«Puçol en la memòria, volum 2»: el llibre de l'estiu a Puçol

El 22 de març es va celebrar, a la Casa de Cultura, la reunió de l'equip complet que està elaborant el volum 2 del llibre Puçol en la memòria, llibre que serà editat per la Diputació de València y l'Ajuntament de Puçol. Comença la fase final del projecte, en la qual cal seleccionar les fotos definitives, corregir els textos ja redactats, revisar la maquetació i ajustar tots els detalls. L'objectiu: tindre el llibre en les llibreries i papereries de Puçol abans de l'estiu.

Al novembre de 2017 va començar el procés de recollida i escanejat de fotografies en el Departament de Comunicació de l'Ajuntament de Puçol. Fins a finals de gener de 2018 els veïns van aportar més de 6.000 fotografies corresponents al període 1960-1999, que és el protagonista d'este segon volum.

«El volum 1, aparegut en 2015, se centrava en les cinc primeres dècades del segle XX, per este motiu esta continuació es plantejara des de 1960 fins a final de segle», recorda l'alcaldessa Lola Sánchez. «Va haver-hi temes que no es van tractar en l'anterior llibre, com les falles o l'evolució del poble amb l'arribada dels ajuntaments democràtics, i són les grans novetats d'esta segona part».

Amb les imatges escanejades, es van sumar Pepa Conesa i Mery Cortell per a realitzar una primera classificació de les fotografies en grans blocs referits a la vida social, cultural, història i evolució del poble, per a això ha sigut fonamental la memòria de Pepa, capaç d'identificar no solament la data, sinó també als protagonistes de cada imatge.

Per a començar a redactar i organitzar els capítols, es van sumar de nou a l'equip els tres grans responsables del volum 1: Manel Alonso (redactor dels textos introductoris), Encarna Sebastiá (textos històrics) i Sonia Pineda (identificar les fotos amb el suport del Facebook Puçol es mira). Tots repetint la seua funció per a anar encaixant les peces del puzle.

A més, una novetat molt significativa: Vicente Claramunt ha demostrat ser una enciclopèdia vivent i un digne deixeble de Sherlock Holmes, rastrejant qualsevol dada, qualsevol data, no solament en biblioteques, sinó també en arxius que ni Google sap que existixen. Gràcies a la seua capacitat, la cronologia final que inclou este nou llibre és un document únic amb una exhaustiva documentació sobretot el que va passar a Puçol en el segle XX.

Després de l'estiu, una parada en el segon semestre de 2018, fins que la Diputació de València va confirmar finalment que anava a subvencionar esta nova edició, com ja va fer en 2015.

I al desembre va començar el treball més complex, amb la incorporació de José Garcelán com a investigador històric i redactor dels nous capítols. Jove i incansable, ha aconseguit localitzar, entrevistar i transcriure les paraules d'aquells que van viure en directe cada moment significatiu des de 1960. I aqueixes declaracions han servit per a introduir cada període històric en el llibre.

Després de tres mesos de documentació, entrevistes i redacció, al març s'ha incorporat el Departament de Comunicació al complet a treballar en el projecte: Sento Pascual s'ocupa, com sempre, del disseny i la maquetació de les 256 pàgines i les portades del llibre; Sergio Maestro és l'encarregat de retocar les fotos una a una, per a adaptar-les al nou disseny i retornar-li a les imatges la seua esplendor inicial; Gabriel Castelló s'ocupa de les diferents campanyes promocionals fins a l'estiu, perquè Sento es puga centrar en el llibre; i Sabín és el coordinador de tot l'equip, pont entre l'equip extern que recull la informació i el departament que l'elabora, a més és l'encarregat de supervisar els textos, les fotos i el resultat final.

La presència de dues dates electorals dificulta establir el moment exacte de la seua presentació, encara que l'objectiu és clar: com a més tard, en la primera quinzena de juny Puçol en la memòria, volum 2 estarà en les papereries de la població.

Informa: Sabín | Fotos: Sergio Maestro

030-reunion-equipo-trabajo-1

26 Març 2019
FaceBook  Twitter  

Altres