Una falla uneix als xiquets i joves de les dues parròquies de Puçol

Puçol compta amb dues parròquies, cadascuna amb el seu Centre Júnior, en el qual setmana a setmana els educadors organitzen activitats per als seus alumnes. Uns en Apocalipsi i uns altres a Caminar. Però hi ha una vegada a l'any, a principis de març, en què tots dos col·lectius sumen esforços i junts preparen una festa de convivència: la Falla Júnior. Així, el dissabte 7 de març, poc abans de la suspensió d’esta festivitat, van poder gaudir dels seus tradicionals jocs matinals, menjar conjunt, eucaristia, berenar i, com a colofó, la cremà de la seua pròpia falla. 

La tradició de la Falla Júnior es remunta al segle passat i sempre se celebra el dissabte anterior al començament de la setmana fallera oficial. Gens de competència, ací el que prima és el bon rotllo entre les dues parròquies, els dos centres júniors i, en general, les ganes de gaudir tots junts d'una festa que serveix per a unir a tots els veïns.

És una falla en la qual col·laboren els alumnes i els educadors. Com a norma, cada grup d'edat s'encarrega de diferents ninots i, quasi sempre, el monument més important és a càrrec dels educadors. 

És un treball que comença al febrer i finalitza hores abans de la plantà —en això no varien molt de les falles oficials—. Enguany, Caminar s'ha ocupat de coordinar la construcció de la falla, mentre que Apocalipsi ha organitzat els jocs matinals i les activitats vespertines. I el dissabte 7 de març, la plaça del País Valencià va tornar a comptar amb multitud de grups jugant, a més del menjar conjunt al migdia i la cremà, sempre l'últim acte del dia, sobre les 18 hores, per a posar el fermall d'or a una jornada de convivència.

«És una bonica estampa, tots junts, cosa que només succeeix amb els monitors de totes dues parròquies en alguna activitat conjunta a nivell d’Horta Nord», reconeix Quique Cigalat, president del Centre Júnior Apocalipsi, dependent de la parròquia Santa Marta. «Cal no oblidar que representem una forma cristiana de vida, per això realitzem també el dissabte una oració tots els educadors junts, acte que enguany se celebra després del menjar, en Santa Marta».

Apocalipsi treballa totes les vesprades amb els alumnes més joves de la parròquia i, a més, tenen programada dues activitats especials per al que queda de curs: el 27 de març, tots junts a una convivència a Enguera; i com sempre, a l'estiu la fi de curs i el campament júnior, que en esta ocasió serà en Arques (Conca).

Sergi Vivas és un veterà, ha sigut fester i no ha deixat de ser educador júnior durant anys. Ara, a més, és el president de Caminar, el centre de la parròquia Sants Joans: «Com ens tocava a nosaltres dissenyar la falla, hem optat per l'espai com a tema central i, com sempre, han col·laborat molts xiquets en la creació dels ninots, agrupats per edats. Esta falla és una gran ocasió per a col·laborar tots junts, així que és una festa que continua creixent».

Caminar també es reuneix amb els xiquets de la parròquia els dissabtes vesprada i, com el seu homòleg, té un parell d'activitats especials fins a fi de curs: el 30 de maig serà la festa de playbacks, una de les de major participació cada any; i a l'estiu, l'imprescindible campament, en esta ocasió a Molina de Aragón.

En uns temps en què parlar de dos grups és quasi sempre sinònim de parlar de dues falles, per qualsevol discussió oblidada pel temps, resulta una imatge reconfortant veure xiquets i joves de dues parròquies diferents, de dos centres educatius del mateix poble, compartir un projecte comú, gaudir creant una falla única, aprofitar un dissabte per a jugar junts i demostrar que aqueix concepte tan oblidat sovint, la convivència, no és una cosa només teòrica. Una gran lliçó per a tots.

El fet de celebrar-ho de forma prèvia a les dades oficiales de les Falles enguany els ha permés gaudir del seu esforç i la seua festa abans de la suspensió de tots els actes fallers per motiu del Covid-19. Però, això segur: L’any que ve més i millor!

Informa: Sabín | Fotos: Quique Cigalat, Sergi Vivas i Sabín

155-sergi-y-quique-presidentes

18 Març 2020
FaceBook  Twitter  

Altres