«Pàgines inoblidables», els primers documents escrits sobre Puçol s'exposen en Caxton College

A l'octubre, a l'església dels Sants Joans; al novembre, en l'Institut d'Educació Secundària; i ara al desembre, en Caxton College. L'exposició Pàgines inoblidables, amb els primers pergamins de la història de Puçol, continua la seua exhibició en diferents locals per a portar els documents trobats en l'Arxiu de la Catedral de València a tots els veïns. Amparo Gil, directora de Caxton , i José María Esteve, regidor de Cultura, van ser els encarregats d'inaugurar la mostra i donar pas Vicente Claramunt, encarregat de revelar el contingut dels pergamins als alumnes del centre.

Pàgines inoblidables recull una col·lecció de 17 panells de 100 x 70 cm on es documenten els primers documents escrits sobre la història de Puçol, localitzats en l'Arxiu de la Catedral de València.

«No estan en paper, sinó en pergamins fabricats amb pell de carner», recorda Vicente Claramunt. «En l'exposició fem un recorregut cronològic per documents que van des de 1238 fins a 1403, i des de Jaume I fins al papa Lluna, tots ells centrats en moments clau de l'evolució de la població».

Un grup d'alumnes de dotze anys, estudiants d'Història en Caxton College, va ser l'encarregat de gaudir de l'acte d'inauguració… i això del gaudi no és una manera de parlar: no sols van seguir atentament les paraules del comissari de l'exposició, sinó que van formular nombroses preguntes i, al final, no van resistir la temptació d'acostar-se als panells per a veure de prop cadascun d'aqueixos documents escrits en llatí, menys un, que està en valencià.

La seua actitud va ser un fidel reflex de les paraules amb les quals la directora Amparo Gil va inaugurar l'exposició: «No perdeu mai la curiositat per tot, això us ajudarà sempre».

Curiositat i alguna cosa més, que la vicedirectora Marta Gil va definir com a« alumnes apassionats per la Història».

José María Esteve, que ja va estar en la inauguració de l'exposició en els Sants Joans, va recordar que un dels objectius d'este ambiciós projecte és «portar la història de Puçol a tots els racons de la població, d'ací ve que no sols estiguem fent un gran esforç per a editar el tercer llibre sobre la història local, sinó que també estiguem organitzant activitats paral·leles, com a xarrades i exposicions, per a arribar a veïns de totes les edats».

Pàgines inoblidables és un primer acostament a Puçol en la memòria, volum 0. Després de publicar el Volum 1 en 2015 i el Volum 2 en 2019 (tots dos centrats en les fotos enviades pels veïns i vinculades a la vida de la població en el segle XX), este Volum 0 se centra en el succeït abans, des dels abrics prehistòrics de la Muntanya Picayo fins a l'any 1900.

La publicació del llibre està prevista per a finals de 2022, encara que la difusió d'alguns dels seus capítols ja va començar el 30 de setembre (amb una xarrada en els Sants Joans), continua amb l'exposició per diferents centres educatius i tindrà la seua continuïtat al llarg de 2022 amb més xarrades, exposicions i visites guiades.

Informa i fotos: Sabín

fotos face

405-expo-paginas-en-caxton-4

03 Desembre 2021
FaceBook  Twitter  

Altres