Jonàs García, un mestre en la nova habitació fosca del segle XXI: el Photoshop

Jonàs García, un mestre en la nova habitació fosca del segle XXI: el Photoshop

Fins al 16 de gener pots disfrutar gratis, en la Casa de Cultura, de les fotografies de Jonàs D. García, apòstol del Photoshop. Davall el títol genèric de Mensaka, l'autor exhibix una col·lecció en què el més important no és el moment en què es fa la foto, sinó l'enorme treball de retoc que realitza a continuació.

Mensaka s'exhibix a Puçol gràcies a la tenacitat Rita, l'esposa de Jonàs, professora de restauració de mobles en la població, que va ser qui li va animar a mostrar la seua obra en la Casa de Cultura. I potser l'interés d'ella no és casual: la restauració de mobles es basa a netejar les distintes capes que cobrixen una peça fins a extraure l'original; mentres que ell treballa precisament en una direcció oposada, aportant successives capes que transformen la imatge original.

A pesar de la gran varietat de grandàries, totes les fotos exhibides tenen una cosa en comú: partixen d'una imatge quotidiana, plenament assentada en el que podríem anomenar realisme, però a poc a poc, gràcies a les successives textures creades per mitjà del treball amb Photoshop, la realitat va donant pas a un altre món, una cosa que només existix en la imaginació.

Jonàs D. García apenes pot sintetitzar-ho amb paraules: “l'exposició reflectix la prima línia que separa la realitat de l'imaginari i, sobretot, la meua passió per la fotografia”, segons va confessar amb cert nerviosisme l'autor durant la inauguració de la mostra. Una confessió que també delata que el seu no són les paraules, i menys en sales d'exposicions amb un centenar d'espectadors davant; el seu és la soledat de l'artista, assentat hores enfront de la pantalla, intentant transformar unes imatges quotidianes en una obra artística.

Encara que una altra cosa és quan es dirigix a un interlocutor individual: llavors Jonàs s'apassiona, defén el seu treball amb paraules, dóna tot tipus d'explicacions, a vegades amb un enfocament didàctic, usant les mans sense parar per a subratllar les seues paraules, assenyalant una vegada i una altra una foto per a demostrar que el que s'ha dit és cert. Però només quan parla un a un, quan es tracta d'un grup, Jonàs torna a ser eixe discret personatge que observa, però no parla.

Així ho va reconéixer la regidora de cultura, Dolores Sánchez, durant l'acte d'inauguració, qui va confessar (era tard de confessions) que si Jonàs s'havia quedat sense paraules, ella no les trobava, excepte per a reconéixer que “les imatges de Jonàs et transporten a un món d'il·lusions i somnis de pel·lícula”.

Idea en què va aprofundir l'alcalde José Vicente Martí, encarregat de tancar la inauguració, ressaltant que “ací hi ha molt més treball que un simple click”, en al·lusió a la diferència entre la instantània que arreplega un moment i el complex treball de reelaboració que Jonàs realitza a posteriori en la soledat d'eixa “habitació fosca” del segle XXI que és la pantalla de l'ordinador.

Mensaka es pot visitar totes les vesprades, gratuïtament, fins al dilluns 16 de gener, en la sala d'exposicions de la Casa de Cultura.

L'exposició romandrà oberta en la Casa de Cultura fins al 16 de gener

fotos_noticia

04 Gener 2011
FaceBook  Twitter  

Altres