Les empreses proveïdores no disposen de combustible de biomassa per a proveir les necessitats actuals

L'empresa subministradora de combustible de biomassa (pèl·lets) per a les calderes de calefacció dels col·legis públics no tenen existències, altres proveïdors reconeguts consultats per l'Ajuntament de Puçol tampoc i els proveïdors que embenen al detall demanen terminis de lliurament de tres setmanes, sense garantia de lliurament i amb preus incrementats entorn d'un 30%. Davant esta situació, la brigada municipal s'està ocupant de portar des de la zona d'Ontinyent i portar directament als col·legis públics… encara que les quantitats són xicotetes per a les necessitats reals dels centres.

El procediment habitual dels col·legis públics de la població consistix a informar l'Ajuntament amb una setmana d'antelació de la recàrrega de pèl·lets per a les calderes, cosa que realitzen quan les sitges de cada centre es troben amb baixa quantitat.

Efectuada la petició pels col·legis públics el 23 de gener, el mateix dia se sol·licita per telèfon i per whatsapp la comanda a l'empresa que actualment el subministra, Naturfoc, de reconegut prestigi i solvència, que compta en la seua cartera amb un miler de clients, aproximadament.

«Demanarem deu tones per a cobrir les necessitats dels col·legis Jaume I i Bisbe Hervàs, encara que l'endemà vam apliar la comanda fins a vint tones per a emplenar completament les sitges de tots dos col·legis i del Lluís Vives. Però aqueixa comanda seguix pendent de lliurament», apunta l'alcaldessa Lola Sánchez.

Davant esta comanda, el proveïdor manifesta la possibilitat de complir els terminis per causes alienes a la seua voluntat, atés que en els últims mesos s'ha produït una caiguda generalitzada de la producció, inicialment per falta de matèries primeres i, posteriorment, per la baixa qualitat de la matèria primera que estaven rebent. Tot això ha desembocat en una situació puntual de falta de pèl·lets en els magatzems proveïdors.

El 7 de febrer, després de realitzar gestions amb diferents proveïdors, es troba la possibilitat d'aconseguir entorn de mil quilos de pèl·lets presentats en sacs de 15 quilos, «encara que és un format amb el qual mai havíem treballat, enviarem un vehicle de la brigada per a recollir estos mil quilos a Montaverner i distribuir-los directament entre els tres col·legis públics, la qual cosa suposa un esforç addicional pels treballadors municipals, ja que fins ara els pèl·lets arribaven en contenidors de mil quilos i l'empresa subministradora els abocava directament en les sitges dels col·legis públics, però en esta ocasió són els operaris de Puçol els que bolquen els sacs de quinze quilos un a un», aclarix l'alcaldessa.

Com la situació es manté i els proveïdors continuen sense disposar de combustible de biomassa, els tècnics de l'Ajuntament han realitzat gestions amb altres proveïdors habituals, com Genertec i Biofor, i tampoc ells disposen de pèl·lets actualment. En un nou intent per trobar combustible, s'ha consultat als proveïdors per a usuaris domèstics, com Leroy Merlin i Bricor, els qui han confirmat la falta de subministrament general i uns terminis de tres setmanes per a entregar quantitats limitades i amb un preu, en general, un 30% per damunt de l'habitual.

«Finalment, hem aconseguit confirmar tres mil quilos de pèl·lets, sempre que anem a recollir-los a Ontinyent demà dimarts, per la qual cosa ja hem avisat a la brigada municipal d'obres perquè es reculla esta nova comanda i es distribuïsca entre els tres col·legis públics de la població», finalitza l'alcaldessa. «Estem buscant en tota mena de proveïdors, però senzillament no hi ha empreses acreditades del sector que tinguen disponibilitat en estos moments de combustible de biomassa i la situació afecta a nombroses poblacions, sobretot en edificis públics, com a col·legis i poliesportius».

Davant esta situació, des d'algun col·legi públic han enviat carta als pares recomanant que els alumnes vagen ben abrigats al centre perquè el subministrament no està garantit en este moment.

No obstant això, des de l'Ajuntament esperen que els tres mil quilos que s'entregaran als col·legis el dimarts 19 de febrer siguen suficients per a cobrir la calefacció dels centres fins que el mercat torne a la normalitat.

Informa i fotos: Sabín

110-colegio-jaume-I-1

18 Febrer 2019
FaceBook  Twitter  

Altres