Les xiques de la Secció de Muntanya del Club Atletisme Puçol, subcampiones a Tavernes i quartes en la Lliga Autonòmica

El passat dia 2 de Març es va celebrar en la valenciana localitat de Tavernes de la Valldigna la tercera i última prova de la XVI Lliga Autonòmica de carreres per muntanya FEMECV. Cita esportiva a la qual van acudir 12 integrants de la Secció de Muntanya del Club Atletisme Puçol: 7 participants masculins i 5 femenines… i de la que van tornar amb un subcampionat en la prova i el quart lloc en la lliga autonòmica.

La prova, tal com s'esperava, no va decepcionar quant a la seua duresa, bellesa i espectacularitat. Finalment van ser 23.160 metres amb un desnivell positiu de 1.257 metres, sobre un recorregut molt exigent i tècnic.

Començava la prova a una hora poc habitual com són les 9 i mitja del matí, entre núvols i clars, amb ratxes de vent de fins a 35 quilòmetres per hora i una temperatura mitjana de 20º que feia presagiar la calor que a la fi van patir els nostres esportistes.

Com ve sent costum, moments abans de la prova l'equip es reunia per a traçar l'estratègia a seguir, perquè com bé ens recorda Francisco José Sanchis Plati, “encara hi havia possibilitats que el nostre equip femení aconseguira pódium en la carrera i en la general de la Lliga FEMECV”.

Després de la sessió d'estratègia, amb tot el món preparat en la línia d'eixida, es va llançar la prova…

Vicent Torres ho tenia molt clar “era l'última prova i la més coincident a les meues característiques tècniques, per la qual cosa havia de donar-lo tot des del tret d'eixida”. I va encertar de ple en la seua estratègia, acabant en la posició 28a de 400 corredors. “Encara no m'ho crec, m'ha eixit inclús millor del que esperava”, declarava efusivament Vicent tot just creuar la meta i ser conscient de la gran classificació obtinguda.

Els 6 primers quilòmetres van ser molt irregulars amb pujades curtes i explosives que “demanaven més cap que cames”, comenten David García i Plati, ja que ells van pagar el sobre esforç realitzat abans de la primera gran pujada. “Ens vam veure obligats a regular el ritme”, somriuen ambdós corredors al recordar que per davant els esperaven 3 quilòmetres amb un desnivell de més de 450 metres…

Un poc més cap arrere venien més efectius de la Secció de Muntanya del Club Atletisme Puçol, amb un Jose Miguel Pedro que sabedor de les seues forces regulava com el que més per a arribar fresc als trams més tècnics, com el de les Tres Creus: “sabia que havia d'anar regulant i concentrat en el que feia perquè volia evitar algun tipus de contratemps. Les pedres estaven molt erosionades i una caiguda ací suposava retirar-se de la prova”.

En el quilòmetre 10 es deixava a l'esquerra la primera de les tres creus de l'Alt de les Creus, en eixe PRV-38 que creuava part de la zona per la qual discorria la carrera en direcció a Albalat de la Ribera.

Va ser en este punt de la carrera on Amparo Castillo va quedar meravellada per l'espectacularitat del paisatge: “miraves a un costat i el mar, amb Cullera en la costa; miraves a l'altre i una serralada de muntanyes amb el Montgó de fons: increïble, per al rècord”.

I així era, ja que en el segon avituallament van crestear els corredors, amb precioses vistes de la costa del Azahar i les muntanyes de la zona, recorrent la part alta de les Creus fins al quilòmetre 13, on esperava una baixada molt tècnica i oberta especialment en mitat del recorregut per a l'ocasió, marca de la casa FEMECV.

Mentrestant, part del nostre equip femení lluitava per anar guanyant posicions, esforçant-se en cada pujada ja que 45 minuts les separaven de les terceres classificades de la lliga.

Així, les nostres corredores  anaven amb el ganivet entre les dents. “No hi havia temps de relaxar-se, havíem d'anar a per totes; fins en els avituallaments intentàvem perdre el menor temps possible”, relata Silvia Cayuela. La puçolenca fincada a Almenara es va marcar un carreteràs.

El màxim exponent d'este pensament va ser Lluna Beltrán, que va realitzar la seua millor carrera de la lliga FEMECV amb una molt meritòria 9a posició de la general femenina: “Des que córrec muntanya mai havia tingut sensacions tan bo corrent. Sent que cada dia vaig a més. Espere la pròxima cita amb impaciència”, ens reconeixia feliç la d'Albalat dels Tarongers.

