La Exp0'7 contribuïx a eliminar les barreres entre dos mons

La Exp0'7 contribuïx a eliminar les barreres entre dos mons

La data triada en 2009 para inaugurar la Exp0'7 va ser el 6 de febrer, i el lloc l'Espai Social La Barraca. Una mostra que mostra un recorregut a través dels distints projectes de cooperació internacional, finançats amb l'ajuda de l'Ajuntament de Puçol. L'acte va comptar amb la presència de representants de la corporació municipal i associacions.

Cap assistent s'esperava una entrada com aquella a l'exposició. Només es podia accedir al recinte a través d'una xicoteta porta, on s'assignava un adhesiu que els destinava automàticament, al primer o tercer món, una cosa que seria decisiva en el moment final.

Jessica Ríos, tècnic de Joventut, que va ser l'encarregada de presentar l'exposició, ha destacat "la participació de tots els que van estar presents en la sala, i la seua posterior implicació en l'activitat que s'havia preparat al final. Gràcies a ella es va aconseguir trencar el protocol i els formalismes".

A l'acte, van acudir, a més d'una bona part de la corporació municipal, les associacions de Puçol. Elles també s'han involucrat a tirar endavant algunes de les obres que mostraven els projectes exposats. Tot el que s'havia aconseguit es va poder vore en el vídeo que es va passar com a inici de l'acte d'inauguració, un vídeo realitzat per l'EMTV Puçol.

Dos representants d'algunes de les associacions que han rebut ajuda econòmica van voler expressar la seua satisfacció per la labor realitzada. El primer a prendre la paraula va ser Rubén Durá, del Centre Júnior Caminar, que ha contribuït a la construcció d'escoles públiques de la República Centre Africana (Bangui). Rubén va destacar que la seua experiència personal demostra "que l'important és voler implicar-se un directament i que si es vol ajudar sempre hi ha formes d'aconseguir-lo, encara que siga en un projecte a Àfrica".

El segon va ser el pare Prior de l'Orde dels Mercedaris del Monestir del Puig, Francisco Marzo, que va agrair la col·laboració de l'ajuntament, que ja dura diversos anys, al mateix temps que va lloar "l'esforç dels col·lectius i persones que a títol personal col·laboren amb el tercer món, un bell exemple de què hem de deprendre tots". L'aportació d'esta congregació, ha sigut decisiva per a l'ampliació d'un centre nutricional a Moçambic.

El torn de declaracions el va tancar l'alcalde de Puçol, Mariano Sanchis, el qual va garantir "la continuidad del 0'7% per a projectes de cooperació internacional", al mateix temps que subratllava la importància d'este tipus d'exposicions que servixen perquè"els veïns puguen comprovar a què es destina eixa part dels seus impostos i puguen comprovar que els projectes recolzats en anys anteriors ja són una realitat".

Després del recorregut a través dels distints panells, en els que es podia conéixer més sobre els proyectos de la Exp0'7, va arribar el moment del piscolabis. Es tractava d'un joc amb moralitat, que Irene Martí, de l'agència AMICS, i els departaments de Joventut i Comunicació havien preparat.

Els assistents es van dirigir a la taula que els corresponia segons l'adhesiu que s'havia assignat a l'entrar. Els del Tercer Món es van trobar davant d'una taula desoladora, tan sols amb aigua i pa dur. Mentrestant, els seus veïns, identificats amb l'adhesiu del món del benestar, comptaven amb abundant beguda i menjar. En fi, coses senzilles, a les que no se'ls sol donar importància, però que quan no es tenen es tiren en falta.

Al final, entre la perplexitat i la rialla, estos dos mons (que estaven separats per una tanca simbòlica), van aconseguir acostar-se, eliminar les barreres i compartir el piscolabis. D'esta forma, els més desfavorits van aconseguir degustar també el picoteig d'aquells a què, per pur atzar, els havia tocat pertànyer al Primer Món.

Una situació que recrea la vida mateixa. Ningú elegix on li toca viure. Cap persona tria nàixer en el Tercer o en el Primer Món. I dia a dia creix el percentatge de la població mundial que viu davall el llindar de la pobresa.

Un joc i una reflexió que no va deixar indiferent a ningú: ja que hem tingut la sort de nàixer en el món de l'abundància, què menys que compartir i ajudar als que no han tingut la mateixa sort. I uns projectes, en els que ha col·laborat Puçol, que donen bona fe d'este esperit solidari.

Informa: Nuria Martínez León

10 Febrer 2009
FaceBook  Twitter  

Altres