Diversia, la fira de les cultures i la diversitat, convertix el pati de l'institut en un festival

Diversia va nàixer com un programa per a acostar altres cultures i altres llengües als alumnes dels col·legis i instituts de Puçol, amb l'objectiu d'afavorir la diversitat cultural a través del coneixement, la tolerància i el respecte a altres formes de vida. Enguany, el projecte anava dirigit als alumnes de 3r d'ESO… encara que en l'institut s'ha convertit en una cita diària per a totes les edats a l'hora del pati.

Des de 2005 , l'Ajuntament de Puçol organitza Diversia en els centres educatius de la població: una aposta per mostrar altres cultures i altres costums dins de l'horari escolar, sobretot a través d'històries i actuacions musicals en les quals es convida a l'alumnat a sumar-se, ja siga amb el ball, les narracions o tocant instruments poc coneguts.

Enguany, Diversia ha arribat a l'Institut d'Educació Secundària en l'última setmana d'abril, amb una sèrie d'actuacions dirigides a l'alumnat de 3r d'ESO, encara que en la pràctica no s'ha limitat a «l'horari oficial» de classes i, en les hores del pati, s'han muntat concerts improvisats als quals assistia com a públic part del professorat i de l'alumnat del centre.

Bona culpa d'este inesperat èxit la té el seu protagonista: Dama .

« Dama ve de Ruanda , d'on va haver d'emigrar pel conflicte entre hutus i tutsis, encara que va abandonar la zona abans del genocidi. Del cor d'Àfrica coneix a fons la seua cultura, ja que parla ruandés, swajili i ningala », explica María Jesús Perales Montolio , la coordinadora de Diversia enguany. « A més, Dama ha viscut a Ruanda , Burundi, Congo, Bèlgica i el Canadà, per la qual cosa coneix diferents cultures i sap com transmetre-les al públic ».

Cultures que ha portat a l'institut a través dels instruments natius africans, però també de cançons tradicionals i històries … tot això ho ha integrat en els tallers que ha impartit a l'alumnat de 3r d'ESO, però també en una sèrie d'actuacions que van començar el dilluns 26 d'abril com una improvisació en acabar la classe i arribar l'hora de l'esbarjo…

I, de manera espontània, s'ha convertit en una cita per a molts alumnes durant les hores de pati, fins al dijous 29 , en què ha finalitzat l'actual edició de Diversia .

En total, han sigut 13 tallers amb 3r d'ESO i quatre «concerts a l'aire lliure» al pati de l'institut que han finalitzat no sols amb felicitacions dels assistents, tant professors com alumnes, sinó amb una petició per a continuar fent activitats en esta línia.

« No imagineu l'acceptació tan grata que ha tingut el taller de Diversia , tothom estava entusiasmat. Això dels esbarjos és fascinant, perquè els xavals i professors s'acosten i s'uneixen a tocar tots junts… mai havia vist en l'esbarjo alumnes de diferents edats fent una cosa conjunta », recorda emocionada Elena Campaña , vicedirectora de l'institut. « Fins i tot ens ha demanat el professorat ampliar la programació per a tocar temes com les tradicions de Ruanda , les diferències culturals i les danses típiques ».

Diversia ha aconseguit un any més fer realitat l'objectiu amb el qual va nàixer: potenciar en classe el bon rotllo entre l'alumnat, convidar-los a sumar-se al treball conjunt… i, encara que no estava en el guió, al ritme de percussions africanes i rítmics balls, ha convertit la mitja hora de l'esbarjo en un festival de la diversitat .

Informa: Sabín | Fotos: Sergio Maestro i Elena Campaña | Vídeo: Sergio Maestro

fotos facefotos face

  

135-diversia-en-recreo-1

 

 

 

30 abril 2021
FaceBook  Twitter  

Altres