Vicent Penya i Josep Maria Balbastre guanyen els Premis Literaris “Vila de Puçol”

Insòlita memòria, l’autor de la qual és Vicent Penya, i Úter, de Josep Maria Balbastre, han estat les obres guardonades el 8 d’octubre en l’edició 2015 dels Premis de Narrativa Vila de Puçol i el Josep Maria Ribelles de Poesia, respectivament.

Enguany s’han presentat vint obres al premi de poesia i huit al de narrativa, i segons els membres del jurat, els escriptors Antoni M. Bonet, Isabel Garcia Canet, Manel Alonso i la bibliotecària Rosa García, la qualitat dels originals presentats era d’un nivell notable, la qual cosa ha posat difícil la seua decisió final.

Josep Maria Balbastre va nàixer el 1964 a Ròtova, encara que en l’actualitat residix a Vallada. Ha publicat diversos llibres de poesia amb els quals ha obtingut diversos premis, entre els quals el Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians 2009 al seu poemari Gradual.

Segons Manel Alonso, Balbastre en Úter ha intentat “recuperar la comunió entre la natura i l’ésser humà, amb uns poemes plens de força tel·lúrica que li han inspirat imatges de gran bellesa”. Per la seua part, Antoni M. Bonet opina que Úter és un llibre “d’una lleugera densitat que atrapa, que fa que l’experiència transmesa rage tot formant la percepció del lectors fins a fer-la coincidir amb la de l’autor”.

Vicent Penya va nàixer a Rafelbunyol l’any 1961, ha publicat diversos llibres de poesia, narrativa i assaig. Ha obtingut diversos premis, entre els quals destaca el Premi Roís de Corella de Poesia en Valencià que atorga l’Ajuntament de València. Penya forma ja part d’eixe club selecte d’autors que en diverses ocasions han obtingut els premis de narrativa i poesia Vila de Puçol, com ara Berna Blanch i Francesc Viadel.

Per a Isabel Garcia Canet, Insòlita memòria sorprén gratament “pel ventall heterogeni de contes que gesta els quals li donen importància al volum, a la lectura que ens captiva fins el final. Hi batega una essència que m’enganyaria molt si una vegada publicat no depassara els límits del País Valencià, perquè trenca fronteres, l’autor <l’anònim> mentre el llegia, tenia un domini que a tothom ha corprés per l’estructura àgil i el ritme fluid en el llenguatge ric tant de matisos com de registres, res no hi sobra. El secret i el conflicte esdevenen en la formiga com en l’humà neguits emocionals per a fer pedagogia de la quotidianitat, límits i cabdells de personatges amb caràcter, siguen de l’estrat o del món d’on siguen, sempre troben solucions. L’autor demostra destresa i refinament en la confecció: el resultat, la sornegueria quan cal, greu amb una resolució en clau humorística, frega la filosofia, però oberta i salvatge, modulada, com un crit que ens allibera d’alguna cosa perquè ens podem identificar-hi, conte acabat i senzillesa i potència com la dels millors”.

Els dos guardons es van donar a les instal·lacions de Destil·leries Plà, junt el premi a Alberto Lucas, guanyador del concurs de pintura, durant un acte que va acabar amb l’actuació dels cantautors Andreu Valor i Tomàs de los Santos.

Informa: Manel Alonso | Fotos: Sergio Maestro

fotos face

848-ganadores-vila-pucol-2

13 Octubre 2015
FaceBook  Twitter  

Altres