José Manuel Alcamí, perruquer: “abans es venia un bon tall de cabell, ara es ven imatge”

José Manuel Alcamí, perruquer: “abans es venia un bon tall de cabell, ara es ven imatge”

Els dies 30 i 31 de maig es va celebrar a Puçol el Campionat provincial de perruqueria, dins de la fira Puçol deMostra. El coordinador a nivell local, José Manuel Alcamí, de José Manuel perruquers, ens parla de què suposa este esdeveniment i com el món de la perruqueria està hui en dia invadit per massa vicis.

-Com se vos va ocórrer organitzar este campionat a Puçol?

-Fa anys que estem veient que l'organitzen en distintes poblacions i vam decidir que hi havia de ser alguna vegada en el nostre poble,  pel que ens vam posar mà a l'obra.

-És un campionat anual?

-En realitat se celebra cada dos anys el campionat provincial, que servix de classificació per al nacional i el mundial. La ronda provincial - nacional - mundial comprén dos anys. Al mateix temps que el concurs de Puçol, s'estan realitzant altres campionats en tota Espanya. Els guanyadors van al pròxim Campionat nacional, que se celebra a l'octubre del 2010 a Barcelona, i el mundial serà a París un mes després, al novembre del 2010. València sol ser una font de guanyadors a nivell nacional, tenim bons perruquers.

-I pot participar qualsevol en estos campionats?

-Hi ha un campionat lliure i un altre en què les escoles determinen les persones que es poden presentar, segons el seu nivell. Són tots professionals que en la seua major part estan vinculats a les escoles de perruqueria com a professors i, en alguns casos, com a alumnes avantatjats.

-Professors i alumnes competint junts?

-A vegades, la implicació i l'afany valen molt, més que l'experiència. Els equips que rodegen a cada un també són importants. Em referisc a gent com Poveda, Eugenio i altres mestres que solen assessorar els perruquers. També hi ha entrenadores del gremi que aconsellen i expliquen com millorar la tècnica.

-Què és el més important en estos campionats?

-Sobretot, és important saber quines tendències es van a imposar. Encara que a vegades les modes sorgixen d'una idea de qualsevol ídol, com David Beckham: si ell es fa una cosa en el cabell pot marcar tendències.

-I es talla bé el cabell hui en dia?

-No. La qualitat del tall en perruqueria ha anat decaient en els últims vint anys. Abans es tallava molt millor el cabell. Hui en dia, el 70% dels talls estan mal tècnicament. S'ha substituït per imatge. En açò té molt a veure el negoci: no pot ser que en un any es forme un professional en una acadèmia de perruqueria. No n'hi ha prou amb tindre clients per a ser professional. Si hi haguera una taxació del nivell dels seus alumnes, moltes tancarien. A nivell d'acadèmies, el nivell és molt baix. El que busquen és tindre molts alumnes i donar-los un títol ràpidament. No hi ha ningú que controle el nivell per a obtindre un títol: l'entrega l'acadèmia sense major control.

-És la formació el gran problema del gremi de perruqueria?

-També caldria parlar de l'intrusisme. Quasi la totalitat de productes per a tenyir el cabell que es venen en centres comercials que no són perruqueries tenen problemes químics. Per això cada vegada hi ha més al·lèrgies i més problemes. La mateixa casa que ven productes per al teu saló de perruqueria ho ven a qualsevol centre comercial, encara que de pitjor qualitat per a obtindre preus més baixos, açò ho aconseguixen incloent pigments, que solen ser metàl·lics, i estos s'adherixen bé però no es poden llevar després. És una cosa pareguda a un tatuatge en el cabell. És un problema de salut. S'ha d'acudir a establiments especialitzats. Certs tints no es poden llevar, ull amb això, perquè les usuàries no solen ser conscients d'este problema.

-Hui qualsevol curta el cabell i qualsevol se'l tiny, açò va en contra de la professionalitat en el gremi.

-Eixos són els grans problemes. Jo sóc un perruquer del passat, amb 35 d'experiència. Tinc 49 i, en aquella època, als 14 ja es podia treballar. A més, el meu tio era perruquer,  pel que he aprés l'ofici des de dins i amb paciència. Però també sóc un perruquer del futur, perquè la perruqueria és estètica i imatge. Hui no hi ha res que es venga que no tinga bona imatge: si una cosa entra pels ulls es ven, encara que no tinga una gran qualitat. Abans es venia qualitat, ara es ven imatge.

-Quasi resulta una contradicció parlar de qualitat i d'imatge.

-Venc imatge, però amb tota la qualitat que puc. Això és com anar a comprar un producte a una botiga dels xinesos: no sol anar bé, però és una cosa barata i els seus locals estan oberts contínuament. Si al cap de poc no funciona, quasi ningú ho torna, perquè ja sabíem que era de baixa qualitat.

-Tornant als concursos: hi ha qualitat en ells o simple imatge?

-En estos concursos sí que prima la qualitat. Els jurats són seriosos i honrats. En estos concursos es veu molta qualitat, crec que és on hi ha més qualitat, encara que no tinguen una gran imatge publicitària, com un concurs de bellesa de xiques o xics. El màrqueting al voltant d'eixos concursos de bellesa és el que prima, ací no hi ha embolcall, quasi ningú els coneix fora del gremi, però sí que amaguen una gran qualitat i innovació en les apostes i tendències que ens oferixen. Són necessaris per al gremi.

-Finalment, qui van ser els guanyadors en el concurs de Puçol?

-En el campionat masculí els premis que es van entregar van ser els següents: la millor model Laia Hernández; premi a l'originalitat, Sandra Rojas; millor color per a Laia Hernández; tall i pentinat clàssic per a Esteban Montoro; tall consumidor, Daniel Gallego, i primer classificat de la general, Laia Hernández, que va demostrar el seu gran nivell amb tres premis.

09 Juny 2009
FaceBook  Twitter  

Altres