Exposició de gravats i xarrada sobre Goya de la mà del Club d'Història Puçol

El dijous 19 de desembre, a partir de les 19 hores, en l’Espai Social La Barraca, Francisco de Goya és el protagonista de dues activitats organitzades pel Club d'Història Puçol: primer, l'exposició de gravats La tauromaquia, que serà presentada per l'arquitecte José Mª Tortajada; a continuació, una xarrada sobre la seua vida, la seua obra i especialment les Pintures negres, a càrrec de la pintora Tere Unsain. Tots dos amb entrada gratuïta.

A més de mantindre la xarrada mensual, que és la base de la seua programació, en el seu quart curs de vida, el Club d'Història Puçol ha apostat des de setembre per introduir algunes novetats en la seua programació: multiplicar les col·laboracions amb altres col·lectius, ampliar les visites guiades d'un dia de duració i, finalment, organitzar tertúlies mensuals en les quals el públic és el protagonista amb les seues opinions.

Les col·laboracions aquest curs van començar al setembre, en les Jornades Medievals d'Alcalá de Xivert, on tres components del Club d'Història Puçol —Ángel Torres, José Mª Tortajada i Sabín— van presentar la xarrada La llegenda de les gàrgoles, amb imatges inèdites des de les teulades de la Catedral i la Llotja de València.

Al desembre arriba la col·laboració amb la Casa de Cultura i l'Ajuntament de Puçol per a organitzar conjuntament l'exposició amb els 33 gravats dissenyats per Goya en la seua col·lecció La tauromaquia. I ja es treballa per a realitzar la primera recreació històrica, Puçol contra Napoleó, en la qual col·laboren l'Associació de Comerciants i Empresaris de Puçol, l'Associació d'Amics del Museu Històric Militar de València i l'Ajuntament de Puçol.

Les visites guiades mensuals van començar en 2017, en principi només durant el matí dl'últim dissabte de cada mes, com a complement a la xarrada celebrada 48 hores abans. Però des d'abril de 2019 s'ha plantejat una visita trimestral a llocs més allunyats, omplint un autobús amb 55 places i tot el dia de la mà d'un guia expert en la població triada.

Xàtiva va ser el debut la passada primavera, al setembre la visita ha sigut a Morella i en l'horitzó apareixen Onda i la batalla d'Almansa, l'última visita del curs, com a complement a la xarrada que impartirà sobre el tema el professor Vicente Durbá. Un professor que debuta com a ponent, de la mateixa forma que aquest curs també el fan Ximo Soriano i Rafael Solaz, que se sumen a la llarga llesta de col·laboradors del Club d'Història, ja que cada xarrada la imparteix un ponent diferent.

L'última novetat, la tertúlia mensual en la cafeteria de la Casa de Cultura, es titula genèricament Parlem d'Història i ja han tractat temes com Catalina d'Aragó, la celebració del 9 d’Octubre, el Gran Capità o la presència de l'escriptor Rafael Solaz per a parlar de la seua obra en conjunt.

Més escriptors ja han contactat amb el club per a presentar el seu últim llibre, i temes com Quevedo o la celebració del cinquantenari de la Patrona de Puçol també figuren en l'agenda per a unes tertúlies obertes a la participació de tots els veïns que ho desitgen.

Finalment, la xarrada l'últim dijous de cada mes continua sent la base de la programació. Setembre va ser el mes dedicat a Jaume I (de la mà d'Alicia Laps), a l'octubre La nit dels morts (amb Isabel Balensiya com a conductora al món de Halloween i els difunts), al novembre celebrem la primera volta al món amb Exploradors del Carib (amb Isi Lucas al timó) i al desembre, les Pintures negres de Goya (sota el pols ferm de la pintora Tere Unsain).

Les pròximes xarrades seran sobre les gàrgoles de València (gener), els 450 anys del descobriment de la imatge de la Verge al peu de la Creu, patrona de Puçol (febrer), els mites i mentides de la història (març), la batalla d'Almansa (abril) i la Guerra de la Independència, amb la batalla de Puçol contra Napoleó com a tema central (maig).

Goya per partida doble

L'exposició La tauromàquia (presentada per José Mª Tortajada) s'exhibeix en l’Espai Social La Barraca el dijous 19 i el divendres 20: una col·lecció amb els 33 gravats de Goya que es podrà visitar gratis de 16 a 20 hores només estos dos dies.

La xarrada Pinturas negras, a càrrec de la pintora Tere Unsain, es celebra el dijous 19 a les 20 hores, també en La Barraca. Serà un acostament molt particular a l'obra de Goya amb una introducció desmuntant i reconstruint prèviament una obra de Tere Unsain, com a manera d'analitzar el procés creatiu d'un artista.

Tots els actes són amb entrada gratuïta.

Informa: Sabín | Fotos: Ángel Torres

728-visita-almoina

18 Desembre 2019
FaceBook  Twitter  

Altres