Venien quilòmetres de transició, el més dur ja estava fet, tot i que encara faltava superar els desnivells restants i fer una distància extra de 1400 metres que la federació va modificar com a sorpresa d'última hora.

Si una cosa caracteritza al nostre equip és saber quin paper juga i exercix cada un en certs moments de la competició, i Luismi Ordoñez era coneixedor que en esta carrera nostres dones bé valien el seu esforç i dedicació, fent un excel·lent paper de llebre per a recolzar en tot moment el gran esforç de Silvia Piera, que va jugar un rol important al completar i tancar el temps de l'equip femení, després de Lluna Beltrán i Silvia Cayuela: “Això de les nostres xiques és una passada. El seu esforç i punt d'honor són un exemple per a qualsevol. Hui he sigut testimoni en primera persona de com Silvia Piera ha tirat para avant a pesar que la veia a ple esforç, un onze per a ella i per a la resta de les xiques”.

S'acostava la part final de la prova i en esta una de les parts més espectaculars de tot el recorregut, visible des de la carretera d'accés a Tavernes de la Valldigna. Calia baixar des de l'alt de les muntanyes, cap a la meta situada en la plaça major del poble i es va fer per la famosa Senda dels Amoladors, una senda històrica que antigament era usada per a baixar pedra per a la construcció carregades en burros.

Un zig-zag de 2 quilòmetres que va posar a prova al més pintat i que tornava a exigir una màxima concentració per a evitar un fatal entropessó i cautela en  el ritme per a arribar amb certa reserva muscular en la part final urbana.

Però el nostre equip, a pesar de l'alta temperatura i la sinuosa senda anava llançat darrere de la millora en la classificació de la carrera i de la Lliga FEMECV, sobretot les xiques que a cada camallada anaven a més, arriscant per a portar al màxim alt al nostre club.

Mada Cayuela destaca “l'important que era concloure la prova i anar progressant en este apassionant món de les carreres per muntanya; gràcies a l'entrenament i a participar en estes competicions de nivell cada dia em sent més motivada a fer-ho un poquet millor”.

En la part d'entrada a la zona urbana, tots els nostres esportistes van volar intentant obtindre el millor temps possible en el crono. I així Vicent va arribar el primer de l'equip a meta. Als pocs minuts va arribar Plati i després David, tancant el temps de l'equip masculí valedor per a obtindre un notable 12n lloc en la classificació dels xics.

Però el sorpresón estava per arribar amb Lluna, Silvia Cayuela i Silvia Piera que van fer història per al nostre club.

Va ser gràcies a elles, i contra tot pronòstic, que van alçar al segon lloc en categoria femenina a la Secció Muntanya del Club Atletisme Puçol en esta última tercera i complicada carrera de la lliga FEMECV. No van ser conscients de la gesta fins passats uns minuts de publicades les classificacions.

Se sospitava que podia ser una bona classificació però la sorpresa va ser màxima quan es va informar del segon lloc en la carrera i del quart lloc en la general de la Lliga FEMECV, havent aconseguit retallar fins a 51 minuts al club que anava davant en la classificació prèvia a esta carrera, el Club de Muntanya CXM València, i 23 minuts al tercer, el S. M. Club Atletisme Petrer, encara que al final no serien suficients per a pujar al podium.

Una gran despedida de la lliga FEMECV a càrrec de la nostra secció femenina i una celebració anticipada de la setmana de la dona, èxits en què també va tindre part de culpa Like Sport by Penyo, que ens ha patrocinat la carrera i ens ha donat sort.

La pròxima cita serà el 23 de març, en el Campionat Autonòmic Absolut i de Clubs FEDME, a Crevillent, amb 24,3 quilòmetres de carrera i 1.551 metres de desnivell positiu: una gran oportunitat per a continuar creixent la Secció de Muntanya.

Acudirem a la carrera i vos ho comptarem assentats tranquil·lament.

Classificacions i resultats:  http://www.mychip.es/circuito/4

Informen: Francisco Sanchis i David García Molina  | Fotos: Secció de Muntanya del Club Atletisme Puçol

fotos face

254-senda-amoladors

13 Març 2014
FaceBook  Twitter  

Altres