Xavi Alcácer: “Una oferta cultural ampla i variada”

Xavi Alcácer, el regidor de Cultura, reflexiona sobre les propostes organitzades per l'Ajuntament de Puçol entorn del 9 d'octubre: gastronomia, esport, música, art… són les apostes per a animar-nos a eixir al carrer. Reproduïm l'article íntegre, tal com ens l'ha fet arribar per al suplement del periòdic Noticies de Puçol.

El 9 d'octubre és el dia de tots els valencians i commemora l'entrada a la ciutat de València de les tropes comandades pel rei Jaume I el 1238. En tot el territori valencià, és una celebració institucional de caràcter autonòmic que té el seu origen directe l'any 1977, quan es proclama esta data com a festa oficial.

Les celebracions de caràcter local que es realitzen a València des de fa segles per a recordar-ho, van fer que el 9 d'octubre fos triat com el més representatiu de la conquesta feudal del Regne de València, i per tant com la data simbòlica de naixement del Poble Valencià.

Per celebrar este esdeveniment des de la Regidoria de Cultura hem preparat una sèrie d'activitats que esperem que siguen del gust de tots i ens complau convidar-los a participar activament de la festa. Llengua, gastronomia, tradició, esport, música i art es donaran la mà estos dies per a fer-los eixir al carrer. Una oferta cultural ampla i variada capaç d'oferir-nos el que busquem. Però anem a pams i no a metres… El més important ací no són els actes que s'organitzen sinó el motiu de la celebració. Un motiu sobradament significatiu com per a transcendir la pròpia programació.

Deuríem aconseguir que cada dia de l’any tinga l’esperit d’un 9 d’octubre. Per tal de donar suport a eixa terra que tots compartim. Sentir-nos orgullosos i defensar el que ens és propi. Defensar la llengua d'un territori que diu cabàs, badall o paixarell... així com a tants poetes i escriptors que construeixen amb mots realitats i ficcions meravelloses. Recolzar esports com ara la pilota valenciana que tant ha significat i ha de significar per a Puçol. Estimar la música que ens identifica des de la vesant tradicional de tabal i dolçaina, sense la qual no podríem entendre el ritme vibrant de les nostres festes, fins al saber fer de les bandes de música que s'escampen al llarg del territori. Tot açò, sense oblidar-nos del cant tradicional, les albades o la rondalla. De disfrutar ballant les nostres danses acompanyades de gegants i cabuts. De viure la cultura del foc que ens amara de so i d'olor a pólvora. De delectar-nos els sentits amb plats i dolços tradicionals. De paladejar un bon vi o una millor mistela. De sorprendre'ns amb el cel rogenc quan s'amaga el sol rere la Calderona. D'omplir-nos el nas amb la flaire de la flor dels tarongers. Orgullosos, en definitiva, de tantes i tantes coses per les quals paga la pena obrir la porta de casa cada matí.  

He de dir que, per damunt de tot, crec en cadascun d'eixos referents que fermats al cor conformen eixes xicotetes i grans raons que compartim amb la gent que més volem -família, amics, veïns- i que fan que treballem tots junts per millorar allò que tenim, el lloc que ens ha vist nàixer, o solament créixer com a persones.

Em sent honrat de viure i lluitar per esta terra, de les dones i els hòmens que la valoren, que en són conscients de les seues virtuts però també dels seus defectes perquè són tots ells qui fan gran al Poble Valencià.

Escriu: Xavi Alcácer, regidor de Cultura | Disseny: Xavi Alcácer i Sento Pascual | Foto: Sergio Maestro 

789-xavi-alcacer-2

02 Octubre 2015
FaceBook  Twitter  

Altres