Club Trotafons, 15 anys cuidant de la mar... I de la vida que alberga

L'arribada del bon temps és sempre una alegria per al Club Trotafons, que ja pot contemplar la infinitat de belleses naturals i arqueològiques que brinda el fons de la mar. Este 2020 l'agrupació compleix 15 anys... I pensa celebrar-ho fent el que més li ompli: submergir-se, observar, respectar i conscienciar sobre la infinitat d'espècies marines que habiten este tros del Mediterrani.

Després de 15 anys solcant les mars —o, més ben dit, els seus fons—, el Club Trotafons ha pogut ser testimoni de la infinitat de tresors naturals que jauen en el silenci més absolut però, alhora, molt prop de la bullícia de les nostres vides. No sols naturals, i és que a tan sols uns metres de la costa de Puçol es poden trobar peces arqueològiques que ajuden a reconstruir la història de la humanitat.

La majoria, fragments sense massa valor. Però de tant en tant topen amb algun tresor històric, com l'àmfora ibera de 2.400 anys d'antiguitat que els bussejadors van salvar de l'espoli fa un any i que ja es pot contemplar en el Museu Arqueològic de Sagunt.

En el seu interior encara albergava el que en una altra vida va ser el seu tap de fusta, alguna cosa que «la fa valuosíssima», apunta Ximo Huerta, president del Club Trotafons i descobridor de la peça, juntament amb el seu company Fernando Diego. Un cordonet en la seua ansa indicava que estava a punt de caure en el mercat negre, alguna cosa que, a més d'il·legal, és una autèntica llàstima, perquè «una peça com esta, a casa de qualsevol, perd tot el seu valor... Salvar-la i poder visitar-la ara és tot un privilegi».

265-club-trotafons-5

A més de vetlar per estos fragments d'història, els membres del Club Trotafons també es dediquen a cuidar les espècies marines que habiten les nostres costes. «Pertanyem al grup ARCA de Mar», comenta Horta, unes instal·lacions de l'Oceanogràfic dirigides a mantindre, estudiar i curar exemplars de tortugues marines, «i també al rescat de mamífers».

D'esta manera, quan s'aproximen massa a la costa o queden encallats, l'entitat informa el club perquè actue ràpidament: «Ens posem els neoprens i intentem mantindre a l'animal amb vida i controlat fins que arriben els veterinaris, que s'encarreguen de rescatar-lo i curar-lo».

Una labor de conscienciació

Però estos amants de la mar no sols es dediquen a actuar, sinó també al fet que els altres actuen. «La conscienciació és la nostra xicoteta batalla perquè, a més de gaudir del busseig, ens agrada cuidar del medi ambient». Primer, evitant coste el que coste que la seua activitat recreativa puga danyar l'entorn, advertint als nous membres de la importància de surar «sense tocar res».

I segon, amb multitud d'activitats per a tots els públics encaminades a transmetre els seus coneixements, amor i respecte cap als ocèans. Una de les més importants i representatives del club és l'activitat que realitza cada any per motiu del Dia Internacional del Medi Ambient i el Dia dels Oceans —5 i 8 de juny, respectivament—: xarrades divulgatives en col·laboració amb l'Oceanogràfic, neteja de la platja de Puçol, esculleres, zona dunar i fons marí... «I, per a acabar, la solta d'una tortuga marina».

Tota una labor de conscienciació que, tristament, encara és essencial: «m'està fent molta pena rebre fotografies de guants, màscares i altres en esculleres, zones de busseig...». Fem que passa a formar part dels ecosistemes marins i deteriorar els hàbitats naturals.

L'arribada de la pandèmia impedirà este estiu realitzar l'activitat en la seua data habitual, entre el 10 i el 12 de juny. «Crec que la farem a la fi de setembre o a l'octubre», comenta Ximo Huerta, amb l'esperança que este costum «no es perda».

Però malgrat el colp dur que ha suposat el coronavirus, el Club Trotafons ha gaudit d'un any replet d'èxits que encara té pendent celebrar: exposició de l'àmfora en el Museu Arqueològic de Sagunt, participació en el Congrés de Vigilants Marins celebrat a Màlaga el passat mes d'octubre. Tot, a més de les seues activitats divulgatives i immersions en la mar.

«Al gener i febrer no teníem problema per a bussejar, almenys, els que tenim tratjes adequats per a suportar el fred», apunta Ximo: «però durant el confinament no hem eixit». Això sí, han sabut aprofitar el temps a casa, realitzant reunions a través de videoconferències... I fins i tot votacions per a la junta directiva: amb algunes noves vocalies, Ximo Huerta ha tornat a eixir elegit com a president. «Al final les noves tecnologies han arribat al nostre club», fa broma.

Un club que ronda els 30 socis i que, inaugurat l'1 de febrer de 2005, desitjava celebrar el seu quinzé aniversari realitzant «actes per a la gent del poble, donar-se a conéixer una afició tan bonica...». En definitiva i malgrat els contratemps, l'any ha sigut gratificant «i molt divertit», apunta Horta, recordant els seus entrenaments en la piscina i immersions en la mar.

Però encara els queden coses per fer. De fet, esperen inagurar pròximament l'Aula Blava de la platja de Puçol en col·laboració amb l'Ajuntament: un espai on tots els veïns podran contemplar fotografies d'animals marins realitzades per membres del club. També s'exposaran algunes peces arqueològiques que, sense suficient valor com per a col·locar-se en un museu, «és una llàstima tindre-les a casa i que la gent no puga gaudir-les».

265-club-trotafons-7

«Res desbarata més que nosaltres»

En definitiva, un intent més per aproximar les meravelles de la mar a les persones, que en molts casos no són conscients de fins a quin punt la seua activitat perjudica els entorns marins. De fet, al no haver-hi trànsit marítim durant els mesos de confinament, «els animalets estan en la glòria», perquè els vaixells i radars els perjudiquen i espanten.

Així, el fons marí s'ha recuperat lleugerament durant estos mesos, apunta Horta, la qual cosa deixa en evidència que «el pitjor virus que hi ha en el planeta és l'ésser humà... Res desbarata més que nosaltres». I combatre —o almenys, minimitzar— estos impactes és i ha sigut l'objectiu del Club Trotafons des de la seua fundació en 2005. «Nosaltres seguirem al nostre, que és gaudir del busseig i intentar promocionar i divulgar el respecte pel medi ambient».

Una gran labor que compleix 15 anys cuidant de la mar, de la seua biodiversitat... I de tota la vida que alberga.

Informa: Irene Mollà Fotos: Club Trotafons

fotos face

265-club-trotafons-2

05 Juny 2020
FaceBook  Twitter  

Altres