Miret i Xampo: un CD per a celebrar els 25 anys que “canten per cantar”

Miret i Xampo: un CD per a celebrar els 25 anys que “canten per cantar”

En una època en què la SGAE està en boca de tots per les estranyes persecucions que realitza, més pendent de castigar els oients que de promocionar els seus autors, sorprén que un grup especialista en una disciplina tan poc comercial com les albaes s'haja animat a editar un CD recopilatori.
 

Açò és el que han fet un grup de cantaors i versaors de Les Valls, capitanejats per Marga i Paco: editar un CD en el que s'arrepleguen albaes dedicades als pobles en què han actuat en estos 25 anys de nit d'albaes en tota la Comunitat Valenciana.

En el seu llarg recorregut pels carrers de pobles, ciutats, casals fallers i alguns teatres, estos veterans sempre han tingut un acompanyament musical fix: Xampo i Miret, potser dos dels millors dolçainers que un pot trobar en el Llevant espanyol, i sens dubte dos experts en donar a la nit d'albaes eixe toc especial que l'adeqüe a cada client, ja siga una festera, una fallera, una comissió taurina o l'acte de nomenament del Fill predilecte d'un poble.

"Vam començar a pensar en el disc l'any 2000, que va ser quan vam gravar les veus", explica Jose Miret. "Però el monet discogràfic està molt malament i hem hagut d'esperar fins al 2009 per a finalitzar la gravació de totes les músiques i les mescles".

 

 

007-miret-ayto

 

Miret i la seua dolçaina en un acte oficial en l'ajuntament

El resultat es va poder escoltar per primera vegada a finals del passat any en l'Auditori de Quartell i, des de gener del 2010, el disc està a la venda en distints establiments de Les Valls y l'Horta Nord. En concret, a Puçol es pot adquirir en Ca Ferro, el bar del Camp de futbol, bar El Chichi, bar Nuro, bar Mediterrani, Ca El Rallat, Villa Charol i la papereria Amparo.

Però no és la venda del CD, titulat Cantant per cantar, el que motiva estos veterans de la dolçaina, i molt menys als versaors i cantaors, per a ells, que són grans amants de la tradició i els costums, l'important és eixe arxiu que ja quedarà sempre per a la posteritat, eixe disc original i exclusiu en què apareixen albaes dedicades a molts dels pobles d'ambdós comarques, però també a altres temes genèrics, com l'euro o les falles.

"Portem vint-i-cinc anys junts i per a poder editar el CD hi hem hagut de pagar-lo entre tots, del la nostra butxaca, i pràcticament només el venem a compromisos i amistats, però tindre eixe disc en el mercat és una cosa que ja no ens lleva ningú", finalitza Miret.

Un CD minoritari? Mai se sap, després d'escoltar Cantant per cantar, la Caixa Rural de Sant Isidre, en Les Valls, està estudiant realitzar una edició limitada per als seus socis, i inclús algunes falles de València estudien la possibilitat d'editar un CD amb les albaes de les seues falleres majors... Arribarà a convertir-se en el disc de l'estiu o en una peça de col·leccionista? Per si de cas, date pressa a aconseguir el teu exemplar, és una edició molt, molt limitada.

 

007-jose_miret


27 Gener 2010
FaceBook  Twitter  

Altres