Jóvens per la causa sahrauí, perquè en el Sàhara sempre hi ha crisi

Jóvens per la causa sahrauí, perquè en el Sàhara sempre hi ha crisi

Baba Abdalah, Mustafá Hama i Bujari són tres persones, tres hòmens, tres històries que se solapen en el temps i s'ajunten a Puçol per a disputar un torneig solidari per la causa sahrauí: la seua causa i el seu somni. El torneig de futbol 7 va començar el 29 de juny i finalitzarà l'11 de juliol, coincidint amb la Trobada de famílies acollidores, que se celebra enguany a Puçol.

Més enllà d'un trofeu per la causa sahrauí, Baba Abdalah té 26 anys. Treballa per a casa i està estudiant hostaleria. Viu i, a pesar del seu innegociable origen i procedència, és ja de Puçol. Mustafá Hama té 42. És el veterà de l'equip, quasi jugador entrenador. Se nota la jerarquia. És professor de llengua àrab, traductor d'anglés i va treballar en l'ambaixada sahrauí d'Alger. Bujari té 23 anys, viu en Canals des de fa tretze anys. Estudia Sociologia a través de la UNED (Universitat Nacional d'Educació a Distància) i treballa com a topògraf. Parla un perfecte i culte castellà i maneja un valencià que per a si volgueren muchos que viven en L'Horta de València.

"Som sahrauís. Som el poble sahrauí, ni marroquins, ni espanyols. Lluitem per la nostra independència, per fer complir l'autodeterminació dels pobles", diuen els tres quasi a l'uníson. Bujari matisa: "duem a terme una lluita molt oblidada, però justa i pacifista. No hem usat un arma a pesar del soroll mediàtic que això provocaria. Lluitem per la nostra autodeterminació pacíficament".

"Pretenem difondre la causa sahrauí per mitjà de qualsevol mitjà: l'esport, la cultura, una xarrada informativa", apunta Baba, que a més afig: "m'enorgullix vore la gent involucrar-se en esta causa. Jo mai he dubtat d'un poble en què col·labora l'Ajuntament, l'organització ASOM, els veïns...".

Fa poc, s'ha creat l'organització Jóvens per la causa sahrauí. Per a Bujari, "és un punt de suport en la nostra esperança, una llum que ens il·lumina el camí". Mustafá, que viu a Alginet des de fa 8 anys, preguntat pel racisme i la xenofòbia a Espanya, és contundent: "Hi ha gent bona i roïna en tots els llocs, però Espanya és el nostre segon país. El Sàhara Occidental va ser colònia espanyola fins a 1976 i nosaltres sempre que podem tractem d'expressar i defendre la nostra causa". El somni és la independència, l'autodeterminació, el Sàhara Lliure Independent.

"Cap govern espanyol, ni el d'ara, ni l'anterior, ni cap, ens ha ajudat com volguérem", comenten sense embuts. "Si ens han ajudat en un moment donat" -concreten- "és per guanyar un grapat de vots en un moment determinat".

No obstant, els governs de Cuba, Líbia i Algèria els finança els estudis universitaris. A Espanya, els que els ajuden són els ciutadans, el govern no. "El més dur és tindre la família lluny, sempre nos recordem dels els nostres", diuen, després de moments de silenci i nostàlgia, i perdre la mirada en l'horitzó. "Ens sentim com sense família, a qui ajudem tot el que podem perquè viuen de les ajudes internacionals i comunitàries".

Ara a Espanya, a Europa i en el món, en tots els països del primer món, en els desenvolupats i rics, es travessa un període de recessió, de profunda crisi, una conjuntura econòmica nefasta, la més dèbil des del crack del 29 nord-americà.

Vosaltres que sentiu quan ací es parla de crisi i en la mesura que siga possible se subsistix?: "La gent no sap ser pobre. Ser ric, viure molt bé i caldre viure amb menys recursos és molt difícil. Jo mai estaré en crisi", diu Bujari. I Mustafá sentència, "en el Sàhara sempre hi ha crisi".

Tercer torneig solidari de futbol 7

El dilluns 29 de juny va començar a rodar el baló en l'Estadi José Claramunt. La campanya de totes les categories de la UD Puçol ja ha conclòs amb relatiu èxit. Ara, la solidaritat i l'esport són els protagonistes en l'estadi. Sara Lleó, presidenta de la ONG organitzadora, ASOM (Associació per a la Solidaritat amb el Món), puntualitza que "hi ha 24 equips inscrits i al voltant de 250 jóvens en total". S'han hagut de quedar equips fora perquè per calendari, "no ens podíem excedir dos setmanes en la utilització del camp de futbol", assenyala la presidenta amb certa satisfacció. "El torneig suposa una injecció de liquiditat per a ASOM, perquè cada equip paga 130 euros d'inscripció, però el més important és fomentar la multiculturalitat".

Este trofeu, organitzat per ASOM amb la col·laboració de l'Ajuntament de Puçol, passa per la seua tercera edició i, donat l'èxit i les demandes d'inscripció, inclús d'equips de fora del poble, tot fa pensar que es consolidarà encara més amb els anys. Enguany, l'equip amfitrió està compost per membres de dos associacions, Jóvens per la causa sahrauí i l'Associació d'Immigrants de València.

Tot està previst perquè la final es dispute el dia 11 de juliol, just el dia en què se celebrarà a Puçol una trobada de les famílies acollidores de la Comunitat Valenciana. Abans, el dia 6 de juliol, des d'Àfrica vindran fins a Puçol 420 xiquets sahrauís. Segur que Puçol i les famílies adoptives els esperen amb els braços oberts. Encara que la solidaritat siga molt més que un gest o una posa.

Informa: Salvador Ferrer

30 Juny 2009
FaceBook  Twitter  

Altres