí fins a la muntanya del Cabeçol, lloc on va ser trobada la imatge de la Mare de Déu al Peu de la Creu. Una romeria que suposa l'inici de les festes i, al mateix temps, la confirmació de la unió existent entre Puçol i la seua patrona.

L'últim diumenge d'agost se celebra la romeria al Cabeçol, una muntanya situada en el terme d'El Puig on fa més de 500 anys un pastor va trobar un retaule amb la imatge de la Mare de Déu al Peu de la Creu. Amb el temps, eixa imatge s'ha convertit en la patrona de Puçol i per a mantindre eixe contacte amb les seues arrels, cada any les festes comencen amb un pelegrinatge a la muntanya on tot va començar.

És important la idea de romeria, d'anar caminant a la busca de les arrels, perquè eixe caminar és un reflex de la vida i del camí de la fe”, assegura Juanjo Llácer, rector dels Sants Joans. “La romeria al Cabeçol ens convertix en pelegrins, no és una romeria sense més, sinó la demostració de la unió del poble amb la seua patrona”.

I per a confirmar eixa unió entre ambdós, res millor que fer-ho a l'inici de les festes del poble, el primer moment festiu i de convocatòria, un moment obert a tots, igual que les festes estan obertes a veïns i visitants: no hi ha diferències entre els actes religiosos i populars, encara que, lògicament, cada un tria en què vol participar.

Això de la divisió entre festes populars i patronals és un concepte que es va inventar en l'últim quart del segle XX, quan els ajuntaments intentaven diferenciar entre els actes que hi havia hagut sempre, normalment d'origen religiós, i els organitzats per les institucions públiques, als que van denominar populars per a distingir-los”, assegura el rector. “Però no crec que existisca tal distinció: tots som poble i tots conveïns, que cada u trie els actes en què vol participar, però les festes són úniques”.

Juanjo va complir el passat 8 de juliol quatre anys com a rector dels Sants Joans. Poc de temps, encara que ja coneix de sobra la idiosincràsia dels veïns i, per descomptat, ha col·laborat directament amb la Confraria de la Mare de Déu al Peu de la Creu i els festers de cada any,  pel que està segur que el 28 d'agost hi haurà novament més d'un miler de veïns recorrent a peu els aproximadament tres quilòmetres que separen l'església de la xicoteta elevació del Cabeçol.

I ha de ser a peu perquè eixe viatge és un símbol, un pelegrinatge. Alguns ho faran amb cotxe, potser per a portar als més xicotets o als més majors. Altres ni tan sols pujaran els escalons que separen els horts de tarongers del xicotet altar construït en la cima. Però per a tots ells haurà sigut una prova de participació, d'implicació: un diumenge de bon matí un no entropessa per casualitat amb un acte festiu, sinó que cal voler anar allí, voler formar part de la celebració.

Vicente Gozálvez (rector de Santa Marta) i el mateix Juanjo Llácer seran els encarregats de la celebració de l'Eucaristia, normalment acompanyats per algun altre sacerdot nascut en el poble que eixe dia torna als seus orígens per a participar en l'inici de les festes. Però encara que la missa és l'acte central, la romeria comença abans de les 7 del matí, amb el rés de l'Àngelus en els Sants Joans; després el pelegrinatge a peu; sobre les 8, a l'arribar al Cabeçol, el Cant a la Mare de Déu; seguit de la imposició de mocadors a tots els xiquets batejats durant l'any i, finalment, l'Eucaristia.

Una matinada, sens dubte. Però necessària, perquè al finalitzar, sobre les 9 del matí, allí damunt de la xicoteta elevació sobre l'horta valenciana, el sol ja calenta. I falta el camí de tornada a peu. Això sí, anirà acompanyat d'un desdejuni en qualsevol dels bars que ja estan oberts. Cal cuidar l'ànima, però també el cos.

I enguany amb més motiu, perquè les festes comptaran amb una iniciativa de l'Agrupació de penyes que promet fer història: la Ruta de la tapa, o el que és el mateix, quaranta locals que oferixen un aperitiu exclusiu i beguda per menys de dos euros. Però això serà a partir de l'1 de setembre, quan els festejos ja estaran immersos en els actes populars.

Tres dies abans, l'últim diumenge d'agost, hi ha un camí que marca l'inici de les festes, un camí a peu, als orígens, a la tradició: la romeria al Cabeçol.

Informa: Sabín

544-romeria_cabecol-2

 

26 Agost 2011
FaceBook  Twitter  

Altres