La Universitat Politècnica de València estudia com restaurar les pintures de la casa-museu de Mariano Amigó

Els responsables del Departament de Conservació i Restauració de Béns Culturals de la Universitat Politècnica de València han visitat la futura casa-museu de Mariano Amigó en companyia del seu propietari, Vicente Villar, per a comprovar el seu estat actual i preparar un pla de restauració tant de les pintures al fresc com de les teles i part del mobiliari. Els treballs començaran en 2016, coincidint amb la publicació del llibre sobre el creador de la Casa Social i el Barri Sant Claudi.

Durant la processó de les festes del passat mes de setembre Mª Pilar Soriano, veïna de Puçol, va veure com estava oberta la casa on va viure Mariano Amigó, en el carrer Morvedre. Va preguntar als veïns i, finalment, va poder localitzar els actuals propietaris, familiars de l'home que va portar l'aigua potable al poble, va construir la Casa Social en els anys 20 i va crear el Barri Sant Claudi per a donar vivenda a 300 persones, algunes de les quals no podien pagar eixe allotjament.

La història podria haver quedat en anècdota si no fóra perquè Mª Pilar és la directora Acadèmica del Màster Universitari en Conservació i Restauració de Béns Culturals, pel que prompte va parlar en el seu departament de l'existència d'una doble vivenda en el nucli antic de Puçol (la casa noble i la casa del servei) sobre la qual hi ha un projecte de crear una casa-museu.

El projecte, impulsat per Vicente Villar, farmacèutic i professor del CEU San Pablo, ja ha sigut plantejat a l'Ajuntament de Puçol, junt amb l'edició d'un llibre amb la biografia de Mariano Amigó, la preparació del qual està a càrrec l'equip que ja va editar Puçol en la memòria el passat mes de març (Sonia Pineda, Encarna Sebastiá, Manel Alonso i el Departament de Comunicació municipal) amb vista a què es presente en públic al Gener de l'any que ve.

Conegut el projecte, faltava estudiar la casa per a comprovar si es podia organitzar pràctiques d'algun tipus en l'edifici, per la qual cosa el 24 de novembre van recórrer les dependències Vicente Villar i Mª Pilar Soriano, acompanyats per Julia Osca, directora del Departament de Conservació i Restauració de Béns Culturals de la Universitat Politècnica de València, i José Luis Regidor, responsable de la restauració de les pintures murals en les esglésies Sant Nicolau Bisbe i Sant Pere Màrtir de València.

En principi venien a veure les parets, perquè hi ha possibilitats d'organitzar pràctiques amb els alumnes, perquè treballen sobre les pintures murals i al fresc, restaurant-les a fi d'extraure les més antigues, que ara estan tapades en algunes habitacions”, explica Vicente Villar.

Però la visita va donar per a més.

Després de recórrer ambdós vivendes, la noble i la del servei, van concloure que no sols la pintura, també es poden plantejar pràctiques per a alguns elements del mobiliari o l'àmplia col·lecció de teixits. Però la idea necessita del vist i plau dels professors encarregats d'eixes altres àrees.

La segona visita de professors de la Universitat Politècnica es realitzarà al desembre i ja es treballa en un pla de restauració de les pintures de tota la casa, junt amb part del mobiliari i les sotanes i altres prendes del prevere Mariano Amigó. Tot el treball formarà part de les pràctiques dels alumnes, en un projecte supervisat contínuament per Julia Osca i el personal del seu departament.

Una cosa que valora molt positivament el descendent i propietari de la casa-museu: “La visita ha sigut molt productiva perquè, després de comprovar in situ el que es conserva, han decidit tornar amb experts d'altres departaments, per a intentar també treballar sobre el mobiliari i els teixits que hi ha en distintes dependències, quasi tots procedents del Sindicat de l'Agulla, un altre dels projectes formatius que es van dur a terme en la Casa Social fa quasi un segle”.

Tot apunta que en 2016 haurà moviment en la casa-museu i entorn de la figura del creador del Barri Sant Claudi, perquè al treball del Departament de Conservació i Restauració de Béns Culturals s'unix la col·laboració de l'ajuntament en l'edició del llibre amb la seua biografia: segon llibre de recuperació de la història local que veurà la llum en menys d'un any.

Puçol comença a mirar la seua història amb altres ulls, per a intentar recuperar-la i posar-la a disposició de tots els veïns.

Informa i fotos: Sabín 

fotos face

981-universidad-en-casa-museo-3

02 Desembre 2015
FaceBook  Twitter  

Altres