La llegenda extremenya continua creixent: el concurs de la truita bat el rècord de participació

La llegenda extremenya continua creixent: el concurs de la truita bat el rècord de participació

És sabut que en terres fredes l'hivern se combat amb un interior 'calentito'. D'açò saben molt els extremenys, els que quan arriba el fred organitzen el seu tradicional concurs de la truita, un concurs que en els seus nou anys de vida ha aconseguit una gran acceptació perquè és l'únic on guanyen tots: qualsevol que s'acoste eixa nit de dissabte pot tastar totes les truites presentades... i enguany eren trenta-nou!

 

Els components de la Asociación extremeña L'Horta Nord tenen fama d'experts gurmets i, lluny d'intentar renunciar a eixa imatge, les seues activitats habituals no fan sinó confirmar que són gent amb bona gana, que defén les seues tradicions gastronòmiques i amb un bon gust indubtable.

Prova d'això és el concurs de la truita, que en esta edició s'ha celebrat en l'Espai Social La Barraca, com sempre en dissabte nit i, per a no perdre el costum, amb degustació inclosa per a tots els assistents, que superaven els cent cinquanta invitats en esta novena edició.

"La truita és un arreglament tradicional de qualsevol casa, sobretot a Extremadura, ja que permetia donar eixida a restes d'altres menjars anteriors", explica José Luis Martínez, el president de l'associació. "Fa ja nou anys, va sorgir la idea de reunir-nos quan arriba l'hivern i degustar tots junts les truites més curioses que se nos ocorregueren... i així va nàixer el concurs".

Així va nàixer i així seguix: obert a tots, amb degustació inclosa per al públic, això sí, una vegada el jurat ha emés el seu veredicte. Enguany es va superar el nombre de participants, aconseguint les 39 truites del més variat aspecte i sabor.

Perquè no hi haguera dubtes de la imparcialitat del jurat, tres membres de l'Ajuntament de Puçol van ser els encarregats de tastar cada truita i atorgar els premis: l'alcalde José Vicente Martí, al costat dels regidors Ángel Sánchez i Pepa Conesa, van ser els responsables d'atorgar els tres premis, que en esta ocasió van anar a parar a les mans de Puri Giménez (truita amb millor sabor), Carmina (la millor presentació) i Antonio Reyes (la més gran).

El premi, com no podia ser menys, també en espècies: vi extremeny Puerta de Palma acompanyat de fiambres ibèrics d'Azuaga. I, la veritat, cap dels premiats va trobar a faltar una medalla o alguna placa, preferien la copa... plena de bon vi de Pitarra i la degustació dels 39 plats, acompanyats a més de vi, pernil, vi, fiambre i bon vi extremeny (sí, ja sé que ho hem dit abans, però és que hi havia molt de vi).

La llegenda extremenya continua creixent.

Postdata: Pedro Gómez, fidel al seu càrrec de tresorer de l'associació, insistix que no sols de celebracions gastronòmiques viuen els extremenys i, després de lamentar que enguany no ha pogut realitzar-se la tradicional matança del porc, en canvi sí que han participat en el concurs de nadales de la Casa d'Andalusia d'Alfafar, on el cor Jara y Azahar va deixar ben alt el pavelló extremeny. Queda constància d'això: els extremenys també saben cantar.

 

 

06 Gener 2010
FaceBook  Twitter  

Altres