“Encadenados” celebra els seus deu anys en Internet amb una exposició commemorativa

“Encadenados” celebra els seus deu anys en Internet amb una exposició commemorativa

L'Espai Social La Barraca de Puçol es va quedar xicotet per a l'acte d'inauguració de “Diez años Encadenados” una exposició de fotos, crítiques, vídeos i espots que recorre la trajectòria d'esta revista de cine nascuda en l'antiga Universitat Laboral de Cheste i fincada a Puçol. L'exposició romandrà fins al 20 de febrer a Puçol, i el dia 24 es trasllada al Club Diario Levante, dins de la programació dels XI Premis Tirant de l'Audiovisual Valencià.

 

Una sala fosca, que exercia les vegades de cine, era l'escenari dissenyat pel Departament de Comunicació de l'Ajuntament de Puçol per a ubicar l'exposició Diez años Encadenados. En el seu interior, vint panells il·lustrats amb imatges de la història d'esta veterana revista de cine, amb explicacions dels distints dissenys que ha tingut al llarg de la història i amb imatges de rodatges, festivals i altres esdeveniments on l'equip d'Encadenados ha participat.

Com a complement als panells centrals, una selecció de textos d'actors, directors, guionistes, músics i crítics de cine que s'han sumat a l'aniversari escrivint articles en la revista (www.encadenados.org) i, ja al final de la sala fosca, un xicotet cine en què es projectaven els espots publicitaris de la revista i breus muntatges musicals amb fotos on es feia un recorregut per la seua presència en distints actes cinematogràfics.

Però tot això era només l'exposició. En la vesprada del dilluns 16 de febrer es va realitzar també l'acte d'inauguració, en el que es van poder veure curiositats com l'únic espot prohibit en la història de la revista (titulat Viernes 13) o un muntatge resum del vídeo que s'exhibia en l'interior de la sala fosca. Moltes activitats, moltes propostes... i molts participants en la inauguració, disposats a explicar als aproximadament 140 assistents quina era la seua relació amb esta revista editada des de Puçol, pionera en Internet (va començar a publicar-se en la Xarxa en 1998) i una de les més visitades en l'actualitat (amb unes xifres mensuals entorn dels 50.000 lectors).

"L'Associació Cultural Encadenados té la seua seu a Puçol i la seua revista és una gran plataforma per a difondre la labor que es realitza en la població en matèria cinematogràfica, a través de l'Escola Municipal de Cine, l'Emissora Municipal de Televisió o distints tallers en col·legis i instituts", explica Mariano Sanchis, alcalde de la població. "D'ací que quan ens van proposar celebrar el desé aniversari de la revista no vam tindre cap dubte: és un orgull per a Puçol tindre un ambaixador d'este nivell per tot el món".

La inauguració

Després de visionar un espot promocional que es pot veure en YouTube, l'acte d'inauguració va començar amb les paraules de Juan Enrique Claramunt, regidor de Comunicació, qui va destacar "la labor que realitza de forma desinteressada este col·lectiu de jóvens i veterans crítics en pro de l'ensenyança del cine d'una manera crítica".

Sabín, redactor-cap d'Encadenados, va realitzar una navegació en viu per les distintes seccions de la revista, amb certa ironia en més d'una ocasió, i va aprofitar per a anunciar novetats: "tenim una portada molt coqueta però que els robots de Google no entenen perquè no intenten descobrir què s'oculta darrere de cada imatge, són uns robots evidentment panolis. Al març, amb el monogràfic d'Almodóvar, estrenarem una nova portada, pensada per a eixos robots panolis".

El director de la revista, Adolfo Bellido, va donar un repàs a la trajectòria d'una publicació que complix deu anys en Internet, però que en realitat va començar a publicar-se en 1980, llavors com un modest butlletí en ciclostil, dins del cineclub de l'antiga Universitat Laboral de Cheste. Per a ell, el més important d'Encadenados "és l'esforç de tots per analitzar pel·lícules de forma objectiva, no per valorar de forma subjectiva segons el capritx de cada u".

Josep Lluis Galiana, codirector dels Premis Tirant, va destacar la labor formativa de la revista "una cosa que deu molt a eixe esperit formador del seu director, al qual ja li vam atorgar en 2006 el Premi Tirant per la seua labor en favor de l'ensenyança del cine en distints centres formatius de la Comunitat Valenciana".

Finalment, Mariano Sanchis va donar per inaugurada l'exposició i va desitjar molts més aniversaris a esta "veterana revista, però sempre jove d'esperit".

Un piscolabis, acompanyat de visites a la sala fosca i projeccions per a tots aquells que havien arribat tard, van posar punt final a la sessió inaugural. Diez años Encadenados es podrà visitar en l'Espai Social La Barraca a les vesprades, fins al 20 de febrer. El 24, a les 8 de la vesprada, començarà a exhibir-se en el Club Diari Levante, coincidint amb la inauguració dels XI Premis Tirant.

 

17 Febrer 2009
FaceBook  Twitter  

Altres