Gran èxit d'assistència a l'Exp0'7, una finestra oberta als països més necessitats

Gran èxit d'assistència a l'Exp0'7, una finestra oberta als països més necessitats

Uns 400 visitants han creuat enguany el llindar de l'Exp0'7, submergint-se en els projectes de cooperació en què participa l'Ajuntament de Puçol, als que destina el 0'7% del pressupost municipal. En esta edició, l'Espai Social La Barraca va ser testimoni de les experiències viscudes per tres voluntàries del municipi que a l'estiu van estar en Panamà, on van constatar la difícil situació que viu el país. Mostrar la desigualtat, la discriminació, realitats poc visibles però que existixen, és l'objectiu complit per esta mostra solidària.

 

Oberta al públic des del 16 fins al 22 de novembre, l'Exp0'7 ha rebut enguany la visita de 21 grups pertanyents al col·legi Virgen al PIe de la Cruz, Institut d'Educació Secundària de Puçol, Escola d'Adults (EPA), Associació de Discapacitats (ADIS) i Centre de Dia de Menors. Cada grup, a més de visitar l'exposició, consistent en panells informatius sobre els projectes en què s'ha bolcat l'ajuntament, participava en una dinàmica en funció de la naturalesa del col·lectiu.

Entre les activitats de role playing realitzades, hi havia xarrades, debats o jocs, com penjar-se cartells a l'esquena amb una paraula que descriguera una situació. Per exemple, "Olc malament" o "Sóc negre", sentències que provoquen en els altres una manera d'actuar que fa que eixa persona se senta malament, discriminada. Era una forma de trencar els prejuís que tenim de altres cultures i que només conduïxen al rebuig. En definitiva, els jocs pretenien que els alumnes foren protagonistes i patiren en les seues pròpies carns la desigualtat i el racisme que desgraciadament continuen existint en el món.

"Una vegada concloses les dinàmiques, tots els participants mostraven a través d'un panell quin sentiment els havia transmés la sessió, sospesant així la seua opinió. Sensacions com a empatia, pau, respecte o convivència demostren el positives que van ser les jornades", afirma Juan Miguel Gómez, tècnic d'AMICS, des d'on s'ha gestionat l'organització de l'acte, amb la col·laboració de la regidoria de Joventut. A més, van participar dos voluntaris: Julián Ponce, veí de Puçol, i Muhammad Auad, del Centre d'Acollida d'Immigrants.

Una de les activitats més emotives de la setmana va ser l'emissió del vídeo sobre el viatge a Panamà de tres voluntàries del poble. Elles han fet una gran labor embarcant-se en un dels projectes subvencionats de l'ajuntament i inviten els seus conciutadans a participar en esta experiència tan positiva i vital per als països del tercer món. El gran èxit del muntatge ha fet que les jóvens voluntàries l'hagen passat també per l'institut, animant així les consciències dels alumnes de secundària.

Paral·lelament a les activitats de l'Exp0'7, els alumnes de primària dels col·legis públics han pogut disfrutar també d'uns tallers educatius sobre els camps de refugiats sahrauís a través d'un contacontes. Organitzats des de la regidoria de Joventut, i vinculats al Programa de Compensatòria que desenvolupa l'àrea d'Educació, els més menuts també van conéixer la complicada situació que viuen altres cultures, així com el seu estil de vida.

L'Exp0'7 ha sigut una finestra a què estudiants i la resta de ciutadans de Puçol s'han aguaitat per a sentir el vertigen que provoquen la fam, la guerra, la desigualtat, paraules que veiem llunyanes però que són molt reals i quotidianes en molts països del nostre planeta.

La finestra s'ha tancat per enguany però en 2010, quan la tornem a obrir, esperem poder somriure un poc més perquè Puçol continua cooperant i lluitant pels mes desfavorits.

Informa: Dani Casado

 

27 Novembre 2009
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres