Els senderistes de Puçol recorren les Sendes de la Memòria en la muntanya de Conca

El diumenge 12 d'abril, el Grup de Senderisme Puçol va recórrer un territori nou en el seu llarg currículum: es van acostar fins a la muntanya de Conca, concretament prenent com a punt de partida Santa Creu de Moyá, per a recórrer les Sendes de la Memòria, una ruta per a recuperar els camins dels maqui en la Guerra Civil. Ens ho conta el seu coordinador, Paco Ramírez.

 Per a esta ocasió, vam decidir realitzar una ruta diferent quant a la zona paisatgística habitual i endinsar-nos en la muntanya baixa de Conca, concretament en la població de Santa Creu de Moyá, primer poble de la província de Conca que ens trobem cap al Racó d'Ademuz.

Té esta localitat tres rutes marcades com a Sendes de la Memòria, una proposta del grup La Gavella Verda amb la intenció de recuperar els vells camins tradicionals per on els guerrillers maqui transitaven, a l'empara d'estes agressives serres que configuren este entorn muntés.

Des d'ací, felicitar a la secció de senderisme de La Gavella Verda, per esta labor que ens permet conéixer un poc més la història d'este país.

La ruta comença en la mateixa població de Santa Creu de Moyá, a l'altura del carrer Subida, en direcció a la ribera del riu Túria que per este entorn llisca suaument jalonat de xops i canyissos, seguim el balizaje i ens conduïx a una zona recreativa Els Villares, molt ben equipada.

Després de l'esmorzar de rigor, continuem cap a l'aldea de L'Omeda per un pont singular que ens fa observar l'angostura d'un congost que l'aigua del riu ha llaurat, creuem l'aldea pel seu carrer principal seguint les marques blanques-grogues del PR, transitant per bancals d'oliveres jóvens fins a travessar el tàlveg del rierol de La Milguera, des d'on comença a canviar el paisatge en zona boscosa, principalment de pins blancs.

En un còmode ascens sobrepassem el Pic la Portera i comença un descens cap a La Devesa i trobar-nos amb el paratge Dels Bassals avançant per una senda herbosa, on ens descobrix solitaris racons, ja divisem la vall del riu Arcs, afluent tributari del Túria, però abans sobrepassem la Casa Gran per un còmode camí que ens va passejant per tota la vega, ben ombrejada pels pins i per la densa vegetació de xops mesclats amb tareu.

En este recorregut, portem novament el corrent del Túria a la nostra esquerra, una altra aldea ens ix a la nostra trobada, Les Raconades, la travessem i eixim per una senda junt amb la vega del riu per a dirigir-nos cap a la nostra destinació, Santa Creu de Moyá.

+ Info: Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Informa i fotos: Paco Ramírez | Coordinador del Grup de Senderisme Puçol

fotos facefotos hq

343-senderistas-en-cuenca-1

14 abril 2015
FaceBook  Twitter  

Altres